România avea acum un secol unul dintre cele mai moderne spitale din Europa. În plus, a fost construit în mediul rural
0Banii pentru construcţie au provenit din rezervele Casei Regale, o sumă ce a depăşit cu puţin 80.000 lei. Astăzi, spitalul este o ruină.
În trecut, medicii erau priviţi cu mai mare respect, iar oamenii cu stare materială nu stăteau prea mult pe gânduri atunci când considerau că, din averea lor, se poate construi un edificiu util din punct de vedere sanitar.
Aşa s-a născut spitalul de la Năruja, la începutul secolului trecut, iar cel care a făcut o faptă mare pentru localnicii de acolo a fost Regele Carol I.
Aflat la vânătoare în Munţii Vrancei, regele a poposit în Năruja, unde a fost primit de toată suflarea Ţării Vrancei cu mare ospăţ, pe un platou aflat pe Dealul Nărujii.
Regele sărbătorea a 40-a aniversare. La cererea nărujenilor, Carol I a hotărât să înalţe un spital pe acest platou pentru îngrijirea sănătăţii mocanilor vrânceni.
Spital construit într-un singur an
Practic, spitalul de la Vidra, singurul din acea vreme din zonă, nu mai reuşea să acopere toate nevoile medicale ale vrâncenilor, acesta aflându-se la o depărtare semnificativă de comunităţi precum Nereju, Paltin, Năruja, Nistoreşti, Vrâncioaia, de unde transportul în bune şi rapide condiţii al bolnavilor, care necesitau intervenţii imediate, era imposibil de realizat cu mijloacele rudimentare ale timpului. Astfel, se impunea ca în inima Vrancei oamenii de atunci să dorească încă un spital.
"După numai un an de zile, pe acel teren donat comunităţii de preotul Nicolae Mihail, a fost ridicată clădirea Spitalului Jubiliar «Regele Carol I», considerat la acel moment unul dintre cele mai moderne din Europa. Banii pentru construcţie au provenit din rezervele Casei Regale, iar suma a depăşit cu puţin 80. 000 lei. Caietul de sarcini, devizul estimativ şi planurile au fost întocmite la Bucureşti de către arhitectul Gr. Călinescu, care a supravegheat şi lucrările de construcţie'', spune Florin Dârdală.
Spitalul a supravieţuit Primului Război Mondial, celui de-al Doilea Război Mondial, dar nu şi sălbaticei tranziţii de după 1990, fiind desfiinţat în anul 2002.
Conform hotărârii Consiliului judeţean Vrancea nr 76/ 2010, terenul şi clădirea fostului spital din comuna Năruja au intrat în domeniul privat al judeţului Vrancea, iar în cei 15 ani care au trecut de atunci clădirea a ajuns aproape o ruină, după ce a existat o intenţie de construire pe fonduri PHARE.
Şi comuna Dumitreşti a avut Spital cu numele Carol I
Nu numai la Năruja s-a construit un spital cu sprijinul celor bogaţi, ci şi alte instituţii din Vrancea au beneficiat de ajutorul potentaţilor vremii.
Şi la Dumitreşti a fost un spital cu numele Carol I, iar din cele consemnate de pasionaţii istoriei locale, aflăm că imobilul s-a construit pe un teren donat de către Ghiţă Gh. Lupescu şi Alexandru Zamfirescu, perimetru aflat în apropierea zonei de vărsare a pârâului Olandra în râul Râmnic.
"La ridicarea lui s-a folosit cărămidă fabricată cu pământ luat chiar din malul pârâului. Cu toate că a fost ridicat cu astfel de materiale locale, edificiul a rezistat destul de bine aversităţilor timpului. După marele cutremur din anul 1977, spitalul a fost serios avariat, în urma reparaţiilor renunţându-se la refacerea etajului. De asemenea, locuinţa medicilor s-a prăbuşit la seism. Vechea clădire în care a funcţionat spitalul o perioadă de peste un secol a fost demolată. Odată cu ultima cărămidă, peste o sută de ani de amintiri au dispărut în praful lăsat în urmă de cupele utilajelor ce au muşcat nemilos din pereţii plini de istorie", ne mai spune Florin Dârdală.
Azi, nimic nu mai aminteşte că pe acest loc a existat cândva “Spitalul Rural Carol I”, spital ce făcea ca acum un veac Dumitreştii să fie una dintre cele mai dezvoltate comune.