Proprietarii a mii de hectare de pădure plâng că n-au lemne de foc. Cum s-a ajuns la acest paradox

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulți localnici din comuna Nereju, Vrancea, proprietari de pădure și membri ai obștii locale, protestează de mai multe zile că nu și-au primit de trei ani drepturile. Ei nu au nici măcar lemne de foc.

Protestul obștenilor este păzit de polițiști FOTO: Toader Marian
Protestul obștenilor este păzit de polițiști FOTO: Toader Marian

Spiritele sunt inflamate de mai mulți ani de două grupări și au și un substrat politic, primarul actual Toader Gemănaș (PNL) aflându-se în conflict deschis cu fostul primar Ion Păucă (PSD) și cu cel care a fost președintele obștii, un apropiat al lui Păucă.

Iar din cauza asta suferă oamenii, care se tem că iarna aceasta îi va prinde fără lemne de foc, un paradox pentru o zonă cu mii de hectare de pădure și într-un context național energetic complicat.

„Oamenii vor să-și ia drepturile, pentru că peste două luni vine iarna și nu au cu ce să se încălzească. Sunt oameni bătrâni, care nu au copiii pe aproape, care chiar stau în lemnele acelea de foc, în cota care se dă anual de către obște”, spune Costel Glăvan.

El a câștigat anul trecut alegerile la obște, dar a fost contestat de fosta conducere, iar acțiunea face obiectul unui dosar în instanță.

Din acest motiv, toată activitatea obștii este în prezent blocată.

Firmele de exploatare nu pot plăti salariile muncitorilor

Foarte nemulțumiți sunt și agenții economici care exploatează domeniul forestier, activitate care asigură 70% din veniturile obștii.

Ei reclamă o dispută între Ocolul Silvic Zăbala și Obștea Nereju, aceasta din urmă dorind ca pădurile să intre în administrarea unui alt ocol silvic - Unirea.

Lucru care nu se poate face prea ușor, întrucât există un contract de administrare care se derulează în prezent, care prevede condițiile când se poate face rezilierea.

Practic, disputa dintre obște și ocolul silvic are și repercusiuni economice, firmele care exploatează pădurea acuzând că nu au cum să plătească salariile angajaților.

De partea cealaltă, reprezentanții obștii, rămași în funcție după contestarea noului președinte, spun că mai întâi trebuie să se pronunțe instanța de judecată asupra modului în care au fost organizate alegerile anul trecut, ei considerând că nu a fost respectat statutul. 

„De ce incităm lumea? Așteptăm verdictul justiției și, dacă se vine cu hârtia de la instanță, dăm drumul la obște”, spune Vasile Căluianu.

Protestul a atras și atenție structurilor de forță, mai multe echipaje de la Poliția Vrancea fiind prezente zilnic în zonă să asigure ordinea.

Focşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite