Portret: Ioan Buzăţelu a trăit toată viaţa printre cărţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Buzăţelu
Ioan Buzăţelu

Este cel mai cunoscut anticar al Focşaniului, deţinătorul unei colecţii impresionante de carte rară, numismatică, filatelie, documente de epocă.

Ioan Buzăţelu este un personaj absolut fermecător, cu o cultură vastă, capabil să-ţi vorbească ore în şir despre cărţi, scriitori, istorie, fiind totodată şi unul dintre marii colecţionari ai acestei ţări.

În Focşani este cunoscut ca singurul anticar autentic, chiar dacă astăzi, din pricina vârstei, şi-a întrerupt activitatea. Spune că încă de mic „devora" cărţile, la vârsta de şapte ani ştiind bine să scrie şi să citească.

„Eu stăteam în comuna Bragadiru, dar cunoscusem un colecţionar de carte în Bucureşti, în Piaţa Rahovei, care îmi vindea cărţi pentru ouă. Pentru mine era un schimb avantajos, pentru că furam ouăle de acasă din cuibar, le ascundeam bine şi din ele îmi luam cărţi numai una şi una. Până în clasa a cincea, în biblioteca mea de acasă aveam peste o mie de volume, iar eu citisem până atunci cam tot pe atâtea cărţi", povesteşte Ioan Buzeţelu.

A urmat cursurile Liceului Comercial „Nicolae Creţulescu" din Bucureşti, iar studiile superioare le-a făcut la Facultatea de Inginerie Agrară, fiind contabil şi conducător de unităţi ecomonice la trusturi cu specific agricol din ţară, din 1968 devenind, prin repartiţie, focşănean cu acte. În tot acest răstimp însă şi-a amplificat pasiunea faţă de carte şi documente rare, fiind deţinătorul unor impresionante colecţii.

Colindă târgurile de antichităţi

„De la vârsta de zece ani am colindat toate târgurile şi talciocurile din Bucureşti, iar acest lucru îl fac şi astăzi. De două ori pe lună sunt prezent la Bucureşti, la Şuţu, dar şi la Braşov şi prin ţară unde au loc târguri de antichităţi. Acolo fac schimb cu alţi colecţionari, dar şi investesc în piese noi, pe care nu le am. Mărturisesc că pensia nu-mi ajunge pentru pasiunea mea", spune destins Ioan Buzăţelu.

Are peste 20.000 de volume de carte cumpărată din fonduri proprii şi aproximativ 40.000 de piese de numismatică, bancnote şi monede, carte rară, ziare, reviste, vederi, documente. Deţine nu mai puţin de 50 de clasoare pline cu bancnote din toată lumea, unele de mare valoare. Nu a făcut niciodată o evaluare a banilor pe care i-ar câştiga uşor dacă ar vinde toate aceste lucruri din simplul motiv că nu s-a gândit vreodată să se despartă de ele.

„Dacă nu le-aş avea pe toate acestea, aş fi un om sfârşit"
, spune convingător Ioan Buzăţelu. Din activitatea de anticariat nu s-a îmbogăţit, ci a făcut-o mai mult dintr-o îndatorire, pentru a încerca să-i apropie pe focşăneni, pe cei tineri în special, de lectură.

Întrebări şi răspunsuri:
Aveţi un scriitor preferat?

Fără îndoială, Mihai Eminescu. Pe marele poet şi jurnalist nu doar l-am citit, ci l-am studiat pur şi simplu. Am acasă toate cele 11 volume ale lui Eminescu editate de Titu Maiorescu. Am avut privilegiul să-i citesc manuscrisele.

Ce amintiri vă sunt dragi din perioada tinereţii?
În timpul studenţiei, pe perioada vacanţelor de vară, împreună cu un grup de colegi vindeam ziare. Erau trase în două tiraje, şi dimineaţa şi seara, iar eu în numai două ore vindeam 1.000 de ziare. Costa 25 de bani publicaţia şi primeam pentru fiecare exemplar vândut zece bani. Aşa mi-am făcut capital pentru cărţi şi colecţii.

Ce-i place
În afară de a citi aproape orice îmi cade în mână, mă refer la carte bună sunt şi un pasionat cinefil. Urmăresc în special filme poliţiste, care îţi pun mintea la contribuţie, care dezleagă mistere şi care îţi dau de gândit de la început cine trebuie să învingă, binele sau răul, detectivul sau criminalul.
Ce nu-i place
Nu suport să mă laude cineva. Nu-mi plac femeile cu moravuri uşoare, oamenii care mint, lăudăroşii. Îi detest pe cei care încalcă legea, hoţii, în două cuvinte cei care fac parte din categoria „geniul răului".

Profil
Născut. 22 iunie 1936, comuna Bragadiru, judeţul Ilfov
Studii. Facultatea de Inginerie Agrară Bucureşti
Ocupaţia. Anticar
Familia. Căsătorit, doi copii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite