FOTO VIDEO Constantin Crăciun, „Ţăranul Sărac” din Cîmpineanca, şi-a aruncat producţia de struguri la lighioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acesta a dorit astfel să protesteze faţă de preţul de achiziţie al strugurilor, considerat unul de batjocură, dar şi faţă de atitudinea semenilor săi, care refuză formele asociative.

Cel mai celebru ţăran din Vrancea, Constantin Crăciun, zis şi „Ţăranul Sărac”, a oferit astăzi la ferma sa din Cîmpineanca o nouă lecţie despre pâinea amară pe care o mănâncă cei care-şi muncesc pământul.

Revoltat de scăderea dramatică a preţului de achiziţie al strugurilor, „Ţăranul Sărac” a decis să ofere poamele de pe ogor animalelor din curtea sa decât să le vândă pe degeaba la marii producători. Constantin Crăciun lucrează o suprafaţă importantă de vie şi spune că a consemnat pierderi în loc să obţină un minim profit, aşa cum se întâmplă în toată lumea aceasta.

„Mi-au dat 60 de bani pe kilogramul de struguri, am plătit 80 de lei ziua de muncă şi cu 20 mâncarea, muncitorul făcea 100 de găleţi pe zi, iar câştigul meu era de 30 de lei. Deci pierderea mea este de 70 de lei. Dacă vă duceţi la market, o să vedeţi vin cu 10 lei kg. Diferenţa mare de preţ de la mine la el unde oare se duce? Decât să-şi facă burta mare marii samsari, care ne-au luat cramele după revoluţie, mai bine dau strugurii la vaci şi la păsări”, a fost strigătul de revoltă al „Ţăranului Sărac”.

6
image

Foto

2

Acesta a ţinut să critice şi atitudinea oamenilor de la ţară care muncesc pământul, care nu înţeleg că asocierea între ei ar fi în avantajul tuturor şi ţăranii nu ar mai fi „jupuiţi” de cei care profită de pe urma muncii lor.

Şi Sindicatul Ţăranilor „Propact” a ţinut să tragă un semnal de alarmă către forurile competente în a le asigura micilor fermieri desfacerea produselor lor.

„Ca reprezentant al fermierilor vrânceni consider că acest mod de a arunca munca de un an de zile se regăseşte în foarte multe gospodării. Preţurile practicate acum, mult sub cele de acum patru-cinci ani, nu acoperă cheltuielile de producţie. Statul nu asigură o piaţă de desfacere pentru aceşti mici fermieri iar producerea vinului se face iarăşi fără o piaţă de desfacere. Aceşti ţărani sunt sortiţi doar să muncească, dar munca lor nu poate fi valorificată”, a precizat Costel Ichim, liderul Sindicatului Ţăranilor „Propact”.

Constantin Crăciun, în vârstă de 71 de ani, a devenit celebru, în 2007, după ce la poarta casei sale din Cîmpineanca şi-a montat o firmă pe care a scris „Microferma Ţăranului Sărac din Uniunea Europeană". Constantin Crăciun are 31 de hectare de teren, atât vie cât şi teren arabil, dar şi o moară ecologică. Cu toate acestea spune că pământul nu i-a adus niciun câştig.

Mai puteţi citi:

„Ţăranul Sărac” din Cîmpineanca, îmbrăcat în ciulini la mitingul agricultorilor

O zi din viaţa „Ţăranului sărac” Constantin Crăciun FOTO-VIDEO

VIDEO Aventurile „Ţăranului Sărac” din Cîmpineanca, cu berbecii "Ponta", "Băsescu" şi turma de oi din Parlament

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite