FOTO VIDEO Cărămizile cu nume de la Colegiul Naţional „Unirea” Focşani, cunoscute acum în toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Emil Onea spune că semnăturile de pe ziduri fac parte din istoria Colegiului Naţional "Unirea"
Profesorul Emil Onea spune că semnăturile de pe ziduri fac parte din istoria Colegiului Naţional "Unirea"

Patru elevi de la cel mai prestigios liceu din Focşani, Colegiul Naţional „Unirea“ , au reuşit să creeze un sistem informatic prin care însemnările absolvenţilor pe zidurile de cărămidă ale liceului au fost transpuse în mediul on-line.

Proiectul „Amintiri de pe zid” a reprezentat o provocare pentru elevii Valentin Mocanu şi George Neacşu, de la clasa a X-a, care ajutaţi de „asistenţii lor” Mihai Munteanu şi Ionuţ Ursescu, care le sunt colegi de clasă, au reuşit să scoată la lumină peste 2200 de înscrisuri ale foştilor absolvenţi ai Colegiului „Unirea”, făcute de aceştia de-a lungul anilor pe pereţii exteriori ai clădirii.

La îndemnul profesorului lor de informatică, Emil Onea, aceştia au împărţit clădirea colegiului în 176 de sectoare şi au fotografiat tot ce s-a putut, imaginile fiind ulterior prelucrate şi aşezate într-un site. Astfel, orice absolvent al Colegiului „Unirea” şi chiar profesor al unităţii, care ştie că şi-a scris numele pe zidul de cărămidă, poate vedea de acasă, pe walllufo.ro, cu ajutorul internetului, însemnarea pe care a făcut-o la momentul respectiv.

„Eu nu mi-am scris numele pe cărămidă, nici mama mea. În schimb, am găsit cărămida pe care s-a semnat bunicul meu. Felicitări minunaţilor elevi care au făcut acest lucru posibil”, a spus impresionată despre proiect Lucia Grosu, o absolventă din 1997 a Colegiului „Unirea”.

Elevii care au lucrat la acest proiect au descoperit că cea mai veche însemnare datează de la 1881.

"Site-ul a ieşit destul de bine şi am fost impresionaţi de cărămizile foarte vechi pe care le-am găsit” a spus George Neacşu, unul dintre elevii care au muncit foarte mult la realizarea proiectului „Amintiri de pe zid”

„M-am implicat în acest proiect fiindcă ştiam deja bazele programării web iar proiectul era ceva nou pentru mine. Am lucrat 70 de ore din timpul liber şi ce am mai făcut la şcoală”, spune şi Valentin Mocanu, celălalt elev temerar.

Profesorul de informatică Emil Onea ne-a spus că proiectul acesta a fost declarat câştigător la faza judeţeană a concursului „Infoeducaţia” iar cei doi elevi informaticieni au fost premiaţi.

„Ideea este de a conserva semnăturile absolvenţilor liceului, pentru că semnăturile astea reprezintă o istorie a şcolii, dacă nu şi a şcolii vrâncene. Eu zic că numele pe care le găsim pe pereţii acestui liceu reprezintă nişte valori care s-ar putea mai târziu să ne sprijine. Asta a fost una dintre intenţiile noastre. Apoi, vrem să scoatem în evidenţă istoria acestui colegiu, de importanţă capitală pentru învăţământul din Vrancea şi din România. Reacţiile au fost dintre cele mai bune, mai ales modul în care am abordat problema. Au fost şi mici nemulţumiri, pentru că unii nu şi-au regăsit numele, poate că noi nu am pozat suficient de sus ca să prindem anumite nume care erau mai sus decât obiectivul aparatului de fotografiat, dar promitem că până la sfârşitul acestui an să-l actualizăm şi să facem să fie toată lumea mulţumită”, ne-a precizat Emil Onea, profesor de informatică la Colegiul „Unirea”.

Conducerea liceului spune că totul a pornit de la procesul de reabilitare în care a intrat colegiul anul trecut, care cuprindea printre altele şi o igienizare a faţadei, ceea ce ar fi pus în pericol înscrisurile de pe ziduri, lucru care s-a întâmplat doar în cazul înscrisurilor făcute cu creionul.

„Practic eram forţaţi să ne vină o idee prin care să conservăm ceea ce este deja scris pe zidurile liceului, din două motive. Primul ar fi că există semnături foarte preţioase din istoria României, şi mă refer la profesorul universitar Hanţă, care a fost decanul Facultăţii de Litere la Universitatea Bucureşti, iar în al doilea rând exista o presiune  on -line a absolvenţilor, care aflând că liceul intră în reabilitare erau îngrijoraţi cu ce se întâmplă cu numele lor de pe cărămizi. Ideea a fost simplă şi s-au găsit elevi care să o pună în practică. Mă gândesc acum la două aspecte, că domnul Onea şi domnul Gherasim au fotografiat pe o vreme urâtă, un frig cumplit de februarie, noi fiind speriaţi că pe 1 martie se începe lucrarea şi apoi munca migăloasă pe care au făcut-o elevii, pentru că să selectezi atâtea cărămizi şi să le pui în fişier nu este un lucru foarte simplu. Sunt însă încântat de reacţiile tot on-line pline de bucurie ale absolvenţilor”, ne-a declarat Cornel Noană, directorul Colegiului Naţional „Unirea”.


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite