Capodoperă pucciniană la final de săptămână: opera La Boheme. O frescă de epocă, în care vor evolua artiştii consacraţi ai muzicalului gălăţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scenă din opera La Boheme Foto: Teatrul Naţional de Operă şi Operetă ”Nae Leonard”
Scenă din opera La Boheme Foto: Teatrul Naţional de Operă şi Operetă ”Nae Leonard”

Demersul artistic a constat în a adapta şi reinterpreta scenariul în stilul şi viteza comediei americane de la mijlocul secolului al XX-lea şi de asemenea, de a dobândi exactitatea şi precizia necesare pentru realizarea efectelor comice.

Sâmbătă, pe 8 februarie, de la ora 18:00, vom revedea „o comedie pentru toate vârstele, o poveste care se întâmplă în vacanţă, la mare, în căldura verii, când raţiunea se odihneşte, iar simţurile pulsează, dornice de aventură”: O familie trăsnită.

Victor Zaharia, regizorul spectacolului, a descoperit în textul lui George Mihalache  „o structură şi un ritm de vodevil autentic, pe un calapod al comediei dell’arte, cu o listă de personaje compusă din cupluri de îndrăgostiţi, personaje ciudate şi servitori agili.

În distribuţie vor evolua artiştii deja consacraţi ai teatrului, alături de două debuturi: Mariana Pisică (Mariana, soţia), Anton Mihail (Mişu Georgescu, soţul), Adina Lazăr (Nuţica, servitoarea), Andrei Ardeleanu – debut (Fănică Vârtej, asistentul), Paul Buţa (Vasila Viva Villa, bucătar), Alexandru Tatu – debut (George Miclescu Săbăoan, pictorul), Viorica Mărăndici (Aglaie, mătuşa), Cristina Vasopol (Lidia, prietena Marianei).

Muzica este semnată de Eugen Dan Drăgoi, iar regia de Victor Zaharia. Scenografia este asigurată de Rodica Gherghinoiu, iar de mişcarea scenică s-a ocupat Florentina Ştefan.

Duminică, pe 9 februarie a.c., de la ora 18:00, pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” Galaţi revedem opera în 4 acte La Bohème (Boema), a lui Giacomo Puccini, dirijată de maestrul Cristian Sandu, o poveste emblematică pe care ne-o spunem mereu şi mereu.

Din libretul lui Luigi Illinca şi a lui Giussepe Giacosa după Scenes de la vie bohème al scriitorului frances Henri Murger, aflăm povestea unor tineri artişti tineri şi săraci care trăiesc pentru ei înşişi, dar şi pentru ceilalţi, însă – mai ales – trăiesc pentru dragoste.

Spectacolul de pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” Galaţi este construit ca o frescă de epocă.

Spectacolul este o producţie tradiţională de operă, cu accent pe adevărul istoric şi pe interpretarea personajelor, aşa cum le-au dorit autorii. Personajele din La Bohème retrăiesc astfel, pe scena Liricului gălăţean, realitatea crudă dată de statutul tinerilor artişti în epoca lui Puccini, dar din care ei reuşesc să evadeze uneori prin creaţie, iubire şi vis.

Opera sărbătoreşte ceea ce Puccini a considerat ca fiind atât definitoriu, cât şi efemer: strălucirea tinereţii, combinată cu obstacolele vieţii cotidiene, camaraderia şi modernitatea urbană – o bulă care inevitabil se sparge.

În ciuda caracterului de „durchkomponierte Oper” (operă compusă dintr-o bucată, fără „numere” izolate), Boema include, totuşi câteva pagini devenite celebre şi ca arii sau scene separate, de o generoasă inspiraţie melodică. Ele sunt, în actul I – „Che gelida manina” (Rodolfo), „Si, mi chiamo Mimi” (Mimi) şi „O, soave fanciulla” (Rodolfo), în actul al II-lea – „Quando me’n vo” (valsul Musettei), în actul al III-lea – „Gia un altra volta” (Rodolfo) şi „D’onde lieta usci al tuo grido d’amore/ Addio senza rancor” (Mimi), iar în actul al IV-lea – „Mimi, tu piu non torni” (Rodolfo), „Vecchia zimarra” (Colline – „Aria paltonului”) şi „Sono andanti” (Mimi).

Majoritatea soliştulor din distribuţie evoluează pentru prima oară în acest spectacol: Andreea Blidariu – debut (Mimi), Rodica Ştefan – debut (Musetta), Remus Alăzăroae – Opera Timişoara (Rodolfo), Dominic Cristea – debut (Marcello), Alin Munteanu – debut (Schaunard), Sebastian Băncilă – debut (Colline), Elvis Butunoi – debut (Alcindoro/ Benoite), Tudorel State (Parpingnol).

Preţul întreg al biletelor pentru aceste spectacole este de 32,4 lei, iar preţul redus pentru elevi, studenţi şi pensionari este de 21,6 lei. Biletele pot fi achiziţionate online accesând link-ul www.blt.ro/spectacole-galati sau de la casieria de bilete a Teatrului (0236.465.599) în intervalul orar afişat pe site-ul instituţiei, www.naeleonard.ro . Sponsor principal al acestor spectacole este SF Tex Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite