A murit Ilie Plătică-Vidovici, unul dintre oamenii de bază ai lui Ion Iliescu în timpul Revoluţiei din 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ilie Plătică-Vidovici avea 68 de ani, iar de aproape un deceniu nu mai activa în politică, alegând să iasă din prim-plan după ce la conducerea executivă a PSD nu a mai fost Ion Iliescu. În ultima perioadă a locuit mai mult în satul său natal, din judeţul Tulcea.

Fostul parlamentar şi preşedinte al PSD Galaţi, Ilie Plătică-Vidovici a încetat din viaţă, marţi, 10 decembrie 2019, la vârsta de 68 de ani, după o chinuitoare luptă cu o boală incurabilă. 

Fost militar de carieră (avea gradul de maior în rezervă, Plătică Vidovici s-a remarcat în toiul Revoluţiei Române din Decembrie 1989, atunci când a decis să aresteze întreg comitetul revoluţionar constituit ad-hoc, pe 22 decembrie, la Galaţi.

Membrii comitetului au stat în beciul sediului judeţenei PCR (actulul sediu al Prefecturii Galaţi) timp de şase zile, răstimp în care, după cum au povestit pentru „Adevărul”, au fost supuşi unei adevărate torturi psihice, fiind în dese rânduri ameninţaţi cu plutonul de execuţie, pentru „terorism şi trădare”.

Ulterior, aceştia au fost eliberaţi şi scoşi de sub orice acuzare. Între timp, însă, s-a constituit, fără ei, Frontul Salvării Naţionale (FSN), care a preluat putearea. Ilie Plătică a devenit primul preşedinte al FSN Galaţi, vicepreşedinte la nivel naţional al grupării şi unul dintre oamenii foarte apropiaţi de Ion Iliescu, omul cu care, după cum avea să declare ulterior, a fost în permanentă legătură în cursul evenimentelor din decembrie 1989.

Ilie Plătică-Vidovici a condus filiala gălăţeană a PDSR şi PSD timp de aproape 13 ani, până în anul 2003, când preşedinţia partidului a fost preluată de către actualul europarlamentar Dan Nica. Tot timp de 13 ani a fost vicepreşedinte la nivel naţional al amintitului partid.

A avut patru mandate de senator, fiind unul dintre cei trei senatori care au reprezentat judeţul Galaţi în primul legislativ de după Revoluţie. A fost, în toate mandatele, membru în comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

În ultimii ani, a dat numeroase declaraţii despre nebuloasele Revoluţiei din 1989, unele dintre afirmaţii stârnind dezaprobarea organizaţiilor de revoluţionari. A intrat în conflict şi cu propriul lui partid, acum câţiva ani, când a dat în judecată Guvernul Ponta pentru că acesta a redus unele drepturi ale revoluţionarilor.

În ultimii ani, chinuit de o boală incurabilă, el a locuit mai mult în satul său natal, din judeţul Tulcea.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Vă mai recomandăm şi: 

Misterele Revoluţiei. Cum a fost arestat şi ţinut şase zile la beci, pentru trădare, primul consiliu revoluţionar din Galaţi

Poveştile absurde ale Revoluţiei din '89. Primarul unui mare oraş din România a demisionat la câteva ore după numire pentru a pleca să-şi taie porcul

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite