Judecătorii cer procurorilor noi detalii în dosarul „Mafia rețetelor medicale”. Un farmacist din Vrancea, achitat

0
Publicat:

Judecătorii cer lămuriri suplimentare în legătură cu dosarul penal instrumentat de DIICOT pentru infracțiunile de instigare la fals intelectual sub aspectul cărora farmacistul a fost trimis în judecată.

Judecătorii au decis repunerea dosarului pe rol. FOTO Arhiva Adevărul
Judecătorii au decis repunerea dosarului pe rol. FOTO Arhiva Adevărul

Judecătorii de la Curtea de Apel Galați au decis să repună pe rol dosarul farmacistului Mircea Harca, patronul unui lanţ de farmacii din Vrancea, achitat în  primă instanţă, într-un dosar penal de trafic de influenţă, vechi de peste 6 ani.

Decizia a fost pronunțată săptămâna aceasta și prin ea se cere lămuriri suplimentare cu privire la prescripția răspunderii penale pentru infracțiunile de instigare la fals intelectual sub aspectul cărora farmacistul a fost trimis în judecată.

„În temeiul art. 476 alin. 4 Cod procedură penală, suspendă judecarea pe fond a cauzei până la soluţionarea dosarului nr. 1341/1/2022 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, ce are termen de judecată la data de 25.10.2022”, se arată în decizia judecătorilor.

Totodată, instanța a admis cererea formulată de martorul Iacob Adrian, fostul director al penitenciarului Focșani, privind restituirea cheltuielilor de transport, respectiv contravaloarea combustibilului consumat pentru deplasarea cu autoturismul personal pe relația Tg. Mureș-Galați și retur și cazare prilejuite de chemarea pentru audiere la termen.

Adrian Iacob a fost achitat în 2019, după ce inițial a fost acuzat că s-ar fi lăsat mituit de Titi Sgârcitu, personaj din lumea interlopă, care coordona din închisoare reţeaua formată din medici şi angajaţi ai Caselor de Sănătate din Brăila şi Focşani.  Procurorii DIICOT au spus că directorul penitenciarului i-ar fi permis lui Titi Sgârcitu să aibă în celulă un laptop şi un telefon mobil.

Ancheta DIICOT, începută încă din 2012, a vizat destructurarea unei grupări (cunoscută generic și drept „mafia rețetelor medicale”) înfiinţate de un personaj al lumii interlope din Brăila, pe nume Titi Sgârcitu, formată din farmacişti, medici de familie sau medici oncologi, funcţionari de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Agenţia Naţională a Medicamentului.

Prin această grupare s-au decontat reţete medicale fictive, prejudiciul calculat în acel moment fiind de 9 milioane de lei.

Întreaga operaţiune s-a soldat atunci cu trimiterea în judecată a învinuiţilor, una dintre probele de rezistenţă cu care procurorii au venit în dosar fiind interceptări telefonice făcute anterior şi ulterior constituirii dosarului penal.

Printre cei interceptaţi între septembrie 2014 şi octombrie 2016 s-a aflat şi farmacistul Harca.

Judecătorii de Cameră preliminară au constatat nulitatea absolută a punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică încuviinţate de instanţa de judecată, fiind anulate toate măsurile de supraveghere. Hotărârea a fost luată în baza deciziei Curţii Constituţionale nr. 26/2019 şi nr. 55/2020.

Resursele financiare cheltuite de statul român doar pentru aceste interceptări în dosar s-au ridicat la valoarea de 1,2 milioane de lei, potrivit unor date oficiale cerute de avocaţii părţilor în instanţă.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite