Fără săli de clasă suficiente, fără măşti de protecţie, fără tehnologie. Cum va începe şcoala la 14 septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala va începe în condiţii de incertitudine FOTO: Adevărul
Şcoala va începe în condiţii de incertitudine FOTO: Adevărul

După data de 1 septembrie 2020, în funcţie de situaţia pandemică, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Vrancea şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă vor lua decizia cu privire la desfăşurarea cursurilor.

Inspectoratul Şcolar Vrancea a făcut o dezbatere cu directorii de unităţi de învăţământ pe marginea celor trei scenarii stabilite în vederea începerii anului şcolar 2020 – 2021. Aceste scenarii au fost dezbătute şi la nivel de unitate şcolară, cu cadrele didactice şi comitetele de părinţi.

Privind capacitatea şi posibilitatea adaptării la normele igienico-sanitare a unităţilor de învăţământ, în urma situaţiilor prezentate de acestea, s-au constatat că în judeţul Vrancea funcţionează 453 de unităţi şcolare, dintre care 113 cu personalitate juridică şi 340 de structuri. 

La momentul actual există 2.231 de săli disponibile, fiind nevoie de o suplimentare cu 157 de săli de clasă. Dintre acestea, 53 de săli nu pot fi asigurate în unitatea şcolară, dar pot fi asigurate în altă locaţie din comunitate.

"Noi nu putem hotărî în numele şcolilor. Le recomandăm totuşi ca programul şcolar să se desfăşoare astfel încât să folosească spaţiul care există. Cea mai mare problemă este la grădiniţe, unde nu se poate asigura distanţarea între copii, pentru că nu există spaţii adecvate. Iar copiii sub cinci ani chiar nu pot purta mască", ne-a precizat Dorin Cristea, încă inspector general al ISJ Vrancea până la 1 sepetmbrie, când va preda atribuţiile.

Primarul Focşaniului, supărat pe Guvern

În municipiul Focşani au nevoie de suplimentare a spaţiilor şcolare şapte unităţi, şase grădiniţe cu program prelungit (34 de săli) şi Colegiul Naţional Pedagogic „Spiru Haret” cu cinci săli. La nivelul judeţului sunt două şcoli care nu pot asigura spaţiul necesar desfăşurării procesului de învăţământ,

"Cu mare regret spun că în acest moment, învăţământul din municipiul Focşani nu este pregătit să înceapă anul şcolar în siguranţă, în contextul acestei pandemii. Pentru a lua măsuri minime de prevenire a pandemiei COVID-19, şcolile din Focşani au nevoie de 3,94 de milioane lei. Bugetul Municipiului Focşani nu poate asigura aceste sume. Nu avem aceşti bani. Tehnologia IT este fie depăşită, fie lipseşte. Tabletele, camerele video şi în unele şcoli reţeaua de internet deficitară nu permit desfăşurarea orelor on-line. Ministerul Educaţiei a promis laptopuri pentru profesori dar nici un profesor nu a primit. La grădiniţele cu program prelungit este absolut imposibil să se respecte distanţa de 1 metru între pătuţuri", spune şi primarul municipiului Focşani, Cristi Misăilă.

La momentul actual, în Vrancea există un număr de 988 de săli de clasă în care pot fi asigurate dispozitive electronice pentru transmiterea on-line a lecţiilor. Totodată, 16.591 elevi nu deţin dispozitive pentru participarea on-line la lecţii, cei mai mulţi fiind din mediul rural, 10.836. În ceea ce priveşte personalul didactic şi nedidactic, s-a constatat şi aici că este nevoie de o suplimentare a normelor cu 582 de posturi didactice şi 175 norme nedidactice.

Vă mai recomandăm:

Ce se întâmplă cu copiii care intră la toamnă în clasa întâi. Ideile din pandemie ale oficialilor din Educaţie

În ce condiţii pot beneficia părinţii de zile libere plătite dacă se închid din nou şcolile din cauza COVID-19

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite