VIDEO Jurnalista Liana Alexandru l-a adus acasă la ea pe „băiatul care nu credea în Moş Crăciun“. „Cei mici au nevoie şi de mesaje foarte importante“
0Cartea a apărut în luna noiembrie la Editura Humanitas şi s-a bucurat de un real succes la Târgul de carte “Gaudeamus”.
În urmă cu un an, Liana Alexandru era una dintre cele mai cunoscute şi apreciate prezentatoare de ştiri şi emisiuni TV din România. În noiembrie 2018, s-a retras din televiziune, invocând atunci motive private, unul fiind mai presus de orice: “copilul meu merită mai mult“.
S-a ţinut de cuvânt, iar fetiţa ei, în vârstă de 7 ani, a primit anul acesta cel mai frumos cadou de Crăciun, o carte emoţionantă scrisă cu multă sensibilitate de jurnalistă. “Băiatul care nu credea în Moş Crăciun”, apărută la editura Humanitas, este cartea Lianei Alexandru lansată în urmă cu mai puţin de o lună la Târgul de Carte “Gaudeamus”.
Cartea spune povestea unui băiat, Ian, căruia, într-un final, Moş Crăciun îi aduce înapoi bucuria sărbătorilor. Volumul a fost lansat joi şi la Focşani, oraşul de baştină al autoarei, în sala de festivităţi a Colegiului Naţional “Unirea”, unitate de învăţământ de prestigiu naţional, unde Liana Alexandru a urmat cei patru ani de liceu, locul în care s-a format ca om, după cum a mărturisit.
Pe Liana şi pe Ian, personajul principal al cărţii, i-au aşteptat o sală arhiplină de elevi entuziaşti de ciclul primar, de la Şcoala “Anghel Saligny” din Focşani, care au creat o atmosferă senzaţională pe tot parcursul evenimentului. Introducerea a fost făcută de gazda evenimentului, care i-a fost profesor autoarei cărţii.

“Evident că dacă mă vedeţi pe mine în faţa voastră sunt sigur că voi credeţi în Moş, dar să ştiţi că şi moşul din faţa voastră a crezut şi încă mai crede că există Moş Crăciun care ne dă bucurii nebănuite”, le-a spus copiilor Cornel Noană, directorul Colegiului Naţional "Unirea".
O analiză literară, o altfel de cronică a textului poveştii, a aparţinut elevei Bianca Tănase. “Eu spun că o carte ar trebui să fie în primul rând vie. Iar dacă este o carte despre copii şi pentru copii, copii-copii, copii mari, cum avem şi aici, copii onorifici sau acei copii care se încăpăţânează la o anumită vârstă să spună că nu sunt copii, atributul viu ar trebui să se deducă şi să decurgă lin din însăşi fiinţa scriiturii, cu tot firescul vârstei sufleteşti căreia îi este adresată acea carte. În ziua de azi, prea rar mai găsim cărţi care să vibreze, cărţi care să amplifice şi să ducă mai departe vibraţia sufletului scriitorului. Şi se cuvine ca, înainte de toate, o carte pentru copii să fie vie”, au fost cuvintele cu care Bianca a reuşit să o copleşească pe autoare.
Despre Liana a vorbit şi fosta ei profesoară de limba şi literatura Română, Daniela Plăiaşu. “Liana a fost olimpica mea, o persoană care scrie foarte frumos, foarte sensibil. De pe atunci mă gândeam că o să am onoarea să prezint prima ei carte şi iată că este unul din gândurile care s-au dovedit a avea rădăcini în realitate”, a spus în câteva cuvinte Daniela Păiaşu.
Finalul i-a aparţinut, fireşte, scriitoarei, care le-a spus copiilor care au însoţit-o în această frumoasă călătorie că a scris cartea din nevoia de a-i explica coerent fetiţei sale cine este Moş Crăciun.
“Este o poveste care vorbeşte despre nevoile noastre, atunci când suntem foarte mici şi care sunt legate în primul rând de încredere, de iubire şi de familie. Aceasta este cu adevărat o poveste emoţionantă, pentru că am construit-o să fie astfel, pentru că înţeleg că cei mici au nevoie nu doar de daruri şi de lucruri pe care le consideră de-a gata, ci şi de mesaje foarte importante. Iar mesajul acestei cărţi, pentru vârsta la care sunteţi voi, şi anume vârsta la care începeţi să legaţi lucrurile fluent şi coerent în minţile voastre, este că Moş Crăciun există şi că el nu trebuie să fie dezvrăjit… Miracolele se întâmplă atunci când noi sădim încredere în copii şi când copiii crescuţi cu încredere au încredere în ceilalţi oameni”.
Autoarea mai are şi alte poveşti de Crăciun, unele dintre ele şi pentru adulţi, pe care le reuni în viitoare volume.








