FOTO VIDEO Un vierme de la cişmea a băgat spaima într-un sat întreg din Vrancea
0
Ţăranii din localitatea Vităneşti refuză să mai pună gura pe apa de la robinet, racordat la reţeaua publică, după ce o săteancă s-a trezit cu un vierme de 20 de centimetri căzut în pahar. Femeia a păstrat parazitul într-un borcan, iar toţi vecini îi calcă pragul pentru a vedea „dihania“.
Valeria Manea, din satul vrâncean Vităneşti, a găsit, zilele trecute, un vierme în cană, după ce a luat apă de la cişmeaua din curte, racordată la reţeaua de alimentare publică.
Încremenită de frică, femeia nu şi-a mai lăsat copiii să bea apă, nici de la robinetul din casă, dar nici de la cişmea. Manea a păstrat într-un borcan parazitul, lung de 20 de centimetri, pentru a-l arăta autorităţilor.
Acum, la casa Valeriei Manea este un adevărat pelerinaj, toţi vecinii venind să vadă „dihania“.
„Am scos apă şi am văzut viermele acesta în cană. Noroc că nu au băut copiii, că ei nu se uită. L-am pus într-un borcan, ca să-l arat şi altora. Când a văzut vecina, a zis că apa trebuie dusă neapărat la analize. În general, apa nu-i prea bună la noi. O folosim pentru că nu avem de unde să luăm alta. Asta e reţeaua locală de apă pe care o avem toţi. Dar de acum nu o mai folosesc, că puteam să înghit viermele ăla. După o zi, viermele a făcut şi pui în borcan“, ne-a spus Valeria Manea.
„Îţi e şi frică să mai bei“
Acum, tot satul refuză să mai bea apă de la reţeaua locală de alimentare, de teamă să nu înghită paraziţi şi să se îmbolnăvească.
„Îţi e şi frică să mai bei apă. Tot satu bea apă de la conducta asta! Situaţia este gravă. Când se dezinfectează bazinul, bagă clor, iar mâncarea are gust de clor. Nimeni nu ia nicio măsură. Acum, de când cu păţania asta, s-a dus vestea în sat şi nu mai bea nimeni apă de la reţea. Cumpărăm sifoane, cumpărăm apă minerală, cu asta trăim aici“, spune şi Lenuţa Parvana, localnică.
Bazinul din care apa aşa-zis potabilă ajunge în casele oamenilor nu este protejat cum ar trebui. Acesta este împrejmuit cu gard şi sârmă ghimpată, însă în preajma lui pasc animalele. Primarul comunei se scuză şi spune că această problemă nu e „în curtea lui“, pentru că el nu se ocupă cu gestionarea sistemului de alimentare cu apă.
Primarul n-are vină, dar crede-n conspiraţii
Tot primarul din Vităneşti, Ştefan Sîchin, are, însă, şi o variantă proprie în privinţa cazului, venind cu o teorie a conspiraţiei în privinţa viermelui care a căzut în cana sătencei.
„Şi eu pot să iau un borcan cu apă şi să bag ceva în el şi, după aia, mă duc la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi spun că în apa de la robinet e ceva. Eu nu pot să cred aşa ceva, pentru că este puţ forat şi asemenea vietăţi nu pot trăi acolo. Apoi, apa trece prin staţia de clorinare, unde totul este automat, şi merge în bazinul mare care alimentează populaţia. Eu cred că ar fi bine să vină o comisie de la DSP ca să analizeze cazul. De când sunt primar nu s-a întâmplat aşa ceva“, spune Ştefan Sîchin.
Viermele de la robinetul de apă a umplut, însă, paharul nemulţumirilor. Oamenii spun că apa nu curge în mod regulat la robinet, doar două-trei ore pe zi, iar atunci când curge, calitatea lasă de dorit. Pentru o asemenea apă ei plătesc trei lei pe metrul cub.
„Am făcut reclamaţie la CUP, firma care livrează apa, acum trei luni, cum că la noi nu prea ajunge apa. Nici în ziua de astăzi nu am primit nici un răspuns“, mai mărturiseşte Valeria Manea.
Femeia a dus parazitul la DSP Vrancea, unde a depus şi o plângere.
„Reclamaţia a fost înregistrată la noi şi va fi repartizată compartimentului de control. Inspectorii sanitari se vor deplasa în localitatea respectivă, pentru a recolta apă din instalaţiile de apă“, a declarat Carmen Gheorghiu, purtătorul de cuvânt DSP Vrancea.
Până când autorităţile se vor lămuri despre ce parazit este vorba şi dacă apa corespunde normelor igienico-sanitare, sătenii din Vităneşti sunt decişi să nu mai bea niciun strop de apă de la robinet.
Furnizorul de apă ridică din umeri
Compania de Utilităţi Publice (CUP), care furnizează apă în localitatea Vităneşti, aşteaptă verdictul DSP. În privinţa modului de furnizare a apei, şefii companiei spun că sunt depăşiţi de situaţie. „Locuitării din zona respectivă sunt pe un deal aflat deasupra rezervorului de apă. Din cauza asta, apa nu ajunge tot timpul la ei. Soluţia este să aşteptăm o oportunitate de finanţare, pentru rezolvarea acestei probleme“, ne-a spus Gheorghe Vasilescu, directorul CUP.







