Şeful de la ITRSV Vrancea, combinator pe spatele nevestei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Lefter deţine împreună cu soţia sa 85 de hectare de teren cumpărate numai în ultimii ani. În trecut, şeful Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare a fost găsit de superiorii lui responsabil de devalizarea a zeci de hectare de suprafeţe împădurite.

Alexandru Lefter este unul dintre puţinii şefi de instituţii publice din Vrancea pe care alternanţa la guvernare din ultimii zece ani nu l-au atins decât în parte, revenind pe cai mari de fiecare dată când a fost „măturat" din funcţie. Şi asta nu datorită calităţilor sale manageriale, ci mai degrabă talentului înnăscut de mare „combinator", de pe urma căruia a tot prosperat în ultimii ani.

De altfel, cu termenul de „combinator" a fost gratulat chiar de către presa locală, graţie „învârtelilor" sale din fondul forestier din cele şase judeţe pe care le controlează în calitate de şef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, respectiv Vrancea, Brăila, Buzău, Galaţi, Tulcea şi Vaslui.

Este de notorietate faptul că în 2005, Corpul de Control al ministrului Agriculturii şi Pădurilor l-a găsit responsabil pentru modul cum şi-a îndeplinit sarcinile de serviciu, sau mai bine spus nu şi le-a îndeplinit, fiind provocate pagube importante bugetului naţional.

„Nu se ştie cât s-a tăiat, cât a rămas neexploatat, iar lucrurile au scăpat complet de sub control. A promovat un management defectuos în ce priveşte urmărirea regimului silvic”, preciza atunci Gheorghe Tinel, şeful Corpului de Control al Ministerului Agriculturii cu privire la activitatea lui Alexandru Lefter.

Acest lucru nu l-a împiedicat doi ani mai târziu să dea un tun spectaculos, prin intermediul soţiei sale, Florentina, fostă salariată a Ocolului Silvic Gugeşti, aceştia punând mâna, împreună cu alţi afacerişti din domeniul forestier, pe 1.234 de hectare de pădure de la moştenitorii unor foşti boieri.

Pădurea a fost revândută în numai o lună firmei Scolopax, cea mai mare proprietară de suprafeţe forestiere din Vrancea, partea Florentinei Lefter din tranzacţie fiind de 1,315 milioane de lei. Conform declaraţiei de avere, banii nu i-a pus la teşcherea ci i-a investit tot în terenuri. Aşa se face că în prezent Alexandru Lefter deţine, pe numele consoartei, 34 de hectare de teren la Sihlea, 50 de hectare la Focşani, unul la Coteşti.

Cultivator de rapiţă

„Am cumpărat pe cale legală aceste terenuri şi le lucrez în mod individual. Este vorba despre teren arabil, care îmi aduce un anumit venit anual, pentru că am căutat să-l cultiv cu plante profitabile, gen rapiţă pentru ulei. Iar cele 50 de hectare pe care le am în Focşani sunt în zona administrativă, adică nu în oraş, ci în extravilan”, s-a limitat să ne răspundă Alexandru Lefter.

„Pe teritoriul comunei noastre deţine 34 de hectare, pe care le-a cumpărat în două tranşe. Este teren arabil, cultivat cu cereale şi din câte ştiu eu”, ne-a confirmat şi Ene Stoica, primarul comunei Sihlea.

În anul de criză 2010, din salariul său de bugetar de 29.000 de lei/an, plus 6.000 de lei veniturile soţiei devenită între timp pensionară şi 80.000 de lei câştigaţi din „roadele pământului”, Alexandru Lefter s-a descurcat să-şi cumpere un teren în suprafaţă de 827 mp în Focşani, suficient cât să-şi ridice o casă, chiar dacă mai deţine încă două imobile, unul în Focşani, celălalt la Gugeşti, unde-şi are şi domiciliul.


Alexandru Lefter este omul tuturor guvernărilor

Dacă în anul 2004 se vorbea despre Alexandru Lefter ca fiind omul de bază în Vrancea  al guvernului de atunci, astăzi este considerat un pion important al coaliţiei politice aflate la guvernare, postul său fiind sprijinit şi din zona maghiarilor. Acesta ne-a recunoscut că este prieten cu prefectul maghiar al judeţului Vaslui, Levente Szekely, inspecţia silvică din acest judeţ fiind arondată ITRSV Vrancea. Pentru cei care nu ştiu care sunt atribuţiile ITRSV, este bine de explicat că instituţia asigură integritatea fondului forestier, propune tăieri de masă lemnoasă, monitorizează tot ce ţine de exploatarea şi întreţinerea fondurilor de vânătoare şi aplică măsuri pentru menţinere echilibrului agro-silvo-cinegetic la nivel regional. Cu părere de rău, noi nu am remarcat vreo preocupare a şefului ITRSV în această direcţie. 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite