VIDEO Cum acţionau spărgătorii de bancomate care au speriat România. Ei sunt cercetaţi pentru fapte similare în Europa
0Pe parcursul intervenţiei, s-a folosit armamentul din dotare, cu bile de cauciuc, pentru somaţie, întrucât persoanele bănuite au încercat să fugă de la faţa locului, cu un autoturism, fiind blocaţi chiar la locul faptei.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciilor de Investigaţii Criminale ale Inspectoratelor de Poliţie Judeţene Galaţi şi Vrancea au efectuat 12 percheziţii domiciliare şi o acţiune de prindere în flagrant, într-o cauză vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate specializate în furt calificat în formă continuată şi nerespectarea regimului materiilor explozive în formă continuată.
"În cauză s-a reţinut faptul că, pe raza judeţului Galaţi, s-a constituit un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de furturi din bancomate prin detonarea acestora folosind materiale sau substanţe explozibile.
Astfel, la data de 11.09.2020 lucrătorii de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în noaptea de 10/11.09.2020 un număr de patru persoane neidentificate, având aplicate măşti pentru disimularea fizionomiei au pătruns prin efracţie în curtea unei agenţii bancare de pe raza localităţii Lieşti, judeţul Galaţi, unde după scoaterea din folosinţă a sistemului de supraveghere video au forţat fanta de eliberare a bancnotelor ATM-ului în care au introdus materii explozive.
Din motive independente de voinţa autorilor, materiile explozive nu au detonat astfel că ATM-ul nu a eliberat sertarele de păstrare a bancnotelor, cele patru persoane părăsind locul faptei.
La data de 15.09.2020, lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în noaptea de 14/15.09.2020 un număr de patru persoane neidentificate, având aplicate măşti pentru disimularea fizionomiei s-au deplasat la o altă agenţie bancară de pe raza localităţii Tuluceşti, judeţul Galaţi, unde după scoaterea din folosinţă a sistemului de supraveghere video au forţat fanta de eliberare a bancnotelor ATM-ului în care au introdus materii explozive pe care le-au detonat.
Ca urmare a exploziei produse, ATM-ul unităţii bancare a fost adus în stare de degradare, astfel că au devenit accesibile sertarele destinate păstrării bancnotelor, acestea fiind eliberate în sediul profesional.
În vederea însuşirii bancnotelor, o parte dintre autorii faptelor au pătruns în interiorul sediului profesional al agenţiei, de unde au preluat bancnotele eliberate ca urmare a deflagraţiei, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 120.000 lei.
În noaptea de 02/03.10.2020, membrii grupului infracţional organizat s-au deplasat la un alt ATM de pe raza comunei Păuneşti, judeţul Vrancea, au introdus materiale explozive în fanta acestuia, dar din motive independente de voinţa lor, deflagraţia produsă nu a avut efectul scontat, astfel că dispozitivul electronic nu a eliberat suma de bani, însă a fost adus în stare de nefuncţionare.
În noaptea de 21 spre 22 octombrie 2020, în jurul orei 03.10, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi împreună cu poliţişti din cadrul Direcţiei Operaţiuni Speciale au efectuat o acţiune de prindere în flagrant a unui număr de 4 persoane care au introdus materiale explozive în fanta unui bancomat din localitatea Vulturu, judeţul Vrancea, pe care intenţionau să le detoneze, în scopul sustragerii sumelor de banilor aflate în interiorul acestuia. Pe parcursul intervenţiei, s-a folosit armamentul din dotare, cu muniţie neletală (bile de cauciuc) pentru somaţie, întrucât persoanele bănuite au încercat să fugă de la faţa locului, cu un autoturism, fiind blocaţi chiar la locul faptei", potrivit DIICOT.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi urmează să fie conduse, în vederea audierii, un număr de 12 persoane. Acţiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului General de Aviaţie al M.A.I. şi al ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Investigaţii Criminale. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.