„Bula de grăsime“, corvoada care poate fi îndepărtată doar chirurgical. Medicii sunt drastici: cel mai bun tratament este prevenirea, cu nuci, avocado sau peşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inestetic şi de multe ori dureros, lipomul este o problemă medicală care nu trebuie neglijată. Potrivit specialiştilor, 1% din populaţie se confruntă cu „bula de grăsime”, cele mai predispuse fiind femeile.

Ţesutul gras este responsabil cu protecţia termică şi mecanică a organismului, dar uneori, din aceste celule rezultă lipoamele. Cunoscute şi sub denumirea de „bule de grăsime”, acestea deranjează nu doar estetic, dar pot deveni şi foarte dureroase din cauza compresiei exercitate asupra nervilor.

Potrivit medicilor, lipoamele se prezintă ca nişte „denivelări” de culoarea pielii şi foarte clar delimitate faţă de ţesuturile din jur. De asemenea, acestea sunt mobile la apăsare şi cele mai multe apar la nivelul gâtului şi trunchiului, dar la fel de bine se pot localiza şi în zona frunţii, lombo-sacrală sau în zona cefei.

Atenţie la colesterol

Lipoamele apar din cauza faptului că în sânge circulă o cantitate mult mai mare de grăsime, tocmai de aceea medicii recomandă verificarea valorii trigliceridelor.

„Trebuie să ne monitorizăm profilul lipidic. Ştim cu toţii că o valoare crescută a colesterolului atrage după sine complicaţii şi riscul de infarct miocardic sau accident vascular”, a explicat doctorul Valentin Boldea, medic de familie.

Profilul lipidic se poate controla prin alimentaţie scăzută în grăsime (mai ales grăsime animală). Este indicată consumarea grăsimilor sănătoase, care se găsesc în alimente precum nucile, uleiul de măsline sau de porumb, peşte, avocado şi unt. Aceste grăsimi reduc nivelul de colesterol şi echilibrează nivelul insulinei. „Există însă şi persoane care, deşi au o alimentaţie sănătoasă, au colesterolul peste valoarea normală, ceea ce înseamnă că organismul produce singur aceste grăsimi. În acest caz trebuie să ne gândim dacă nu cumva există şi o încărcătură genetică”, ne-a explicat doctorul Valentin Boldea, medic de familie.

Uneori, trigliceridele mărite reprezintă un semn pentru boli de ficat sau rinichi.

Tratamentul

„Lipomul reprezintă o acumulare de grăsime în ţesutul subcutanat. Pe lângă faptul că lipomul este inestetic, există riscul de a se infecta la un moment dat şi să se spargă. Pe lângă profilaxie, foarte importantă este şi monitorizarea acestuia. Este bine să fie scos pe cale chirurgicală indiferent că se află într-o zonă vizibilă sau nu, tocmai pentru a evita riscul infectării, doar aşa pacientul poate evita complicaţiile”, ne-a explicat doctorul Valentin Boldea, medic de familie.

Dacă lipoamele au apărut pe o zonă cu impact estetic, pacientul trebuie să se adreseze unui chirurg plastician. De asemenea, nu amânaţi vizita la medic dacă „umflătura” s-a format într-o regiune în care se află mai mulţi ganglioni limfatici, cum ar fi în anterioară, în zonele laterale sau posterioară a gâtului, la nivelul axilei sau în zona inghinală.

În cazul lipoamele mici, se poate efectua lipoaspirarea. O altă metodă de tratament este mezoterapia, procedeu care constă în efectuarea de microinjecţii la nivelul lipomului cu substanţe care practic „dizolvă” grăsimea.

„Un alt aspect al lipoamelor este acela că ele se formează de multe ori şi la rădăcina firului de păr, tocmai de aceea trebuie să avem o igienă corespunzătoare”, a spus doctorul Valentin Boldea, medic de familie.

Lipoamele sunt mai des întâlnite la femei din cauza secreţiei de estrogeni care dezvoltă ţesutul grăsos. În schimb, lipoamele multiple pot apărea mult mai frecvent la bărbaţi.

„Bulele de grăsime” nu ţin cont de vârstă, însă în cele mai multe cazuri, lipoamele apar după 40 de ani.

 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite