Cei mai mari peşti capturaţi în România. Recordul este deţinut de un „monstru“ care cântărea 900 de kilograme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dincolo de legendele pescăreşti care vorbesc despre moruni de până la două tone prinşi în Dunăre, un documentar făcut de o televiziune britanică în Deltă, în anul 1962, surprinde capturarea unui peşte cu greutatea de 900 de kilograme. Deşi nu există rezultate omologate oficial, cel mai mare somn capturat în România este evaluat la 400 de kilograme, iar cel mai mare şalău - la 21 de kilograme.

Deşi este foarte complicat de făcut „slalom” printre poveştile pescăreşti, vom încerca, în articolul de faţă, să realizăm un top al celor mai capturi (reale) făcute de pescari pe teritoriul României. Cum este de aşteptat, cele mai impresionante prăzi sunt din speciile morun şi somn, însă nu-s de neglijat nici exemplarele din speciile îndeobşte cu dimensiuni mai mici, dar care au reuşit să depăşească spectaculos specificaţiile din manualele de zoologie.

Fără nicio îndoială, morunul (îl ştiţi; este cel care produce renumitele icre negre) este considerat de specialişti, fără ezitare, cel mai mare peşte de apă dulce din lume, iar Dunărea este habitatul în care uriaşa făptură acvatică (ce atinge în mod frecvent 300-400 de kilograme) s-a simţit mereu, cum se zice, ca peştele în apă.

Morunul cu 127 de kilograme de icre negre

Cel mai mare morun capturat (cu dovezi) în România are o poveste internaţională de-a dreptul. Se întâmpla în anul 1962, atunci când o echipă de jurnalişti britanici de la „British Pathe” a filmat capturarea unor sturioni uriaşi în Deltă. „Aceasta este o altă parte a frumuseţii naturii. Aici omul pare să fie un intrus. Ne aflăm pe legendarul fluviu Dunărea, sau mai degrabă marea Deltă din România, unde râul de 1.725 de mile întâlneşte Marea Neagră”, începe reportajul britanic.

„Dunărea însăşi este ideea de paradis a fiecărui pescar. Sunt atât de multe ştiuci, bibani, crapi şi alte specii, încât pescarii se adună aici şi pescuiesc alături de profesionişti. Dar numai în Deltă se găsesc peştii cu adevărat mari, pentru care sunt necesare aceste cârlige”, explică jurnalistul pe fundalul unor imagini ce arată un pescar român în timp ce pregăteşte un tip de cârlige de dimensiuni foarte mari.

Reportajul povestea (printre alte lucruri, unele cu parfum de propagandă pro-comunistă) şi despre capturarea unui morun de peste 900 de kilograme şi a fost difuzat de televiziuni din Marea Britanie, Germania, Franţa şi Italia, făcând valuri printre pescarii din Europa Occidentală. Autorităţile române au primit ulterior, de la cetăţeni străini, o sumedenie de solicitări de acordare a unor permise de pescuit.

Există şi o relatare din 1890, despre capturarea, în zona Sfântu Gheorghe (Tulcea) a unui morun de 888 de kilograme. Acesta ar fi avut 600 kg carne, 127 kg icre negre, 143 kg cântărea capul, iar 18 kg intestinele şi vezica înotătoare. Valoarea comercială actuală a unui astfel de peşte bate spre 130.000 de euro (icrele se vând angro, de la crescătorii, cu circa 1.000 de lei kilogramul), adică aproximativ cât un apartament  cu trei-patru camere într-o zonă foarte bună a Bucureştiului.

Trebuie spus că morunii sunt peşti răpitori, adică se hrănesc mai ales cu alţi peşti, însă exemplarele mari se pot hrăni chiar şi cu păsări acvatice. Sunt  longevivi şi ajung deseori până la vârsta de 100 de ani. Cel mai mare exemplar de morun prins vreodată (însă nu în Dunăre, ci în Volga) cântărea 1.571 kg şi avea o lungime de 7,2 metri. Pielea acestuia a fost conservată şi este expusă la un muzeu din Rusia.

Pielea celui mai mare morun prins vreodată FOTO Wikipedia

Imagine indisponibilă

În prezent, capturile de morun sunt foarte rare. Peştele este protejat prin lege, fiind considerat pe cale de dispariţie în stadiul „critic” (cel mai ridicat grad de pericol de extincţie), de aceea este aprobat doar pescuitul în scop ştiinţific. Icrele negre disponibile în magazeinele de specialitate şi în restaurante provin din crescătoriile de sturioni, nu din capturile de exemplare sălbatice.

Despre somn, cu graţie şi abnegaţie

Cel mai mare somn prins în amonte de Porţile de Fier a fost prins acum 10 ani de un cetăţean german venit pentru prima dată la pescuit la Moldova Nouă, mai exact în comuna Coronini. Peştele prins de el avea 2,2 metri şi 99 de kilograme.

Somnul a fost tranşat în fântâna arteziană a unui hotel, iar pescarul (Alexander Freithoff, 62 de ani) a povestit că a stat o oră şi jumătate ca să obosească peştele, înainte de a-l scoate din apă, folosind un .. jeep.

Şi la Galaţi, profesorul Mihai Cadinoiu a prins, acum cinci ani un somn de 115 kilograme. De cinci ori medaliat la Campionatele Mondiale de popice, cea mai mare performanţă a sa fiind titlul suprem cu echipa României în 2000, gălăţeanul Mihai Cadinoiu (ajuns între timp director la regia de transport public din Galaţi) a devenit şi un campion printre pescarii sportivi, mai ales după isprava din august 2013.

Pescuind la spinning (momeală artificială, nălucă) în Dunăre, la gura de vărsare a Prutului cunoscută ca zona Scurta, fostul popicar  a reuşit o captură de senzaţie, după 45 de minute de liptă cu mostrul: un somn de 115 kilograme, cu o lungime de 2,50 metri.

Mihai Cadinoiu şi somnul de 115 kilograme FOTO Arhiva personală

Imagine indisponibilă

„Dau pe fundul apei, tehnica zigzag, la a treia mişcare a muşcat. Eram în larg, la ancoră, în jur de 15,30. Până pe la 14,00 dădusem la ştiucă, luasem câteva, cea mai răsărită de 1,5 kilograme şi m-am mutat inspirat la somn. A fost greu de tot, a plecat de cinci ori de lângă barcă, luând de fiecare dată cam 70-80 de metri de fir. A tras barca, în ancoră, cam 15 metri. Nici timp n-aveam, mă stresa şi apropierea unei nave de pasageri şi nu puteam reacţiona la valuri. Până să-l văd, credeam că este cam de 50 de kilograme, iar momentul când a apărut plutind deasupra apei a fost un şoc, vâzându-i gura imensă. Foarte greu a fost şi să-l bag în barcă, l-am tras de gură cu ambele mâini peste mine, 115 kile ale somnului peste cele 102 ale mele”, a povestit isprava Mihai Cadinoiu.

Somnul de 115 kilograme a fost tranşat în trei ore de patru persoane, pescarul norocos fiind nevoit să împrumute o ladă frigorifică. „Este doar o legendă că somnul mare este gras, acum m-am convins, are grăsime doar spre coadă”, a mai adăugat Mihai Cadinoiu.

Totuşi, recordul naţional la somn (şi în acelaşi timp mondial) pare să fie mult mai spectaculos. Potrivit siteului deltasfantugheorghe.ro, cel mai mare somn pescuit vreodată în Delta Dunării cântărea 400 de kilograme.

Cinciş versus Scurta

Zona „Scurta” a Dunării ar fi dat şi un crap epic. Potrivit pescarului Iulian Coman, crapul capturat de el în 2007 avea 47 de kilograme şi s-a lăsat tras în barcă după o confruntare care a durat peste o oră. Recordul lui nu este însă omologat, deoarece oficial cea mai mare captură de crap comun a fost făcută într-o crescătorie din Ilfov, peştele cântărind doar 31 de kilograme.

Avem şi o poveste cu un crap prins într-un lac montan!  În 2008, pe lacul Cinciş (Munţii Poiana Ruscă) a fost pescuit un crap care este, se pare, cel mai mare astfel de peşte de acest fel prins vreodată în România. Exemplarul cântărea 50 de kilograme, iar pescarul s-a chinuit să îl prindă timp de trei ore.

Monstrul i-a rupt şi undiţa, dar până la urmă, ajutat de prieteni, bărbatul a reuşit să îl tragă în barcă. Totuşi, în acest din urmă caz  s-a dovedit că nu este vorba de un crap clasic (Cyprinus Carpio), ci de aşa numitul crap chinezesc (cunoscut şi ca sânger: Hypophthalmichthys molitrix), care creşte de regulă un pic mai mare decât „vărul” lui de Dunăre sau de baltă europeană.

Un şalău de 21 de kilograme neomologat

Potrivit deltasfantugheorghe.ro, cel mai mare şalău pescuit în Dunăre avea 21 de kilograme. Nu există însă vreo dovadă în acest sens, aşa că trebuie să dăm credit Guiness Book, care consemnează că recordul la şalău este deţinut de austriacul Friedrich Kraus, care a prins în Dunăre un exemplar de 18,7 kilograme.

Vă mai recomandăm şi:

Legendele neştiute ale Dunării. Povestea misteriosului drum subacvatic, folosit de piraţi să-şi ascundă comorile în Deltă

Cum au dispărut jumătate dintre speciile de alge din Marea Neagră din cauza poluării. „Şi resursele pescăreşti au cunoscut un declin semnificativ“

Legendele neştiute ale Dunării: în căutarea misterioşilor monştri acvatici care se ascund sub apele fluviului 

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite