Român în industria ospitalităţii în Italia, despre cum afectează pandemia turismul. Sute de hoteluri, încă închise la Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turismul îşi revine încet după pandemie FOTO: Oviudiu Burduşa
Turismul îşi revine încet după pandemie FOTO: Oviudiu Burduşa

Românul spune că sunt în pericol mii de locuri de muncă, iar afacerile din domeniu s-au mai dezgheţat în timpul Sărbătorilor Pascale, când a fost un flux mare de turişti.

Ovidiu Burduşa, fost secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în Guvernul Ludovic Orban, este antreprenor în industria hotelieră din capitala Italiei, Roma.

El susţine că pandemia a pus lacătul pe turismul roman şi chiar dacă lucrurile s-au relaxat între timp, încă sunt foarte multe hoteluri închise, iar patronii încearcă să-şi revină economic.

„Criza creată de pandemia de Covid-19 a golit oraşul de turişti, a lăsat pustiu centrul istoric de vizitatori, cu foarte puţine cozi în faţa muzeelor şi cu o mulţime de hoteluri care se chinuie să rămână pe linia de plutire. O treime din cele aproximativ 1.250 de hoteluri din Roma sunt încă închise şi unele nu se vor redeschide prea curând. Asta şi pentru că vin din urmă facturile de achitat din timpul pandemiei, au de plătit chiria pe ultimii doi ani şi jumătate plus facturile aferente, cheltuieli cu personalul, etc. Odată cu criza din sector sunt în pericol aproximativ opt mii de locuri de muncă. Mulţi dintre angajaţii din industria ospitalităţii nu se vor mai reîntoarce la vechile joburi”, spune Ovidiu Burduşa.

Fostul secretar de stat susţine că turismul din capitala Italiei aduce 12% din produsul intern brut al ţării iar speranţa de revenire economică în următorii ani constă în succesul unor evenimente sportive, de la atletism european la înot, până la provocarea din 2025 când la Roma se va sărbători Jubileul, motiv de pelerinaj pentru sute de mii de catolici din întreaga lume.

„Personal, ca reprezentant al industriei ospitalităţii în Cetatea Eternă, în primele 3 luni ale anului 2022 am avut ca obiectiv acoperirea cheltuielilor din încasări si evitarea împrumuturilor pentru susţinerea afacerii. O afacere care susţine şi câţiva angajaţi care îmi sunt şi prieteni. 

Din luna aprilie şi până astăzi, profitând şi de fluxul masiv din perioada Sărbătorilor de Paşte şi weekendul prelungit din 25 aprilie, turismul primeşte o gură importantă de oxigen, atât de necesară timpurilor pe care le trăim. 

După doi ani grei din cauza pandemiei Covid-19, turismul la Roma remarcă o creştere a numărului de sosiri şi prezenţe faţă de 2021, deşi încă suntem doar la 70% din încasările din anul 2019. 

Potrivit Federalberghi, principala organizaţie antreprenorială din sectorul de turism şi ospitalitate din Italia, sunt unele semne pozitive de creştere dar lipsesc fluxuri importante din unele state Rusia, China, Asia de Sud-Est, Coreea, Japonia, care reprezintă aproximativ 50 la sută din turismul de la Roma. 

Îmbucurător este faptul că rezervările pentru această vară sosesc, durata medie a sejurului este în medie de 4 nopţi iar cei care îşi schimbă opţiunile şi anulează pe ultima sută de metri sunt din ce în ce mai puţini, asta se datorează faptului ca am introdus de la bun început preţul corect pe fiecare tipologie de cameră. 

Unica necunoscută pentru noi rămâne ce se va întâmpla din toamnă. Depindem, din nou, de evoluţia pandemică şi, mai nou, de conflictul din Ucraina”, mai spune Ovidiu Burduşa. 

Vă mai recomandăm:

Singurul consilier judeţean care provine din diaspora, numit secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Primul român din diaspora devenit consilier judeţean: „În spatele meu sunt cei 50.000 de vrânceni din străinătate“

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite