Localitatea în care a murit pe front Ecaterina Teodoroiu, acum 100 de ani, va avea o stradă cu numele eroinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecaterina Teodoroiu
Ecaterina Teodoroiu

Comisia de atribuire de denumiri din cadrul Instituţiei Prefectului judeţul Vrancea, care s-a întrunit vineri, 28 iulie, a avizat pozitiv proiectul Consiliului Local al comunei Străoane de a denumi o stradă din satul Muncelu, Ecaterina Teodoroiu.

Atribuirea acestei denumiri de stradă vine să se alăture evenimentelor  dedicate Centenarului Marelui Război, Vrancea Eroică 1917-2017, organizate de Consiliul Judeţean Vrancea.

Tot în satul Muncelu, dar în 1972, eroinei care şi-a dat viaţa în luptele de la Mărăşeşti din Primul Război Mondial, i-a fost înălţat un monument, pe partea dreaptă a drumului judeţean Panciu-Soveja.

Pe partea frontală a soclului din piatră  este montat un basorelief cu chipul Ecaterinei Teodoroiu, realizat în piatră de către sculptorul Octav Iliescu. Aici a fost amplasată şi o placă din marmură pe care se a fost inscripţionat: „Pe aceste locuri a căzut eroic în luptele pentru apărarea Patriei, la 22 august 1917, sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu”, întregul ansamblu fiind înconjurat de un zid din piatră de râu.

Un bust din bronz al Ecaterinei Teodoroiu, montat pe un soclu din marmură, a fost amplasat în anul 1994 pe aleea personalităţilor istorice de pe platoul din faţa Mausoleului de la Mărăşeşti. Această lucrare a fost realizată de către sculptorul Florin Musta.

"Ecaterina Teodoroiu este figura centrală şi a ansamblului statutar Monumentul Victoriei/Monumentul Biruinţei de la Tişiţa dedicat victoriei de la Mărăşeşti, de acum 100 de ani. Acest monument realizat de către sculptorul Oscar Han, a fost inaugurat pe 21 septembrie 1934, din iniţiativa şi pe cheltuiala ziaristului Pamfil Şeicaru. Monumentul Victoriei sau Monumentul Biruinţei, cum mai este cunoscut, o are în centrul său pe Ecaterina cu sabia deasupra capului iar pe soclu este dăltuită legendara expresie „Pe aci nu se trece“, a comandantului trupelor române care au luptat şi câştigat la Mărăşeşti, generalul Eremia Grigorescu", potrivit unui comuniat al Instituţiei Prefectului.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite