Blocajele minţii ne îmbolnăvesc. Psiholog: „Factorul emoţional trebuie luat în calcul la declanşarea unei boli“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O sănătate de fier vine odată cu eliminarea blocajelor emoţionale şi mentale de pe fiecare organ şi sistem din corp. Gândurile şi convingerile limitative sunt cele care ne împiedică să avem o viaţă armonioasă, aşa că trebuie să lucrăm cu noi înşine pentru a înlocui aceste blocaje, spun specialiştii.

Gândurile pe care le avem şi pe care le menţinem în atenţia noastră ne determină acţiunile, rezultatele, pe scurt, viaţa. Dacă ne dorim un alt stil de viaţă, mai multă bunăstare în diverse planuri sau orice altceva, este important să observăm ce fel de gânduri şi trăiri întreţinem cu privire la acel subiect, spun specialiştii. Foarte important este să scăpăm de temeri, acestea fiind responsabile de multe dintre bolile noastre.

Emoţiile care ne îmbolnăvesc

Creierul este responsabil de instinctele noastre şi are rolul de a evalua o situaţie în funcţie de gradul de periculozitate, apoi să fugă şi să lupte. Frica este un tipar emoţional, însă psihologii au demonstrat de-a lungul timpului că putem să ne eliberăm de aceasta, deoarece în adâncul nostru se găsesc resursele necesare pentru însănătoşire.

Grijile ne pun în incapacitatea de a ne controla viaţa aşa cum trebuie, acestea fiind destructive pentru întregul nostru corp şi ne pot da indigestii şi probleme de ordin psihologic, precum depresia.

Un impact negativ îl au şi regretele, ostilitatea şi sentimentul de vină.

„În evaluarea posibilelor cauze ce au contribuit la declanşarea unei boli este important de luat în calcul şi factorul emoţional. Dacă au fost făcute investigaţii medicale, analize şi acestea nu pot indica cu exactitate factorul declanşator, putem să investigăm şi latura psihologică a persoanei în cauză. Poate exista un eveniment în viaţa oricărei persoane care chiar în momentul trăirii lui nu a părut a fi important, însă mai târziu a transmis din sfera inconştientului mesajul că ceea ce s-a întâmplat a fost traumatizant sau de impact major”, a explicat Valentina Băjan, psiholog.


Psihologul Valentina Băjan FOTO Laurenţiu Iordache

image

„În cazul animalelor, frica le ajută să supravieţuiască şi este un instrument util. În cazul nostru, pentru că mai avem şi un cortex frontal cu care putem gândi, raţiona, de multe ori frica nu îşi are sens, dar tiparul este acolo în fundal. Deoarece multă lume încă mai crede că supravieţuirea se datorează fricilor, ele sunt păstrate ca tipare emoţionale. Însă noile cercetări în domeniul psihologiei ne arată că putem să ne eliberăm cu totul de frici, iar tehnici precum «Renuntarea» sunt descrise în cartea cu acest titlu, scrisă de doctorul David Hawkins, sau în cartea «Metoda Sedona». Chiar putem să trăim fără frică, este necesar doar să o eliberăm din corpul nostru emoţional prin diverse metode”, a spus Andrea Filip, life coach profesionist.

Ecoul evenimentelor în sufletul nostru

Felul în care gândim, precum şi emoţiile celor din jur, au impact asupra inimii până la punctul în care putem să ne producem un atac de cord, spun specialiştii. Tot aceştia au descoperit că, devenind mai relaxaţi, mintea noastră este mai creativă şi productivă, iar corpul are mai multă energie încât să poată vindeca eventuale afecţiuni.  

„Ceea ce trăim poate fi perceput diferit de fiecare din noi şi cum reacţionăm este în funcţie de ecoul evenimentelor în sufletul nostru. Corpul ne poate transmite mesaje pe care mintea nu reuşeşte să le perceapă şi astfel ceea ce ne pare a fi o problemă fizică este de fapt una sufletească”, a explicat Valentina Băjan, psiholog.

Specialiştii ne recomandă să nu luăm în serios toate gândurile care ne invadează mintea şi să vedem lumea cu mai multă iubire şi compasiune, fapte care duc la acceptare şi la relaţii armonioase.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite