Proces exotic, fără precedent în România. Biserica Ortodoxă, dată în judecată de un grup de afurisiţi, care reclamă că au fost „supuşi oprobiului public“
0Doi vrânceni excomunicaţi din Biserica Ortodoxă Română de către Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, alături de alţi şapte enoriaşi de la aceeaşi parohie din Focşani, s-au adresat instanţei de judecată pentru anularea actului administrativ prin care au fost sancţionaţi de forul bisericesc.
Foştii enoriaşi ai parohiei Sf. Andrei din Focşani au apelat la calea justiţiei pentru că “le-au fost aduse grave prejudicii morale, de sănătate, sociale, familiale şi mai ales au fost supuşi oprobiului public”.
Cele nouă persoane vor să rezolve această problemă prin intermediul Secţiei de Contencios a Tribunalului Vrancea şi au apelat la serviciile cunoscutului avocat Adrian Toni Neacşu, fost judecător şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii, de la care speră să demonteze nedreptatea care spun că le-a fost făcută de mai marii bisericii.
Este practic o premieră în justiţia din România, având în vedere că până acum pedepsele instanţelor bisericeşti s-au aplicat doar personalului clerical, respectiv preoţi, ierarhi care nu au apelat mai departe la instanţe civile să-şi recapete poziţiile pierdute.
Din acest motiv, judecătorul care are în lucru acest dosar trebuie să se exprime pe data de 22 octombrie dacă o instanţă civilă, în speţă cea la care activează, are calitatea de a interveni peste o hotărâre luată de instanţa bisericească.
“Sunt în discuţie o serie de probleme juridice extrem de interesante, începând cu problema competenţei instanţelor judecătoreşti de a se pronunţa în legătură cu hotărârile autorităţilor judiciare bisericeşti privind simplii cetăţeni. Din punct de vedere juridic, lucrurile sunt clare şi anume că în legislaţie este prevăzută o scutire de competenţă civilă care se aplică clericilor şi nu există o dispoziţie care să îngrădească un cetăţean să apeleze la instanţă pentru a-şi apăra cauza”, spune avocatul Adrian Toni Neacşu.
De partea cealaltă, consilierul juridic al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei este de părere că Legea 489/2006 reglementează libertatea religioasă a cultelor din România, care oferă dreptul unei persoane de a-şi manifesta cum crede de cuviinţă credinţa religioasă, argumentând însă că legea fundamentală a ţării, Constituţia, recunoaşte instanţele bisericeşti.
“Instanţa civilă nu este competentă să soluţioneze acest conflict. Biserica Ortodoxă Română are propriile organe de judecată şi deciziile au fost luate în conformitate cu noul statul adoptat în luna februarie a acestui an, înainte de aplicarea sancţiunilor în cazul persoanelor în cauză”, a spus în instanţă juristul Dan Gavrilă.
Între timp, arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, ÎPS Ciprian, spune că i-a iertat pe enoriaşii care s-au răzvrătit împotriva sa, dar că va trebui să treacă o perioadă până când vor aceştia vor putea beneficia din nou de drepturile pe care le au ceilalţi credincioşi
“Ei au fost iertaţi de Înaltpreasfiţitul Ciprian în ce priveşte ofensele aduse, însă pentru a fi reintegraţi în biserică trebuie să treacă o perioadă de timp. Ei trebuie să facă dovadă de îndreptare, de un comportament creştinesc. Se pare însă că nu doresc acest lucru, având în vedere că după ce li s-a oferit iertarea ne-au dat în judecată”, ne-a precizat Dragoş Olteanu, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.
Reclamanţii au încredere în statul de drept
Potrivit avocatului Adrian Toni Neacşu, sesizarea instanţelor de judecată de către reclamanţi nu reprezintă, astfel cum susţine Arhiepiscopia, neascultare şi perseverenţă în atitudinea de defăimare a ierarhului local şi a Bisericii Ortodoxe în general, ci dimpotrivă reflectă încrederea lor în statul de drept, în legile statului român şi în regulile interne de funcţionare a BOR.
"Este o manifestare a drepturilor inviolabile de care se bucură orice cetăţean român, inclusiv credincioşii Bisericii Ortodoxe Române. Apelul la justiţie este un drept constituţional care nu poate fi îngrădit de apartenenţa la un cult religios sau de convingerile religioase.Deşi în şedinţa publică din data de 8 octombrie 2015 reprezentantul Arhiepiscopiei a făcut referire la existenţa unei iertări a reclamanţilor, atât din dosar cât şi din corespondenţa cu autorităţile bisericeşti, rezultă că aceasta nu există, în realitate decizia de excomunicare şi canonisire producând efecte, prin interzicerea prezenţei reclamanţilor în bisericile ortodoxe.Litigiul ce urmează să fie soluţionat de Tribunalul Vrancea are elemente de noutate absolută, pentru prima oară punându-se în justiţie problema limitelor în care un cult religios recunoscut de stat îşi poate sancţiona disciplinar atât de aspru simplii credincioşi, iar nu propriul cler sau personalul administrativ bisericesc", spune avocatul Neacşu.
Reclamanţii şi-au propus să conteste şi noul regulament al BOR, adoptat în februarie 2015.
"Mai precizăm că, întrucât Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a invocat extinderea expresă a competenţei bisericeşti de judecată asupra enoriaşilor printr-un nou Regulament al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române adoptat de Sfântul Sinod în 2015, cel anterior neavând astfel de dispoziţii, reclamanţii şi apărarea evaluează posibilitatea contestării acestuia în justiţie şi a anulării lui în ceea ce priveşte asumarea unor competenţe de judecată care încalcă legile laice ale statului român",mai susţine avocatul Neacşu.