FOTO-VIDEO Primarul buciumaş de la Spulber, urmaş al lui Ştefan cel Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Rusu este conducătorul comunei şi al formaţiei de buciumaşi Foto: Ştefan Borcea
Vasile Rusu este conducătorul comunei şi al formaţiei de buciumaşi Foto: Ştefan Borcea

În timpul liber, după ce rezolvă problemele comunităţii, primarul Vasile Rusu din comuna Spulber instruieşte o formaţie de buciumaşi.

Comuna Spulber din Vrancea, reînfiinţată în urmă cu câţiva ani, este cunoscută în ţară, dar şi peste hotare, prin formaţia de buciumaşi, care duce mai departe tradiţia moştenită din străbuni. La Spulber, buciumul sună exact ca pe vremea lui Ştefan cel Mare, atunci când se dădea semnalul de chemare la luptă împotriva cotropitorilor.

Primul gospodar al comunei, Vasile Rusu, este astăzi cel care conduce nu numai destinele localităţii, ci şi conducătorul formaţiei de buciumaşi, un artist în adevăratul sens al cuvântului.

Buciumaşii pe care îi instruieşte de ani de zile au câştigat aprecierea publicului spectator peste tot pe unde formaţia a colindat.

Vasile Rusu ne-a povestit că încă de când avea 12 ani a învăţat să sufle la bucium.

image

Foto

1

„Din 1962 am fost prezentatorul formaţiei de buciumaşi din Spulber. Pe atunci formaţia noastră număra în jur de 30 de buciumaşi şi 45 de artişti amatori. Aveam cinci generaţii de buciumaşi. După 1968, s-a făcut împărţirea administrativă a ţării şi noi, cei de la Spulber, am fost alipiţi la comuna Paltin şi treptat activitatea s-a diminuat. Din 2005, de când am revenit în fruntea comunei Spulber ca primar am căutat să reînviu toate datinile şi obiceiurile localităţii. S-a reînfiinţat formaţia de buciumaşi, am creat şi un atelier unde un maistru instructor învaţă copii de la şcoală să facă buciume”, ne spune primarul artist.

Acesta spune că îşi găseşte timp să se ocupe şi de probmele comunităţii, dar şi de repetiţiile la formaţia de buciumaşi, cu care a participat la festivaluri naţionale şi internaţionale. Anul trecut, Vasile Rusu a câştigat un premiu la Gala Primarilor Artişti.

Mai puteţi citi:

Boteitul oilor, o tradiţie de 500 de ani la Negrileşti

Parada mascaţilor din Păuneşti şi Nereju, tradiţii de început de an păstrate cu sfinţenie

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite