Efectul placebo şi miracolele minţii. Psiholog: „Doar credinţa că ceea ce li s-a administrat este benefic a fost de ajuns pentru a se vindeca“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

În lupta cu boala, starea de spirit a pacienţilor este la fel de importantă ca tratamentul. Tocmai de aceea, medicii sunt nevoiţi ca în anumite situaţii să recurgă la medicamente inactive farmacologic. Deşi nu au valenţe curative, studiile au demonstrat că acestea sunt benefice şi îi ajută pe pacienţi să se vindece singuri, prin puterea gândurilor.

Deşi foarte mult timp medicii au refuzat să creadă în efectul placebo, de mai bine de jumătate de secol specialiştii au început să acorde o importanţă mărită fenomenelor care se petrec la nivelul creierului şi cum pot fi îmbunătăţite şansele de vindecare.

„Placebo este o inducere psihologică şi are efect măsurabil asupra stării somatice de sănătate. Mai exact, placebo înseamnă obţinerea îmbunătăţirii stării de sănătate prin administrarea unei substanţe inactive farmacologic, efect care este măsurabil şi cuantificabil şi care, de multe ori, este comparabil cu efectul unui anumit medicament. De cele mai multe ori, acest efect placebo se utilizează în studiile clinice pentru a măsura eficacitatea unei substanţe medicamentoase. Mai exact, o substanţă este eficientă medicamentos dacă are efecte asupra stării de sănătate mult mai mari decât ale unei substanţe inactive, adică placebo”, a explicat pentru „Adevărul”, dr. Valentin Boldea, medic de familie.

Atunci când prin administrarea medicamentelor standard nu se obţin rezultatele dorite, doctorii iau în calcul şi „tratamentul” lipsit de orice valoare medicală. Desigur, pacienţii sunt mai întâi consiliaţi şi determinaţi să creadă că acesta este real.  
 
„La nivel cortical se pot induce anumite comenzi care să modifice parametrii organismului, similari cu ai unei substanţe medicamentoase printr-o discuţie prealabilă cu pacienţii. Cu alte cuvinte, înainte de administrarea medicamentului, i se prezintă care ar fi posibilele efecte ale acelui tratament, pacientul neştiind că este vorba despre o substanţă inactivă. Ulterior, s-a constatat prin măsurători că acele persoane chiar au avut îmbunătăţiri comparativ cu efectele resimţite anterior”, a declarat dr. Valentin Boldea, medic de familie.

Efectul placebo nu se referă doar la administrarea unor medicamente inactive farmacologic, ci şi la anumite proceduri.

„A fost o perioadă în care circulau diferite filmuleţe cu aşa-zisele metode neinvazive de rezolvare a unor probleme chirurgicale. De multe ori era o chestiune de iluzie optică şi persoanele spuneau că au plecat acasă fără niciun fel de simptom”, a spus dr. Valentin Boldea, medic de familie.

„Reuşim să ne manipulăm mintea spre binele nostru”

„Au fost situaţii când au venit la cabinet pacienţi pentru anumite simptome, dar care erau mai mult de natura unei depresii sau a unui atac de panică. Pacientul întotdeauna se aşteaptă să primească un tratament şi nu îi poţi spune că starea sa se datorează unui şoc, iar atunci îi dau vitamine şi îl consiliez, în încurajez că se va simţi mai bine. De fapt, consilierea este cea care a intervenit în reducerea şi dispariţia simptomatologiei, nu acele vitamine. Acestea sunt trucuri medicale utile în practica de zi cu zi şi pe care le folosim pentru obţinerea unor efecte scontate”, a precizat dr. Valentin Boldea.

Astfel, reuşim să ne manipulăm mintea spre binele nostru, însă toate aceste efecte sunt limitate deoarece în cazul afecţiunilor grave, unde există simptome obiective, care nu pot fi reduse decât prin substanţe cu efect farmacologic, efectul placebo nu dă roade.

Efectul placebo, explicat de psihologi

„Există nenumărate studii de specialitate care demonstrează că în cazul anumitor persoane, doar credinţa că ceea ce li s-a administrat este benefic a fost suficient pentru a se vindeca. Aceste studii demonstrează că mintea noastră are capacitatea de a transmite impulsuri nervoase şi de a elibera substanţe chimice în corp, doar pe baza unor gânduri avute de persoana în cauză. Întregul organism, atât la nivel fizic, cât şi spiritual, prin credinţă, speranţă şi încrederea manifestată în tratament, conduc la efectul placebo. Acesta nu se  evidenţiază la orice persoană, mai ales în cazul celor suspicioare, care doresc îşi doresc să deţină controlul şi care nu au încredere decât în lucruri foarte bine cunoscute de ele. Efectul placebo este susţinut de credinţă, speranţă şi încredere”, a explicat Valentina Băjan, psiholog.

Încurajările, entuziasmul şi optimismul nu au avut niciodată efecte secundare, aşa că medicii au început să le „prescrie” pacienţilor odată cu un tratament bine fundamentat.  

 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite