Cât de confortabil ne simţim în propriul corp. „Natura umană doreşte exact opusul a ceea ce are“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi dintre noi nu sunt mulţumiţi de propria imagine de sine
Cei mai mulţi dintre noi nu sunt mulţumiţi de propria imagine de sine

Multe persoane nu se simt deloc bine în propriul corp, considerând fie că sunt prea grase sau prea slabe, ori au alte probleme care ţin de felul cum arată. În timp, acest conflict dintre minte şi propriul corp poate cauza dezechilibre serioase la nivel mental şi emoţional.

În urma unor studii efectuate, ce vizau modul cum oamenii ajung să fie fericiţi, s-a constatat că mulţi dintre aceştia nu îşi doresc cu adevărat acest lucru, fiind de multe ori victimele propriilor prejudecăţi sau ale influenţelor venite din partea familiei, anturajului sau societăţii.

”Omul este în general o fiinţă greu de mulţumit pentru că natura umană doreşte exact opusul a ceea ce are sau mereu mai mult decât ceea ce are. Dacă o persoană este fericită, parcă vrea şi puţină tristeţe pentru că nu se simte bine altfel”, explică psihologul Stelian Chivu.

Specialiştii au ajuns la concluzia că sunt trei factori care fac o persoană să se simtă bine în propria piele: împlinirea, mulţumirea şi fericirea. Vorbim practic de nişte stări, care, evident, trebuie trăite de fiecare dintre noi pentru a ajunge la acea stare de echilibru mental, emoţional şi fizic, pe care mulţi şi-o doresc, dar de care destul de puţini au parte.

Starea de bine este văzută şi trăită diferit de fiecare persoană, însă în general când vorbim de o stare de bine mentală, ne referim la cei care au gânduri pozitive, starea de bine emoţională este caracterizată prin emoţii curate, înăţătoare, iar starea de bine fizică se manifestă printr-o sănătate bună a celor în cauză.

”Studiile arată că sunt destul de puţine persoane care se simt bine în pielea lor, undeva la 15-18% maxim, acest procent depinzând de ţara unde trăiesc acestea, de societate, familie şi anturaj”, precizează psihologul Stelian Chivu.

Cine ne împiedică să fim fericiţi?

Principala întrebare pe care fiecare dintre noi ar trebui să şi-o pună este ce te împiedică să fii fericit? Răspunsul este mintea, în cele mai multe cazuri. De fapt, vorbim de programele, şabloanele, condiţionările şi programările pe care le avem.

Acest lucru se întâmplă pentru că, de multe ori, mintea ne controlează, nu noi controlăm mintea. O influenţă nefastă o are şi ego-ul, ce reprezintă o combinaţie între minte şi emoţii. ”Dacă ai o bicicletă, vrei o motocicletă, dacă ai o motocicletă, vrei o maşină. Aşa funcţionează ego-ul”, punctează Stelian Chivu.

Şi vârsta poate fi un obstacol în încercarea noastră de a ne simţi bine în propriul corp. Poate părea surprinzător, dar studiile arată că adolescenţii sunt extrem de nemulţumiţi de diverse aspecte ale vieţii lor, deşi nu ar avea motive să se simtă astfel.

Sunt tineri care sunt nemulţumiţi de orice fac sau orice văd în jur pentru că s-au obişnuit atât de mult cu starea de nemulţumire, încât nu ştiu să mai iasă din ea şi să simtă şi altceva. Dacă nu conştientizează acest lucru şi nu acţionează în sensul de a schimba ceva la ei, vor manifesta aceeaşi stare de nemulţumire continuă şi ca adulţi.

”Persoanele care sunt mereu nefericite şi nemulţumite vor dezvolta mult mai repede vicii. Se poate ajunge şi la aberaţii, în sensul în care, dacă sunt mulţumite într-o anumită situaţie, sunt nefericite pentru că manifestă starea de mulţumire. Se poate ajunge la programări mentale, în care o persoană să înceapă să se întrebe de ce îi merge atât de bine, mai ales pentru că s-a obişnuit cu starea de nemulţumire. Iată unde se poate ajunge”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Conflictul cu propria imagine

Unele persoane se bazează pe aşa zise principii de viaţă, care spun că ”nicio minune nu durează mai mult de trei zile”, ajungând să le fie frică să fie fericite sau mulţumite de orice se întâmplă bun în viaţa lor.

Un alt aspect extrem de important ce trebuie punctat este că multe persoane îşi urăsc corpul. Imaginea de sine nu este pe placul lor. Fie se consideră prea grase sau prea slabe, ori nu au aspectul pe care şi l-ar dori. La fel de nocivă este şi autocritica excesivă, care este distructivă pentru mentalul şi emoţionalul celor care se culpabilizează în această manieră.

”Nu îţi place ţie de tine însuţi, iar când se întâmplă asta, aşa te vor vedea şi cei din jurul tău”, explică Stelian Chivu. Alte persoane s-au obişnuit să se izoleze, să se automarginalizeze din motive de cele mai multe ori închipuite.

Poate exista chiar şi situaţia în care o persoană să intre în conflict cu propria imagine. Iubirea de sine poate deveni şi ea o problemă, pentru că unii dintre noi îşi iubesc trupul atât de mult, încât îl transformă într-o obsesie, iar cel în cauză tinde spre narcisism. Şi perfecţioniştii pot avea avea serios de suferit, în special la nivel mental, de pildă dacă le apare un fir de păr alb sau un rid.

Cum ne vindecăm

Starea de bine se învaţă, iar specialiştii spun chiar că ea se cultivă. ”Este bine să te educi ca să vezi ceva pozitiv la tine ori de câte ori de uiţi în oglindă, indiferent ce probleme ai avea. Asta va face să îţi crească mult încrederea în forţele tale şi atitudinea faţă de persoana ta, a modului în care tu te raportezi la tine”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Un alt pas este să te mulţumeşti cu ce ai la acest moment. Trebuie să cauţi permanent soluţii la probleme, nu să vezi obstacole la tot pasul. Sportul şi mişcarea în general ajută mult acest proces, pentru că va avea loc o oxigenare puternică a creierului, cu consecinţe benefice asupra sănătăţii mentale, emoţionale şi fizice.

Repetă expresii de genul ”sunt sănătos”, ”sunt plin de energie”, iar exemplele pot continua, scopul fiind acela de a introduce un program în mintea subconştientă care va executa ceea ce ne dorim. Recomandarea specialiştilor este să începi cu programe mici şi uşor realizabile. ”Nu există persoane care să nu se simtă bine, ci doar persoane care nu ştiu cum să se simtă bine”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite