Lovitură mortală pentru viticultorii vrânceni: deputaţii au decis reducerea nivelului de acciză de la 100 de euro la 10 euro pentru băuturile fermentate liniştit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viticultorii au atras atenţia că aleşii ţării vor moeartea viticulturii
Viticultorii au atras atenţia că aleşii ţării vor moeartea viticulturii

Camera Deputaţilor a respins ieri cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu referitoare la proiectul care reduce acciza la băuturile fermentate liniştit.

Speranţa producătorilor de vinuri din Vrancea că legiuitorii din Parlamentul României nu vor îngropa şi mai mult sectorul vini-viticol s-a năruit ieri, odată cu respingerea de către deputaţi a cererii de reexaminare a lui Traian Băsescu privind reducerea accizei la băuturile fermentate liniştit (BFL).

Preşedintele Traian Băsescu a contestat, în cererea de reexaminare, aceste modificări, arătând că reducerea nivelului de acciză de la 100 euro  la 10 euro pentru băuturile fermentate liniştit nu este oportună.

Prin urmare, cum Camera Deputaţilor este decizională, preşedintele Băsescu se vede nevoit să promulge o lege pe care nu o mai poate trimite înapoi la Parlament, pentru că a făcut-o deja odată.

Federaţia Viticultorilor din Vrancea a atras atenţia în nenumărate rânduri asupra consecinţelor nefaste pe care le produce o astfel de măsură, care afectează întregul sector viticol din România.

Ultima discuţie pe această temă a avut loc chiar la începutul lunii octombrie, când comisia pentru agricultură din camera deputaţilor, condusă de deputatul vrâncean Nini Săpunaru, a venit la Focşani să discute despre soarta viticultorilor vrânceni.

Se vede treaba că liberalul Nini Săpunaru nu a ştiut să-şi capaciteze colegii din USL să nu voteze această lege la care s-au opus foarte puţini parlamentari.

„Rezultatul previzibil al acestei măsuri fiscale va fi acapararea pieţei vinurilor de BFL, care îi vor pune într-o situaţie foarte dificilă pe producătorii de vinuri. Confruntaţi cu concurenţa neloială a unor băuturi produse uşor şi cu costuri mici, în care doar aparenţa este de vin, producătorii autentici vor fi ameninţaţi de faliment sau forţaţi să se adapteze pentru a supravieţui. Din păcate, această adaptare ar putea însemna producerea unor vinuri de proastă calitate pentru a scade preţurile, reprofilarea la producţia de BFL sau chiar evaziunea fiscală. În opinia noastră, reducerea accizei la BFL va afecta întregul sector viticol din România, începând cu micii producători de struguri”, arată Federaţia Viticultorilor într-un comunicat de presă

Federaţia Viticultorii atrage atenţia că în Vrancea, considerat cel mai mare bazin viticol al ţării, o importantă parte a populaţiei îşi câştigă existenţa din producţia de struguri şi de vin. Ei mai susţin că decizia Guvernului ar putea efecte iremediabile pe termen lung asupra viticulturii din ţara noastră.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Podgorenii vrânceni cer politicienilor o legislaţie care să le permită valorificarea vinului

FOTO VIDEO Constantin Crăciun, „Ţăranul Sărac” din Cîmpineanca, şi-a aruncat producţia de struguri la lighioane


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite