Tratamentele ultrarapide pentru cancer ar putea înlocui radioterapia convențională. Ședințe care durează mai puțin de o secundă

0
0
Publicat:

Și mai multe tipuri de cancere decât sunt tratate în prezent prin radioterapia convențională ar putea fi tratate în viitor, cu mai puține efecte secundare, folosindu-se un tratament de pionierat. O nouă generație de aparate de radioterapie este testată.

Radioterapia convențională ar putea fi înlocuită cu metode mai eficiente FOTO: arhiva
Radioterapia convențională ar putea fi înlocuită cu metode mai eficiente FOTO: arhiva

Tumori cerebrale complexe, astăzi greu sau chiar imposibil de tratat, sau cancere care au metastazat la distanță ar putea fi tratate în viitor cu o nouă generație de aparate de radioterapie. La această dată, conform bbc.com, dispozitivele care dau speranțe mari sunt testate la Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare (CERN), cel mai mare centru de cercetare în fizica particulelor din lume.

Speranța este că aceste dispozitive ar putea face posibilă vindecarea tumorilor cerebrale complexe, eliminarea cancerelor care au metastazat la alte organe și, în general, limitarea efectelor pe care tratamentul cancerului îl exercită asupra corpului uman. Experimentele au loc, arată bbc.com, la Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare (CERN), cunoscut în lume ca centrul de fizică a particulelor care a dezvoltat Large Hadron Collider, un inel lung de 27 de kilometri (16,7 mile) de magneți supraconductori capabili să accelereze particulele aproape de viteza luminii. Încununarea realizărilor CERN a fost, probabil, descoperirea în 2012 a bosonului Higgs, așa-numita „Particulă a lui Dumnezeu”, care conferă altor particule masa lor și, prin aceasta, pune bazele pentru tot ceea ce există în univers. Dar, în ultimii ani, expertiza unică a centrului în accelerarea particulelor de înaltă energie a găsit o nouă nișă - lumea radioterapiei cancerului.

Conceptul Flash și speranțele uriașe privind tratarea tumorilor

În urmă cu unsprezece ani, scrie sursa citată, Marie-Catherine Vozenin, un radiobiolog care lucrează acum la Spitalele Universitare din Geneva (Hug), alături de alți cercetători au publicat o lucrare care descrie o abordare de schimbare a paradigmei tratamentului tradițional de radioterapie, pe care au numit-o Flash. Prin furnizarea de radiații la doze ultra-înalte, cu expuneri de mai puțin de o secundă, ei au arătat că este posibil să se distrugă tumorile la rozătoare, limitând în același timp țesutul sănătos afectat.

Descoperirea a fost considerată una fundamentală, astfel că radiobiologi din întreaga lume au fost determinați să inițieze propriile experimente folosind abordarea Flash pentru a trata o mare varietate de tumori la rozătoare, animale de companie și, acum, la oameni.

Noua abordare a fost rapid adoptată mai ales având în vedere limitările de lungă durată ale radioterapiei convenționale de care aproximativ două treimi dintre pacienții cu cancer au nevoie în drumul lor spre vindecare. În cazul radioterapiei convenționale, doza totală, livrată de obicei prin administrarea unui fascicul de raze X sau a altor particule în decurs de două până la cinci minute, este în mod uzual repartizată în zeci de sesiuni individuale de tratament de până la opt săptămâni, pentru a o face mai tolerabilă pentru pacient. În ultimele trei decenii, atât scanările imagistice avansate, cât și aparatele de radioterapie de ultimă generație au făcut posibilă țintirea unei tumori individuale cu o precizie din ce în ce mai mare, în schimb riscul de efecte secundare dăunătoare sau mortale este încă prezent.

Vozenin citează exemplul tumorilor cerebrale pediatrice, care deseori pot fi vindecate prin radioterapie, dar cu un cost mare. „Supraviețuitorii rămân adesea cu anxietate și depresie pe tot parcursul vieții, în timp ce impactul radiațiilor afectează dezvoltarea creierului, provocând o pierdere semnificativă a IQ”, spune cercetătoarea. „Suntem [uneori] capabili să-i vindecăm pe acești copii, dar prețul pe care îl plătesc este mare”, adaugă Vozenin, citată de bbc.com.

Un alt specialist, Billy Loo, profesor de oncologie în radiații, care conduce laboratorul de științe Flash de la Școala de Medicină a Universității Stanford din SUA, explică la rândul lui că tumorile, în special cele de volum mai mare, sunt rareori bine separate de țesutul din jur. Asta înseamnă că deseori este aproape imposibil să se evite afectarea celulelor sănătoase, așa că oncologii nu pot folosi o doză atât de mare pe cât și-ar dori, spune Loo. Specialiștii în cancer cred de mult timp că posibilitatea de a crește doza de radiații le-ar spori considerabil capacitatea de a vindeca pacienții cu cancere greu de tratat, potrivit Vozenin. De exemplu, cercetările au indicat anterior că posibilitatea de a crește doza de radiații la pacienții cu cancer pulmonar cu tumori care au metastazat la creier ar putea îmbunătăți supraviețuirea.

Soluția ar putea fi Flash. În ultimii ani, studiile pe animale au arătat în mod repetat că Flash face posibilă creșterea semnificativă a cantității de radiații livrate organismului, minimizând în același timp impactul pe care îl are asupra țesutului sănătos din jur. Într-un experiment, șoarecii sănătoși de laborator cărora li s-au administrat două runde de radiații prin Flash nu au dezvoltat efectele secundare tipice care ar fi de așteptat în timpul celei de-a doua runde. Într-un alt studiu, animalele tratate cu Flash pentru cancerul capului și gâtului au prezentat mai puține efecte secundare, cum ar fi reducerea producției de salivă sau dificultăți la înghițire. Cercetătorii sunt optimiști, deși manifestă un optimism prudent, că în viitor astfel de beneficii se pot traduce și asupra pacienților umani. Una dintre speranțe este aceea că ar putea reduce riscul de cancer secundar, care rezultă din daune induse de radiații mai târziu în viață, deși este încă prea devreme pentru a ști dacă se va întâmpla așa.

În prezent, un număr tot mai mare de teste umane încep să aibă loc în întreaga lume. Spitalul de Copii Cincinnati din Ohio, SUA, plănuiește un studiu în stadiu incipient la copiii cu cancer metastatic care este răspândit la oasele toracice. Între timp, oncologii de la Spitalul Universitar Lausanne din Elveția efectuează un studiu de fază 2 - în care detaliile sunt perfecționate, inclusiv doza optimă, cât de eficient este tratamentul și dacă există efecte secundare - pentru pacienții cu cancer de piele localizat.

Dar următoarea fază a cercetării nu este doar despre testarea dacă Flash funcționează la oameni. Este, de asemenea, despre identificarea tipului de radiație care este cel mai bun de utilizat, notează BBC.

Posibilități multiple de a furniza radioterapie

De la ionii de carbon la protoni și electroni, există multe modalități de a furniza radioterapie, fiecare cu aplicații și provocări diferite. Una dintre cele mai precise forme de radioterapie este terapia cu hadron, furnizată cu ioni de carbon. Dar există doar 14 facilități care pot furniza acest lucru în întreaga lume, fiecare costând aproximativ 150 de milioane de dolari (122 de milioane de lire sterline), scrie bbc.com. În prezent, această terapie este administrată folosind un regim de dozare convențional, în care radiația este eliberată în câteva minute. Cu protocolul Flash, ionii ar fi livrați în mai puțin de o secundă.

„Electronii de înaltă energie pot fi folosiți pentru a trata tumorile superficiale ale pielii”, spune André-Dante Durham Faivre, oncolog în radiații la Hug. „Fotonii, adică razele X sau protonii [un tip de particule subatomice], pot fi folosiți pentru a trata tumorile mai profunde, în timp ce economisim ionii de carbon și particulele de heliu pentru cazuri foarte specializate, deoarece sunt doar centrele clinice foarte, foarte mari care pot să ofere acest tip de tratament. Acceleratorul de particule necesar pentru a administra radioterapie cu ioni de carbon este de dimensiunea unei clădiri”, explică specialistul care ar putea fi problema cu terapiile Flash. Crearea particulelor subatomice necesită acceleratori de particule extrem de complecși, iar în acest moment tratamentul poate fi furnizat doar prin echipamente vaste în centre specializate, ceea ce este costisitor. Pentru a avea acces la el, cel mai probabil, pacienții vor fi nevoiți să călătorească pe distanțe lungi. În timp ce cercetătorii speră că în cele din urmă Flash va fi disponibil pentru toți cei care au nevoie de el, în prezent, tratamente precum terapia cu protoni sunt disponibile doar pentru o minoritate relativ mică de pacienți.

Până în prezent, protonii au fost particula de alegere pentru studiile Flash umane, atât pentru că pot pătrunde până la 30 cm în corp, permițându-le să ajungă la organe interne relativ adânci, cât și pentru că aparatele de radioterapie cu protoni existente pot fi adaptate relativ ușor pentru a furniza rate de doză Flash. 

În 2020, Centrul Medical al Universității din Cincinnati a lansat primul studiu clinic de radioterapie cu protoni Flash la pacienții al căror cancer primar a metastazat la oase, primele rezultate sugerând că tratamentul a fost la fel de eficient ca radioterapia convențională și incidența evenimentelor adverse a fost similară. Acum, radio oncologii de la Universitatea din Pennsylvania Perelman School of Medicine speră să-și lanseze propriul studiu, în acest an, pe pacienții cu cancer recurent la cap și gât, pacienți care astăzi au puține opțiuni, în cazul lor tumorile fiind imposibil de îndepărtat chirurgical.

Accesul pacienților la noua terapie, o provocare

Dacă proton Flash ar fi aprobat de autoritățile de reglementare în viitor, Durham Faivre spune că unul dintre dezavantaje este că aparatele necesare sunt încă relativ mari, ceea ce înseamnă că tratamentul ar putea fi administrat doar într-un anumit număr de centre, limitând accesul pacienților. În prezent, CERN lucrează cu cercetătorii de la Spitalul Universitar Lausanne și compania franceză TheryQ pentru a încerca să dezvolte o nouă formă de accelerator care furnizează și mai multă radiație – descrisă ca electroni de energie foarte mare – la rate de doză Flash. Și, potrivit lui Durham Faivre, cercetătorii Hug sunt în prezent în discuții cu parteneri comerciali pentru a dezvolta un aparat cu raze X Flash. Astfel de acceleratoare ar putea permite ca beneficiile Flash să fie aplicate tumorilor profunde fără a necesita o mașină vastă, spune Durham Faivre. Scopul final este de a face posibil ca orice spital cu echipament de radioterapie să poată furniza Flash.

Durham Faivre este optimist că noile acceleratoare ar putea permite oncologilor să abordeze tumori mai complexe, cum ar fi glioblastomul, cea mai comună formă de cancer cerebral și una dintre cele mai mortale forme ale bolii, cu o rată de supraviețuire la cinci ani de doar 5% .

În urma studiului de la Universitatea din Cincinnati, oncologii speră, de asemenea, că aparatele Flash ar putea îmbunătăți tratamentul diferitelor forme de boli metastatice (unde cancerul s-a răspândit din punctul în care s-a dezvoltat inițial) și să vindece efectiv pacienții care anterior erau considerați incurabili. 

Cancerele metastatice implică volume mari ale corpului datorită distribuției lor difuze”, spune Durham Faivre. Asta înseamnă că sunt de obicei greu de vindecat, deoarece nu ar fi posibil să se livreze suficiente radiații către țesuturile corpului pentru a ucide toate celulele canceroase. Dacă se încearcă, este posibil ca pacientul să nu supraviețuiască efectelor radiațiilor asupra țesutului anterior sănătos. Dar tratamentele mai noi schimbă acest lucru, spune el, în special la persoanele cu metastaze limitate. „Flash oferă perspectiva de a trata în siguranță mult mai multe metastaze”, spune el.

O altă speranță este că Flash ar putea ajuta în cele din urmă să facă radioterapia mai accesibilă tuturor.

Decalajul de radioterapie

La UICC World Cancer Congress din septembrie anul trecut – o conferință care reunește experți în cancer din întreaga lume – Katy Graef, vicepreședinte al organizației non-profit Bio Ventures for Global Health, a evidențiat o provocare majoră în sănătatea globală, care este uneori denumită ca „decalajul de radioterapie ”. Folosind datele compilate de Comisia de Oncologie Lancet, Graef a descris cum există doar 195 de aparate de radioterapie în toată Africa sub-sahariană, comparativ cu 4.172 în SUA și Canada. Având în vedere că incidența anuală și mortalitatea cauzată de cancer se preconizează să se dubleze pe continentul african până în 2040, ea a explicat că s-a prevăzut că regiunea va avea nevoie de peste 5.000 de aparate suplimentare în următoarele două decenii, o cerere pe care multe națiuni se vor strădui să o asigure.

În decembrie, o nouă revizuire a planurilor naționale de control al cancerului din întreaga lume a evidențiat modul în care decalajul de radioterapie se extinde dincolo de Africa, la multe țări cu venituri mici și medii. „Doar aproximativ 10% dintre pacienții cu cancer din țările cu venituri mici au acces la radioterapie, comparativ cu 90% din țările cu venituri mari”, spune Lisa Stevens, directorul programului de acțiune pentru terapia cancerului la Agenția Internațională pentru Energie Atomică și unul dintre autorii lucrării, subliniind că integrarea radioterapiei în strategiile de control al cancerului este mai crucială ca niciodată.

Dacă putem obține o mașină de dimensiuni normale care să se potrivească în toate buncărele spitalelor din lume și care poate administra Flash, asta poate permite țărilor să trateze mult mai mulți pacienți”, spune Durham Faivre, citat de bbc.com.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite