Atenţie la escrocii din pieţe!  Mai nou, clienţii sunt prostiţi cu etichete măsluite: preţul este scris, la derută, cu cifre de mărimi diferite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată o etichetă pentru păcălit clienţii. Foto: C.C.
Aşa arată o etichetă pentru păcălit clienţii. Foto: C.C.

Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului Galaţi a dat zeci de amenzi comercianţilor cu etichete măsluite. Poliţia locală a demarat, de asemenea, o campanie de verificări. Alarmant este că marea majoritate a negustorilor de legume şi fructe din pieţe încalcă, într-un fel sau altul, legea.

Atenţie mare la negustorii necinstiţi din pieţe! Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJAP) Galaţi şi Poliţia locală au făcut, independent, în ultimele săptămâni, mai multe controale în pieţele din oraş, iar concluziile finale nu sunt deloc de natură a linişti clienţii.

Inspectorii şi poliţiştii au verificat în ce măsură comercianţii de legume şi fructe proaspete respectă drepturile consumatorilor, fiind descoperite numeroase nereguli: de la marfă expirată, dar lăsată încă la vânzare, până la înşelătorii cu cântare măsluite şi etichete mincinoase.

CJPC: 15 controale, niciun negustor cinstit!

În fapt, la ultimul control, inspectorii CJPC au constatat abateri la toţi cei 15 operatori economici verificaţi, ceea ce spune foarte multe despre situaţia din pieţele gălăţene. Au fost date 11 amenzi, în valoare totală de 19.400 de lei, precum şi patru avertismente, iar toată marfa cu probleme a fost confiscată.

Culmea nesimţirii a fost găsită în Piaţa Centrală, acolo unde trei agenţi economici vindeau fructe şi legume de o calitate foarte prostă (mucegăite, ofilite), însă pe etichete era specificată, în mod mincinos, calitatea I.
Potrivit CJPC o altă neregulă frecventă depistată este lipsa informaţiilor (ţara de origine, calitate etc.) legate de produsele comercializate.

Etichete măsluite, de prostit clienţii

Deoarece CJPC Galaţi a primit în ultima vreme mai multe sesizări cu privire la „moda” de a întocmi etichete mincinoase, inspectorii instituţiei amintite au făcut mai multe verificări şi în acest sens, iar ceea ce au descoperit a confirmat suspiciunile reclamanţilor.

„Vânzătorii înscriau partea întreagă a preţului cu cifre de circa zece ori mai mari decât partea zecimală, aceasta din urmă fiind 99 sau 9. De exemplu, preţul unui kilogram de cireşe era de 5,9 lei, cifra 5 fiind înscrisă de zece ori mai mare decât cifra 9. Mai mult, în momentul cântăririi la cântarul electronic, vânzătorul tasta preţul de 6 lei, şi nu 5,9 lei, aşa cum era afişat. Alţi operatori economici nu afişaseră deloc preţurile", a precizat ing. Carmen Tudor, comisar şef adjunct în cadrul CJPC Galaţi.

Evident, mai este la mijloc şi impactul psihologic, căci clienţii, la prima vedere, vor interpreta prima cifră, cea scrisă foarte mare, ca fiind preţul, care li se va părea redus, mai mic. Numeroşi psihologi şi economişti au confirmat deja că păcăleala este foarte eficientă, motiv pentru care afişarea preţului cu 99 după virgulă a fost interzisă de la 1 iunie 2015 în magazinele din România.

Alţi vânzători de la tarabe poziţionaseră cântarul de aşa natură încât cumpărătorii nu puteau vedea preţul afişat.

Din păcate, numele comrcianţilor prinşi şi amendaţi nu a fost făcut public de CJPC, care argumentează că acest lucru este interzis prin lege. Şi-atunci noi cum ne putem feri de escroci?

Unde-i cântarul, daţi-mi cântarul!

Şi Poliţia locală a descins în pieţele oraşului, unde a descoperit că un instrument comercial esenţial potrivit legii, respectiv cântarul OMOLOGAT metrologic, lipsea cam peste tot.

„Într-o asemenea acţiune de control, în doar câteva ore, în Piaţa Basarabiei, am depistat, în sectorul destinat producătorilor, mai mulţi comercianţi care nu deţineau cântare omologate. În trei astfel de cazuri am aplicat prevederile HCL 307/2006, fiecare persoana în parte primind câte o sancţiune în suma de 100 lei, adică minim, pentru că se poate ajunge în astfel de cazuri şi până la 500 lei, pentru persoanele fizice şi 1.000 lei pentru persoanele juridice”, a declarat Mihai Manoliu,  directorul general al Poliţiei Locale Galaţi.

Un caz concret de furt la cântar este cel al Valentinei  U., de 32 ani, din comuna Slobozia Conachi, judeţul Galaţi, care vindea la raionul de legume-fructe din Piaţa Micro 17. În viziunea amintitei vânzătoare, kilogramul are 892 de grame, mai mulţi clienţii fi înşelaţi astfel.

Acţiunile din pieţe vor continua şi în cursul săptămânii viitoare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite