Viitoarele mămici din Vrancea preferă să dea bani, dar să nască în siguranţă
0Deşi în schimbul unor sume pot naşte fără griji şi la spitalul public, tot mai multe mămici aleg maternităţile private. Particularii din Sănătate profită de faptul că statul îşi închide spitalele şi investeşte în servicii medicale pentru a atrage pacienţii.
Viitoarele mămici preferă să plătească şi să nască în siguranţă. Tot mai multe gravide preferă pentru aducerea pe lume a copiilor să aleagă maternităţi private. Chiar dacă costurile nu sunt de neglijat, ele susţin că în clinicile particulare sunt tratate regeşte şi au mai multă încredere în actul medical.
Este şi cazul Alexandrei Mihăilă, o tânără în vârstă de 22 de ani din comuna Obrejiţa, care a ales să aducă pe lume zilele trecute o pereche de gemeni într-o maternitate privată din Focşani, singura de altfel din judeţ.
„Când eram însărcinată am auzit vorbindu-se în jurul meu despre ce au trăit unele mămici din satul meu la naştere şi de ciubucurile pe care le-au împărţit la medici şi asistente. Aici naşterea m-a costat 3.000 de lei, dar am fost tratată cu seriozitate, cu respect. După patru zile de stat aici plec acasă sănătoasă şi convinsă că am ales bine", spune proapătata mămică.
Responsabilitate mai mare
Un alt motiv pentru care gravidele se îndreaptă spre sistemul privat este acela că actul medical le inspiră mai multă încredere. O confirmă chiar medicul care a ajutat-o pe Alexandra să aducă pe lume cei doi bebeluşi
„Am lucrat în sistemul de stat şi este o mare diferenţă. Nu-ţi permiţi să greşeşti pentru că orice eşec va fi aspru sancţionat ulterior. Iar cei care lucrează aici sunt bine motivaţi să-şi facă treaba", spune doctorul Marin Popescu.
În spitalul de stat, deşi sumele de bani care se plătesc pentru o naştere nu se ridică la valoarea amintită mai sus, viitoarele mămici tot trebuie să fie pregătite să dea în jur de 500 de lei pentru a-şi asigura o naştere în siguranţă.
Este vorba despre acele „mici atenţii" care se dau la medici, moaşe sau anestezişti. Există şi un tarif legal stabilit de conducerea spitalului în cazul unei naşteri prin cezariană, care la Spitalul „Sf. Pantelimon" este de 700 de lei.
Pacienii spun că în condiţiile în care în următoarea perioadă se va introduce coplata în sistemul medical, bolnavii vor migra tot mai mult spre sistemul privat.
„Şi într-o pate, şi în cealaltă, tot plătim. Direfenţa este că la stat plătim şi suntem umiliţi, pe când la particular eşti bine tratat", spune Maria Constantin, inginer din Focşani, care a simţit pe pielea ei condiţiile vitrege din spitale.