Băbească Neagră, vinul care l-a cucerit pe domnitorul Ștefan cel Mare. Legenda renumitei licori bahice

0
Publicat:

Băbească Neagră, vinul care l-a cucerit pe Ștefan cel Mare, a fost învins de vinurile străine. Este cel mai cunoscut vin din podgoria de la Nicorești și, potrivit legendei, numele ar fi fost dat de însuşi domnul Moldovei.

Băbeasca neagră FOTO: Wikipedia
Băbeasca neagră FOTO: Wikipedia

Înainte de 1989, Podgoria de la Nicoreşti era renumită pentru obținerea celor mai vechi soiuri românești de Băbească Neagră și Fetească Neagră, având peste 3.000 de hectare de viță-de-vie. Din cele peste 3.000 hectare cultivate cu viţă-de-vie, au mai rămas mai puțin de 1.500. Localnicii din comună au îmbătrânit, a scăzut numărul locuitorilor, nu a mai avut cine să îngrijească strugurii, iar producţia a scăzut foarte mult. Ulterior, suprafeţe mari cultivate cu viţă-de-vie au fost lăsate în paragină.

„După Revoluție, s-au retrocedat pământurile și s-au defrișat multe hectare de viță. Unii fermieri au făcut reconversie și s-au plantat numai soiuri din afară. Foarte puțini au plantat soiuri românești, precum Băbească Neagră”, spune Costică Dincă, unul dintre puținii vinificatori din zona Nicorești, care continuă să ducă mai departe această tradiție.

Împreună cu fiul și fiica sa, deține Casa de Vinuri Nicorești și cultivă 120 de hectare vie nobilă. Familia Dincă a cumpărat o cramă veche de 100 de ani, a renovat-o și produce mai departe soiuri tradiționale de vin, precum Băbească Neagră sau Fetească Neagră.

Costică Dincă, singurul viticultor din zona Nicorești care mai produce Băbească FOTO: Arhivă
Costică Dincă, singurul viticultor din zona Nicorești care mai produce Băbească FOTO: Arhivă

„Eu sunt singurul care mai produce Băbească Neagră în zonă. Am vreo 15 hectare de băbească neagră adevărată. După 89 s-au scos viile, s-au făcut reconversie și s-au plantat numai soiuri din Italia, Franța, Germania. Eu vreau să plantez la anul Băbească. Nu găsești butași, trebuie să ți-i faci tu. Este un soi căutat în continuare. Iarna aceasta dau drumul la linia de îmbuteliere, am reușit să cumpăr o cramă veche de peste 100 de ani, o renovăm. Este aproape gata”, povestește Costică Dincă.

Băbească Neagră este un soi ce provine din viţa sălbatică vitis vinifera ssp.sylvestris în urma unei selecţii naturale. Alături de Fetească Neagră, ea face parte din soiurile tradiţionale româneşti, care au rezistat de-a lungul timpului concurenţei soiurilor roşii aduse din afara ţării. Se cultivă în podgoriile din sudul Moldovei, în podgoriile Vrancei, însă cea mai înaltă calitate a vinului de Băbească neagră se obţine în podgoria Nicoreşti.

Vinul preferat de domnitorul Ștefan cel Mare

Potrivit unei legende, denumirea de Băbească Neagră a fost dată de Ştefan cel Mare (1457-1504)., care înfometat şi însetat după o luptă, s-a oprit în podgoria Nicoreşti. O bătrână din sat i-a adus o ulcică de vin, iar voievodul a numit vinul roşu cu numele de „Băbească”.

Se spune că, într-o toamnă, pe vremea culesului viei, Ștefan cel Mare a pornit prin țară alături de garda să personală. Într-o seară, mai marele gărzilor i-a dat voie unuia dintre ostași, pe nume Răzvan, care era din Nicorești, să meargă să-și vadă iubita, cu condiția ca la revărsatul zorilor să fie înapoi. 

Băbească Neagră are culoarea sângelui FOTO: Casa de Vinuri Nicorești/Facebook
Băbească Neagră are culoarea sângelui FOTO: Casa de Vinuri Nicorești/Facebook

„Pe drumul de întoarcere, Răzvan a fost oprit de o bătrânică, care i-a oferit două ploști cu vin, să le ducă și celorlalți ostași. Răzvan a ajuns înapoi în tabără în zorii zilei. Povestindu-i de ce plecase și pentru a-l îmbuna pe domn, Răzvan i-a oferit niște vin de Nicorești, din cel pe care-l primise. Vinul i-a plăcut de îndată domnului și, aflând că a fost trimis de o bătrână din Nicorești, a zis: <Păi, atunci să-i zicem Băbească de Nicorești și să mai golim o cupă!> Și de atunci, vinul poartă numele Băbească sau Rară neagră în zilele noastre”, este descrisă legenda de Cramele Moldovei. 

Vinul de culoarea sângelui

Băbeasca Neagră este un soi simplu, dar ceea ce îl face special este faptul că a rămas nealterat de experimente de-a lungul vremii, ceea ce îi dă o notă importantă de originalitate şi de naturaleţe. Strugurii de Băbească neagră au boabe rare neomogene, ce seamănă cu dantura fracturată a unei bătrâne.

Vinul are culoarea sângelui, cu reflexe violacee, iar cine îl bea simte mirosul de fân proaspăt cosit şi de cimbrişor, dar şi gustul de dulceaţă de vişine şi de coacăze negre. 

Băbeasca este cunoscută drept un vin de cursă lungă, deoarece are o aciditate ridicată, cu o tărie alcoolică ce variază între 10 şi 12% în volum de alcool etilic.

Despre podgoriile de la Nicoreşti a scris şi Dimitrie Cantemir, în lucrarea sa „Descriptio Moldaviae“ (1716), care le plasa pe locul patru în ierarhia valorică a podgoriilor din Moldova de la acea vreme. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite