Concedieri colective la societatea de distribuire a căldurii la Galaţi: 303 salariaţi pleacă acasă cu salarii compensatorii de 1.500 de lei pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii vin de la Guvern, care a alocat dintr-un fond special suma de 456.000 de lei lunar. În medie, un angajat al Calorgal SA va primi, aşadar, circa 1.500 de lei pe lună după ce ajunge şomer. Cei 303 de salariaţi vor părăsi societatea în două etape (de la 1 octombrie şi de la 1 decembrie).

Soarta Calorgal SA (societatea publică de furnizare a căldurii şi apei calde în Galaţi) pare pecetluită. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), Guvernul României a aprobat pe data de 29 august alocarea lunară sumei de 456.000 de lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2018 pentru plata venitului de completare de care beneficiază persoanele disponibilizate colectiv de societate.

Conform HCL nr. 300/30.05.2018 (pe baza căreia s-au alocat fondurile), prin care a fost aprobat planul iniţial de disponibilizări, concedierile colective se vor derula în două etape: prima vizează 230 de salariaţi (cu începere din 1 octombrie, cu preaviz din 1 septembrie), iar a doua are caţintă 73 de salariaţi (cu începere din 1 decembrie, cu preaviz din 1 noiembrie).

Plăţile compensatorii se vor acorda în baza prevederilor OUG nr. 36/2013, un proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens fiind iniţiat de Prefectura Galaţi, în colaborare cu autorităţile locale şi judeţene. Alocarea sumelor necesare de la bugetul asigurărilor pentru şomaj vine după ce proiectul a parcurs toate etapele de avizare de la nivelul structurilor competente de la nivelul Executivului.

În esenţă, suma alocată luna de Guvern acoperă pentru cei 303 de angajaţi trimişi în şomaj un venit lunar de completare de circa 1.500 de lei net. După lege, perioada pentru care pot primi aceştia diferă în funcţie de vechimea în muncă.

Astfel, cei cu 3-10 ani vechime primesc ajutorul menţionat timp de 12 luni, cei cu 10-15 ani vechime primesc 20 de luni, cei cu 15-25 de ani vechime primesc 22 de luni, iar cei cu peste 25 de ani vechime primesc 24 de luni. Cei cu o vechime în muncă de sub trei ani nu primesc niciun leu drept compensaţie.

„Tendinţa generalizată de reducere a cererii de furnizare a acestui serviciu de utilitate publică (numărul de consumatori care au renunţat la sistemul centralizat de termoficare în anul 2017 a fost de 15.862, respectiv 43,81 la sută din consumatorii anului precedent), starea tehnică necorespunzătoare a infrastructurii aferente sistemului de termoficare, precum şi creşterea preţurilor la combustibili reprezintă dificultăţi majore pentru funcţionarea societăţii Calorgal SA Galaţi. Astfel, activitatea de distribuţie a energiei termice prestată de societate se va restrânge în proporţie de aproximativ 70 la sută.

În acest context, s-a conturat necesitatea adoptării de urgenţă a unor măsuri necesare în vederea redresării, prin restrângerea sectoarelor de activitate, reducerea cheltuielilor şi întocmirea unui plan de disponibilizare aplicabil în două etape, începând din luna septembrie 2018, care va afecta 303 salariaţi”, se precizează în comunicatul de presă al MDRAP.

Este de spus că la decizia Guvernului a cântărit foarte mult şi faptul că 70,8 la sută dintre salariaţii Calorgal SA Galaţi au peste 50 ani, iar şansele acestora de reinserţie pe piaţa muncii sunt foarte mici.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite