Aproape 8.000 de gălăţeni au rămas fără loc de muncă, temporar sau definitiv, din cauza epidemiei de Covid-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintre aceştia, 7.512 de angajaţi sunt în şomaj tehnic, iar 420 au fost pur şi simplu concediaţi. Printre cei care au solicitat indemnizaţia de întrerupere a activităţii se numără şi 39 de oameni cu profesii liberale şi 5 sportivi.

De la declararea stării de urgenţă din cauza pandemiei de Covid-19 şi până la jumătatea lunii aprilie a anului 2020, în judeţul Galaţi au rămas temporar sau definitiv fără loc de muncă aproape 8.000 de oameni.

Potrivit datelor centralizate de autorităţi, dintre cei menţionaţi 420 au fost concediaţi din cauza restrângerii activităţii unor firme, iar 7.512 au ajuns în şomaj tehnic, adică stau acasă şi primesc 75% din leafă, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie.

Interesant este că datele sunt colectate în fiecare judeţ de două instituţii distincte, ambele însă din subordinea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. Astfel, dosarele de şomaj tehnic din firmele (SRL şi SA) cu capital public sau privat sunt gestionate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), în vreme ce dosarele de la PFA-uri, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, PNG-uri şi liber profesionişti ajung la Agenţia Judeteana pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS).

Revenind la cei 7.512 de gălăţeni care au ajuns în şomaj tehnic în vremea pandemiei, este de spus că 6.347 dintre ei (de la 1.263 de firme din judeţul Galaţi) sunt în evidenţele AJOFM, însă situaţie este în plină evoluţie, căci se referă doar la dosarele înregistrate până la 31 martie. Este foarte posibil, deci, ca la momentul în care citiţi aceste rânduri numărul de gălăţeni aflaţi în şomaj tehnic să fi de păşit 10.000. Asta având în vedere că media zilnică este, în continuare, de 15-20 de firme care ajung în impas, cu o medie zilnică de circa 200 de oameni.

La rândul ei, AJPIS a primit 1.165 de cereri privind acordarea indemnizaţiei ca urmare a întreruperii activităţii, determinată de efectele epidemiei de coronavirus. 1.121 dintre aceste cereri sunt de la PFA-uri, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, 39 provin de la gălăţeni cu profesii liberale şi cinci de la structuri sportive.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite