Membrii ATOP Vrancea rămân cu indemnizaţiile nesimţite. Secretarul judeţului, obiecţii la proiectul de diminuare, iar prefectul a dat aviz de nelegalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Judeţean Vrancea
Consiliul Judeţean Vrancea

Membrii Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Vrancea (ATOP) încasează în fiecare lună, pentru şedinţele la care participă, suma de 3.285 de lei.

Subiectul indemnizaţiilor foarte mari pe care le primesc membrii ATOP revine în actualitate, după ce Prefectura Vrancea a dat aviz de nelegalitate hotărârii adoptate la sfârşitul lunii mai, când printr-un proiect de hotărâre iniţiat de grupul USR-PLUS s-a votat tăierea sumelor pe care le încasează cei 15 membri, de la 3.300 de lei pe lună la cel mult 1.000 de lei/lună.

Se pare însă că secretarul judeţului a considerat că decizia luată de aleşi încalcă legea şi a avut obiecţii când a trimis hotărârea la Prefectură, pentru exercitarea controlului de legalitate. Iar miercuri, prefectul a dat un răspuns fără echivoc.

„În urma controlului de legalitate, prefectul a comunicat în cursul zilei de ieri că actul administrativ a fost aprobat cu încălcarea prevederilor referitoare la conflictul de interese şi prin urmare este lovit de nulitate absolută, urmând a fi demarate procedurile de constestare a acesteia”, a anunţat Raluca Dan în plenul Consiliului Judeţean Vrancea.

Ea a argumentat faptul că aleşii judeţeni membri ATOP nu puteau participa la luarea unei decizii cu privire la stabilirea cuantumului unor drepturi băneşti pe care urmau să le încaseze, chiar şi în situaţia în care acestea au scăzut, astel că hotărârea 121/31 mai este suspendată şi atacată în Contencios administrativ.

Unul dintre iniţiatorii proiectului de micşorare a indemnizaţiilor a reacţionat.

„Astăzi, în şedinţă C. J. Vrancea a fost adus la cunoştinţa consilierilor judeţeni faptul că Prefectura Vrancea nu a dat aviz de legalitate HCJ nr. 121 din 31.05.2021 prin care a fost votată diminuarea indemnizaţiei membrilor ATOP, pe motiv că o parte din consilieri judeţeni, membri ATOP au votat proiectul. Mă surprinde "vigilenta" Prefecturii atunci când este vorba despre diminuarea indemnizaţiei şi realizarea unei economii la bugetul CJ de cca 400.000 de lei, bani care ar putea fi folosiţi în proiecte sociale sau de dezvoltare,  iar când a fost vorba de stabilirea indemnizaţiei la 15% până la 30% (HCJ nr. 37 din 15.03.2021), unde de asemenea au votat consilierii judeţeni care tocmai fusese votaţi în plenul CJ, nu a avut nicio reacţie. Rămâne că instanţă de contencios administrativ să constate dacă prin diminuarea indemnizaţiei a/nu a fost creat vreun avantaj şi ca urmare a existat vreun conflict de interese. Mulţumim Prefecturii Vrancea pentru dublă măsură!”, a scris pe Facebook Vasile Alexe, consilier judeţean USR-PLUS.

Buget anual de 600.000 de lei

Cum aminteam, în componenţa ATOP Vrancea figurează nu mai puţin de 15 persoane, ceea ce înseamnă că fondul lunar de indemnizaţii pentru aceşti oameni este de 50.000 de lei net, bugetul anual fiind de 600.000 de lei, o sumă enormă pentru un judeţ aflat la coada clasamentului la majoritatea indicatorilor economici.

Sumele au fost stabilite cu mult timp în urmă, când la conducerea Consiliului Judeţean Vrancea era Marian Oprişan, pentru a-şi recompensa apropiaţii politici. De acest lucru profită însă şi noua putere politică instalată după alegerile locale, care a avut grijă să-şi plaseze oamenii în această structură care nu face, practic, nimic.

Noul preşedinte al ATOP Vrancea este consilierul judeţean PNL Florin Nedelcu, inspector şef teritorial la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) iar din structură mai fac parte consilierii judeţeni Ion Epure-PNL, Dorel Lazăr-USR-PLUS, Gheorghe Stroie-USR-PLUS, Dorina Săpunaru-ALDE. Din partea comunităţii, din ATOP fac parte Eduard Lambrino-PNL, Constantin Toader (consilier judeţean PNL) şi Vasile Croitoru, un apropiat politic răsplătit cu o sinecură.

Mai sunt încă şase membri de drept în ATOP care primesc suma de care am vorbit mai sus, aceştia fiind reprezentanţii instituţiilor de forţă, respectiv Claudia- Lavinia Serafimciuc  – subprefectul judetului Vrancea, Remus Nica –inspectorul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Vrancea, Flaviu- Dorel Chiscop – inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, Alin-Marian Vlad – preşedintele organizaţiei Corpul Naţional al Poliţiştilor – Filiala Vrancea, Adrian Babiş – locotenent colonel al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vrancea, Florin Dorian Alecsandrescu – director executiv Poliţia Locală a Municipiului Focşani.

Vă mai recomandăm:

Autoritatea de Ordine Publică, o instituţie a sinecurilor politice. Suma fabuloasă primită pentru o şedinţă

Primul pas spre tăierea indemnizaţiilor nesimţite de la ATOP. Aleşii USR-PLUS au iniţiat un proiect de hotărâre

Membrii ATOP Vrancea rămân fără indemnizaţia lunară de 3.300 de lei. Ce au hotărât aleşii judeţeni

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite