VIDEO Agricultura, salvată de zăpadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce majoritatea oamenilor din judeţele afectate de căderile masive de zăpadă din ultima perioadă încă fac eforturi pentru a înlătura munţii de nămeţi, agricultorii se bucură pentru că zăpada acumulată peste culturi le prevesteşte un an bogat.

În urmă cu o lună, specialiştii din agricultură îşi puneau mari semne de întrebare privind producţiile agricole din acest an şi avertizau cu posibilitatea creşterii preţurilor la produsele agricole, din cauza secetei. Acum, însă, agricultorii se bucură de stratul gros de zăpadă.

În primul rând, zăpada constituie un „scut” de protecţie împotriva temperaturilor foarte scăzute din această perioadă şi plantele nu intră în contact direct cu gerul. Iar în al doilea rând, zăpada contribuie la creşterea cantităţii de apă din sol, care era extrem de scăzută.

„Dacă până acum trei săptămâni agricultorii se temeau că lipsa zăpezii ar putea să prejudicieze culturile, căderile destul de importante de precipitaţii sub formă de zăpadă din ultima perioadă le-a eliminat această temere. Faptul acesta a condus la aşternerea unui strat important de zăpadă care rezolvă lipsa de precipitaţii din sol şi care protejează culturile la temperaturile scăzute. La sfârşitul lunii ianuarie au fost şi temperaturi de minus 19 grade Celsius, dar se pare că nu sunt probleme la cultura mare. Probleme ar putea fi la pomii fructiferi, în special caisul şi piersicul, specii mai sensibile. Vom face cât de curând viabilitatea ochilor la coarda de vie să vedem dacă a fost afectată cultura viţei de vie”, a precizat  Crin Constantinescu, purtător de cuvânt DADR Vrancea.

Potrivit specialiştilor, culturile se află acum sub protecţia stratului de zăpadă. Rapiţa, care este mult mai sensibilă decât orzul şi grâul, va fi evaluată de către fermieri în primăvară. Aceştia vor stabili atunci dacă prezintă rentabilitate, mai ales că încă există un deficit de umiditate în sol. În primăvară, însă, odată cu topirea zăpezii, lucrurile se vor schimba.

„La toamnă vom avea recoltă bună cu zăpada asta. Avem grâu, rapiţă, e foarte bună zăpada. Mulţumim lui Dumnezeu că ne-a dat-o”, spune un ţăran din comuna Cîmpineanca.

Şi la Garoafa oamenii se bucură de zăpada căzută di abundenţă la sfârşitul lunii ianuarie.
„A fost bine venită, pentru că atunci când a venit zăpada nu a găsit pământul îngheţat. Tot ce a fost semănat în toamnă este salvat”, spun oamenii.

La nivelul judeţului Vrancea sunt cultivate peste 29.000 de hectare cu grâu şi secară, 2.100 de hectare cu orz, orzoaică pe 780 de hectare şi peste 5.000 de hectare de rapiţă. Afectarea acestor culturi ar fi crescut automat preţurile la pâine, la alte produse de panificaţie dar chiar şi la ulei.
 

Mai puteţi citi:

Viticultura, în pericol din cauza vremii

Efectele încălzirii globale în România: iarna prea caldă ne topeşte economia

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite