Vezi aici cum s-a reorganizat sistemul sanitar românesc. Ministerul Sănătăţii a publicat harta detaliată a noilor spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii a început procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc, urmând ca dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent, atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 unităţi să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exteriore.

Dintre cele 182 de spitale, 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care se vor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă.

Citeşte şi:

Începutul sfârşitului în spitalele din Botoşani: "Maternitatea va deveni casă de naşteri"

"Reorganizarea spitalelor este unul dintre cele mai importante obiective de anul acesta, determinat de funcţionalitatea sistemului şi de tratamentul corespunzător aplicat pacientului, şi mai puţin de problemele financiare, cu toate că şi acestea sunt importante", a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Cseke Attila.

În ceea ce priveşte reprofilarea unităţilor sanitare, Ministerul Sănătăţii şi cel al Muncii vor derula în perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013, programul "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice".

image

În cele 71 de cămine pentru persoane vârstnice vor primi asistenţă între 2.500 - 4.800 de bătrâni.

Comasarea sau reprofilarea celor 182 de unităţi sanitare este rezultatul unei evaluări pe care Ministerul Sănătăţii a realizat-o în colaborare cu direcţiile de sănătate publică şi autorităţile locale timp de mai multe luni de zile.

Patru spitale gălăţene vor fi comasate cu Spitalul de Urgenţe, iar altul va fi transformat în cămin pentru bătrâni

La Galaţi, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Boli Infecţioase "Cuvioasa Parascheva" şi Spitalul de Psihiatrie "Elisabeta Doamna" sunt propuse pentru comasare cu Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ap. Andrei şi Spitalul de Obstetrică-Ginecologie "Buna Vestire" cu Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii.

Cel de-al cincilea spital luat la ochi de către minister este cel de la Iveşti. Spital de Boli Cronice Iveşti va fi transformat în cămin pentru vârstnici.

"Încă de la început doresc să subliniez că, în urma comasărilor şi a reprofilărilor de spitale nu va exista personal medical disponibilizat. În cazul comasărilor, unităţile sanitare devin secţii exterioare ale unităţilor nou înfiinţate, ca urmare nu va exista motivaţie pentru disponibilizare de personal", spune ministrul sănătăţii.

Consiliul Judeţean Brăila se opune comasării spitalelor

La propunerea Ministerului Sănătăţii de comasare a spitalelor de Pneumoftiziologie şi de Obstetrică, Ginecologie cu Spitalul Judeţean de Urgenţă, CJ spune: „Nu!".

Doar că Ministerul nu mai poate lua niciun fel de decizii în privinţa spitalelor pe care, cu câteva luni în urmă, le-a pasat administraţiilor locale.
Nu suntem de acord", a declarat Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean, în a cărui administraţie se află cele trei spitale menţionate.

image


Priorităţi diferite


Brăila are acum altă prioritate. Trebuie să stabilizăm din toate punctele de vedere Spitalul Judeţean, trebuie dotat complet, ne trebuie un proiect care să respecte circuitele europene", a mai spus Stancu.


În plus, preşedintele CJ mai crede că managerului Spitalului Judeţean i-ar fi extrem de greu să conducă trei unităţi care se află la distanţă mare unul de celălalt.


Propunerea nu este privită cu ochi buni nici de către managerului Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie, Radu Duţu.
Nu văd nicio justificare. Acolo unde sunt unităţi nerentabile, unde au nevoie să reducă din personal, pot reduce. La noi nu sunt cheltuieli exagerate, iar cu personalul suntem la minimum din grilă", ne-a declarat managerul Maternităţii.


Ştefan Sînpetru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie s-a abţinut de la comentarii spunând doar că aşteaptă o întâlnire cu autoritatea locală care administrează spitalele pentru a afla pe ce poziţie se situează aceasta.

În Vrancea, spitalele din Odobeşti şi Mărăşeşti devin cămine de bătrâni

După ce în urmă cu aproximativ două săptămâni s-a decis ca spitalele din Vidra şi Dumbrăveni să fie transformate în secţii exterioare Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Pantelimon", mai nou Ministerul Sănătăţii vrea ca unităţile spitaliceşti din Odobeşti şi Mărăşeşti să devină cămine de bătrâni

image

Asta, în condiţiile în care cele două spitale nu au datorii şi asigură asistenţă medicală unui număr de aproximativ 50.000 de locuitori. De pildă, spitalul din Mărăşeşti are o capacitate de 46 de paturi şi cuprinde secţiile de medicină internă, chirurgie, pediatrie, obstretică ginecologie, precum şi o cameră de gardă. Unitatea din Odobeşti dispune de 45 de paturi şi anualt tratează aproximativ 4000 de bolnavi.

Autorităţile locale sunt total contrariate de această decizie, mai ales că nu au nici cea mai mică idee despre structura unui cămin de bătrâni. La nivel naţional, nu mai puţin de 71 de unităţi sanitare vor fi reprofilate.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite