Cel mai performant robot de preparare a citostaticelor din România, la Spitalul de Urgență Galați
0Cel mai performant dispozitiv automatizat de preparare a tratamentelor de chimioterapie din România a intrat în dotarea Spitalului Județean Galați.

„Este un pas uriaș pentru sistemul medical din regiunea noastră”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați, instituție în subordinea căreia este unitatea medicală.
Cea mai mare schimbare adusă de acest sistem robotizat este eliminarea riscului de eroare umană. De asemenea, utilizarea acestui echipament asigură o protecție chimică suplimentară, inclusiv personalului care lucrează zilnic cu pacienții oncologici
„Totul este automatizat! Robotul pregătește dozele cu o precizie absolută, asigurându-se că fiecare pacient primește exact tratamentul de care are nevoie”, explică Fotea.
Potrivit specialiștilor, beneficiile utilizării acestui robot revoluționar sunt: dozare perfectă, elimină riscul greșelilor umane; siguranță totală pentru personalul medical, protejat de contactul cu substanțele periculoase; optimizarea medicamentelor, reducând pierderile și costurile; eficiență crescută, esențială pentru cei peste 70 de pacienți care fac zilnic chimioterapie; timp redus de așteptare pentru tratamentele vitale.
După instalarea aparatului, echipa medicală de la Centrul de Radioterapie va participa, săptămâna viitoare, la un instructaj pentru utilizarea optimă a echipamentului.
„Această investiție vitală contribuie la includerea Spitalului Județean Galați în topul unităților sanitare cu cele mai performante servicii medicale în domeniul oncologic”, a anunțat Consiliul Județean Galați.
În cadrul Secției de Radioterapie a Spitalului Județean Galați există două acceleratoare liniare de particule pentru tratarea și depistarea cancerului.
Peste 70.000 de proceduri au fost făcute cu ajutorul acestor echipamente de ultimă generație, ajutând aproape 4000 de pacienți oncologici din diverse județe ale țării.
De asemenea, secția de Medicină Nucleară din cadrul Spitalului Județean este dotată cu un PET-CT, un aparat de ultimă generație care permite diagnosticarea precoce a cancerului, fiind capabil să depisteze chiar și cele mai mici tumori printr-o scanare dublă a întregului corp.
La Galați, aproape 17.000 de persoane sunt luate în evidență oncologică, dintre care o parte beneficiază de tratamente active.