Chermeză politică exclusivistă de Ziua Naţională pe bani publici. Ce nereguli a descoperit Curtea de Conturi
0Politicienii din Galaţi au organizat, pe 2 decembrie 2018, o petrecere exclusivistă din bani publici în holul central al Universităţii „Dunărea de Jos” sub acoperirea a două evenimente, Festivalul ”Mărul de Aur” şi ”Gala Centenarului 2018”, niciunul dintre acestea nefiind deschis publicului larg.
Curtea de Conturi Galaţi a taxat dur finanţarea de către autorităţile locale din Galaţi a două evenimente care au avut loc în acelaşi timp şi în acelaşi loc, pe 2 decembrie 2018, în holul Universităţii "Dunărea de Jos". Este vorba de Festivalul ”Mărul de Aur” şi ”Gala Centenarului 2018”, pentru care s-au alocat 1.331.000 de lei fără să existe o fundamentare serioasă.
Mai exact, inspectorii financiari susţin că nu există o justificare legală pentru folosirea de către Fundaţia "Andreiana Juventus" a alocaţiilor directe din bugetul local al municipiului Galaţi în vederea organizării celor două evenimente amintite anterior, neexistând, de pildă, documente justificative pentru cheltuirea a 114.000 de lei din suma amintită.
Cheltuieli din fonduri publice justificate în trei monede
Şirul neregulilor descoperite de inspectorii financiari continuă cu justificarea închirierii luminilor, a unui ecran LCD şi a unei schele metalice, ca şi montarea şi demontarea acestora, la o dată anterioară desfăşurării festivbalului „Mărul de Aur”. Reprezentanţii Curţii de Conturi au aflat şi că achiziţia serviciului de inscripţionare a unor medalii a fost justificată ca fiind prestată la o dată anterioară celei de achiziţie a acestora.
De asemenea, nu a existat un regulament de premiere a câştigătorilor şi nici acum nu se ştie care a fost valoarea fiecărui premiu. Inspectorii financiari au descoperit şi că nu a fost încheiat un contract între municipalitate şi Fundaţia "Andreiana Juventus" pentru finanţarea «Galei Centenarului Galaţi 2018», cu suma de 36.303 lei, evenimentul fiind cofinanţat şi de Ministerul Culturii cu 151.312 lei.
”Fondurile publice virate de la Municipiul Galaţi s-au justificat de către organizator (o asociaţie nonprofit) când cu lei moldoveneşti, când cu lei româneşti, şi chiar cu euro, în condiţiile în care paritatea acestor monede este diferită”, susţin reprezentanţii Curţii de Conturi, care au stabilit că prejudiciul cauzat bugetului local este de 114.000 lei, aşa cum aminteam şi anterior.
Petrecere exclusivistă pe bani publici
Practic, pe 2 decembrie 2018, politicienii din Galaţi au organizat o petrecere exclusivistă în holul central al Universităţii „Dunărea de Jos” din bani publici. Deşi evenimentul a fost denumit „Gala Centenarului 2018”, el nu a fost deschis publicului larg şi nici nu a avut o desfăşurare de tip gală. Cofinanţarea petrecerii a fost asigurată de Ministerul Culturii. Astfel, la minister a fost depus un proiect de către o asociaţie.
Fundaţia se numeşte „Andreiana Juventus”, este din Galaţi, iar potrivit datelor de înscriere din registrul asociaţiilor şi fundaţiilor este, de fapt, a Consiliului Local Galaţi. Conform proiectului depus pentru finanţare la Ministerul Culturii, „Andreiana Juventus” ar fi trebuie să organizeze o gală (denumirea oficială este „Gala Centenarului 2018”), la care să fie invitate personalităţile de prim-rang, din toate domeniile, ale judeţului Galaţi şi să se facă „o rememorare a evenimentelor şi o prezentare a personalităţilor care au legătură cu Marea Unire de la 1918”.
Activitatea menţionată ar fi trebuit să fie esenţa întregului eveniment, însă în cele din urmă s-a materializat doar prin pavoazarea cu drapele naţionale a sălii în care s-a petrecut totul, plus montarea unor mash-uri cu chipurile a 100 de mari înaintaşi (care au fost desenate fără bani de copiii de la o serie de şcoli din Galaţi). Au fost înmânate şi 100 de medalii omagiale legate de Centenar, beneficiari fiind persoanele invitate, printre care nu s-au numărat persoane care au realizat lucruri speciale pentru România sau pentru Galaţi, ci doar politicieni.
Curtea de Conturi a cerut recuperarea banilor
Printre cei omagiaţi s-a aflat, spre exemplu, Florin Pâslaru, fost deputat PSD, condamnat penal pentru conflict de interese şi declarat incompatibil de Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI). În rest, din banii oferiţi de Ministerul Culturii s-a organizat o petrecere pentru 200 de persoane, cu mâncare, băutură şi chelneri, la care au fost invitaţi doar politicienii locali de vârf, plus câteva personaje atent alese (de la Combinat, Arhiepiscopie).
Cetăţenii obişnuiţi nu au avut acces la eveniment, iar agenţii de pază postaţi la intrarea în sediul central al Universităţii de stat din Galaţi i-au trimis la plimbare, pe un ton jignitor, pe cei care care au încercat să afle ce se petrece în interior.
De amintit este şi că inspectorii Curţii de Conturi au stabilit, din verificările financiare pe anii trecuţi, că Primăria Galaţi nu îşi asumă responsabilitatea pentru a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi şi preferă să sesizeze organele de urmărire penală pentru identificarea acestora, deşi procedura este de durată şi nu garantează recuperarea prejudiciului cauzat bugetului local.
Curtea de Conturi a cerut acum Primăriei Galaţi şi Fundaţiei „Andreiana Juventus” să stabilească mărimea şi întinderea prejudiciului creat bugetului local „ca urmare a plăţilor efectuate fără documente care să ateste utilizarea sumelor virate în scopul desfăşurării Festivalului «Mărul de Aur», precum şi a plăţilor nelegale în cazul evenimentului «Gala Centenarului 2018», justificate prin facturi cu valori mai mici decât plăţile efectuate.”