Lovitură pentru producătorii de vinuri din Vrancea, obligaţi să-şi vândă marfa sub preţul de producţie. 26 de vinuri au fost declasate de ONIV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clasarea vinurilor din judeţul Vrancea s-a făcut în luna martie şi pentru prima dată acestă evaluarea a fost făcută în sistem informatic de Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă

Judeţul Vrancea este cunoscut ca cel mai important bazin viticol al ţării, suprafaţa cultivată cu viţă de vie fiind de peste 25.000 hectare. În momentul de faţă, viticultorii de la mai multe crame autorizate din judeţ se confruntă cu una dintre cele mai spinoase probleme care le-au avut vreodată, după ce Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicole (ONIV) a analizat 273 de probe de vinuri din Vrancea şi a stabilit că 26 de vinuri nu fac parte din categoria vinurilor cu indicaţie geografică (IG) şi denumire de origine controlată (DOC).

Este vorba despre o cantitate de 500.000 de litri de vin cu care viticultorii riscă să rămână pe stoc. Practic, aceste vinuri au fost declasate până la categoria vinurilor de masă, ceea ce va îngreuna misiunea producătorilor de a-şi vinde marfa la un preţ mai bun, în condiţiile în care ei produc vinul la un preţ mai mare decât costul unui vin de masă. Podgorenii spun că vor contesta aceste rezultate, pentru că analiza nu a fost făcută de specialişti.

“Au fost declasate vinuri obţinute din suprafeţele unde s-a făcut reconversie pentru obţinerea vinurilor DOC şi IG, care au avut o tehnologie specială de obţinere a strugurilor, în sensul că au fost normate de încărcăturile de ochi la hectar astfel încât producţia să fie cea din caietele de sarcini la care ne-am angajat. Este o mare pierdere pentru fermieri, pentru că diferenţa de preţ dintre un vin de masă la un DOC sau IG este de la 90 de bani/litru la minim 3 lei/litru. Este cel puţin curios faptul că, după ce toţi producătorii s-au conformat cerinţelor, niciunul dintre ei nu a trecut de analiza acestei comisii a ONIV. Noi contestăm modul în care s-a făcut clasarea vinurilor, deoarece a fost făcută de persoane care nu au lucrat niciodată într-o cramă, care nu au experienţă în vinurile din Vrancea”, ne-a declarat Toader Manole, preşedinte al Federaţiei Viticultorilor din Vrancea.

Toader Manole, preşedinte Federaţia Viticultorilor din Vrancea FOTO: Ştefan Borcea

image

Şi producătorii afectaţi spun că vor face contestaţie, întrucât îi suspectează pe membrii comisiei de interese obscure.

“Mie mi-a declasat un vin, de la DOC la IG. Am să le fac o contestaţie, pentru că nu vreau să mă laud, dar am vinuri foarte bune. Vreau să mă duc personal să-mi spună şi mie ce este greşit la vinul meu, care la concursuri este premiat. Sunt de acord că cine nu are vinuri de calitate să fie scos de pe piaţă. Părerea mea este că în acea comisie sunt oameni tendenţioşi şi mai puţin pregătiţi. Lucrez în domeniu de o viaţă şi ştiu ce înseamnă o clasare. Ne afectează şi la imagine, pe noi ca judeţ, că oameni când aud de vin de Vrancea să nu-l mai cumpere. Este un interes al cuiva”, declară Costel Apostol, unul dintre producătorii importanţi de vinuri din Vrancea.

image

În replică, inspectorii ONIV spun că declasarea s-a făcut din cauza problemelor de igienă a vaselor.
„În special la cramele mai mici sunt probleme de igienă a vaselor, nu au chiar aşa tehnologi bine pregătiţi”, a precizat Gheorghe Anghelache,  inspector ONIV.

Federaţia Viticultorilor solicită Ministerului Agriculturii să se implice în rezolvarea acestei situaţii care afectează producătorii din Vrancea.

“După ce prima comisie a considerat că vinurile nu sunt de calitate, toate vinurile au fost degustate de specialistul Federaţiei Viticultorii şi s-a constatat că sunt corespunzătoare din punct de vedere organoleptic şi fizico-chimic”, a afirmat preşedintele Federaţiei Viticultorii, Toader Manole.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite