Păstrăvărie reabilitată și modernizată de Compania Națională de Investiții

0
0
Publicat:

Lucrările de reabilitare și modernizare a păstrăvăriei ar putea începe chiar din această toamnă, după ce Compania Națională de Investiții va desemna firma câștigătoare.

Așa va arăta Păstrăvăria Lepșa după modernizare FOTO Direcția Silvică Vrancea
Așa va arăta Păstrăvăria Lepșa după modernizare FOTO Direcția Silvică Vrancea

Modernizarea la Păstrăvăria Lepșa, din Munții Vrancei, intră în linie dreaptă, după ce doar o singură firmă s-a arătat interesată să facă reabilitarea.  

Este vorba de societatea Marservice SRL, susținută de societatea Center Akces Comserv SRL și alte patru firme subcontractante.

Proiectul este unul foarte complex, care va avea ca efect imediat triplarea producţiei de peşte, de la 10 tone în prezent, la 30 de tone. lucru care va însemna inclusiv realizarea de spaţii de procesare şi valorificare a păstrăvului, dar va conduce şi la dezvoltarea zonei turistice.

Lucrările de reabilitare, modernizare și extindere a Păstrăvăriei vor fi realizate prin Compania Națională de Investiții, valoarea estimată a lucrărilor este de aproape 15 milioane lei.

Păstrăvăria de la Lepşa, din zona extraordinar de pitorească a judeţului Vrancea, se află în administrarea Direcţiei Silvice Vrancea şi aici există nu mai puţin de 19 bazine cu păstrăv, care vor fi complet refăcute.

Proiectul se va axa foarte mult și pe dezvoltarea zonei de agrement. Se vor construi şase căsuţe şi spaţii recreative sau sportive, se vor construi hale pentru procesarea păstrăvului, respectiv pentru peşte afumat, fileuri nedezosate.

Investiția prevede şi crearea unei surse suplimentare de apă pentru dezvoltarea puietului printr-o reţea de puţuri forate, reabilitarea deversoarelor şi a prizelor de captare a apei din râul Putna şi pârâul Lepşa, realizarea de filtre pentru curăţirea şi limpezirea apei provenite din cele două surse.

De asemenea, vor fi refăcute şi betonate bazinele de creştere şi a canalului colector.

Este important de precizat că păstrăvăria se alimentează cu apă din trei surse naturale, respectiv râurile Putna, Lepşa şi Streiu.

Așa va arăta intrarea în Păstrăvăria Lepșa după modernizare FOTO Direcția Silvică Vrancea
Așa va arăta intrarea în Păstrăvăria Lepșa după modernizare FOTO Direcția Silvică Vrancea

Păstrăvăria de la Lepşa, aflată la 75 de kilometri de Focşani, cu deschidere la DN2D, are o istorie de 66 de ani şi produce anual în jur de zece tone de păstrăv-curcubeu, un peşte cu calităţi valoroase, extrem de rezistent la boli şi care se adaptează uşor la factorii de mediu. Ultima modernizare a fost realizată în anul 1976.

Ca puncte turistice, în zonă se mai află Cascada Putnei, declarată încă din anul 1973 Monument al Naturii, dar şi Mănăstirea de maici Lepşa, cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”, unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult din judeţ.

Tot în apropiere se face accesul direct la Rezervaţia Naturală Cheile Tişiţei, o arie protejată ce se întinde pe 8 kilometri, la 850 de metri altitudine. I se mai spune şi canionul Vrancei, pentru că terenul este accidentat, cu văi înguste şi o mare energie de relief.

Focşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite