Dosarul „Căprioara” a rămas în pronunţare. DNA cere puşcărie pentru Marian Oprişan, achitat în primă instanţă
0Magistraţii Curţii de Apel Cluj, care judecă dosarul ”Căprioara” a lui Marian Oprişan, şeful Consiliului Judeţean Vrancea, au stabilit miercuri, 25 noiembrie, că vor da o soluţie pe data de 11 decembrie. În primă instanţă, toţi inculpaţii din dosar au fost achitaţi.
Dosarul Căprioara, în care Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea şi şeful Consiliului Judeţean, este învinuit de fapte de corupţie, a rămas în pronunţare. La termenul de astăzi, 25 noiembrie, inculpaţii au avut ultimul cuvânt şi au cerut să fie achitaţi, aşa cum s-a întâmplat şi la instanţa de fond. La rândul lor, procurorii DNA au cerut pedeapsă cu executare pentru învinuiţi. Judecătorii au stabilit că se vor pronunţa în acest dosar pe ata de 11 decembrie.
“Nu am intenţionat niciodată să comit vreo infracţiune, nici nu am comis, nu sunt hoţ. S-au împlinit 10 ani de când s-a început urmărirea penală împotriva mea, a fost o perioadă marcată de furie şi umilinţe. Nimeni nu a trăit ca mine teama unei erori judiciare. Consider că apelul făcut de DNA la decizia de achitare a Judecătoriei Cluj-Napoca este plin de falsuri şi minciuni şi vă cer să respingeţi apelul”, a spus Marian Oprişan în faţa instanţei de judecată.
La ieşirea din sala de judecată, Marian Oprişan a declarat presei că este nevinovat, că are încredere în “magistraţii cinstiţi” ai României şi că „Traian Băsescu a dat ordin, negru pe alb, în faţa televiziunilor, să mi se facă acest dosar”. potrivit Hotnews.
Avocatul care îl reprezintă pe Marian Oprişan, Gheorghiţă Mateuţ, a spus că apelul DNA este nefondat şi că nu a adus nimic nou.
„Apelul nu are nimic nou faţă de sentinţa de achitare a Judecătoriei Cluj-Napoca, iar o asemenea sentinţă nu poate fi schimbată atâta vreme cât nu s-a prezentat nimic, nicio faptă, nicio împrejurare. Un apel împotriva unei sentinţe de achitare, pentru a avea şanse, trebuia să aducă ceva nou, or aici nu s-a adus nimic nou, situaţia reţinută de prima instanţă a rămas neschimbată. Nu văd nici un motiv de schimbare, nu se poate schimba o situaţie pe care se întemeiază o soluţie de achitare într-una diametral opusă fără să existe vreo schimbare”, a menţionat Gheorghiţă Mateuţ, citat de Hotnews.
Marian Oprişan se judecă în instanţă de nouă ani în procesul de corupţie în care este învinuit de DNA că a prejudiciat bugetul de stat cu aproape două milioane de euro.
Învinuirile aduse în „Dosarul Căprioara” lui Marian Oprişan, aflat la al patrulea mandat de preşedinte de CJ, sunt: abuz în serviciu, utilizarea în alte scopuri a banilor de la stat, fals şi uz de fals, iar pentru infracţiunea de uz de fals deja a intervenit prescripţia.
În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că în această cauză totul a pornit în anul 2004, când Consiliul Judeţean Vrancea a primit de la Guvernul Năstase 1,9 milioane de dolari pentru balastarea a 41 de drumuri comunale. Lucrările, susţin procurorii DNA, au fost atribuite unor firme neeligibile, care şi-au încasat banii, dar care ori nu au lucrat deloc pe respectivele drumuri, ori au lucrat prost.
Un alt capăt de acuzare în dosarul lui Oprişan a fost şi modul în care s-a făcut achiziţionarea Complexului Turistic „Căprioara”, aflat la patru kilometri de Focşani, în jurul căruia liderul PSD Vrancea şi familia lui deţin opt hectare de teren. Rechizitoriul mai arată că, în perioada 2003 - 2005, Oprişan ar fi folosit hotelurile "Rucăr" din Soveja şi "Hanul dintre Vii" din Câmpineanca, aflate în patrimoniul CJ Vrancea, pentru organizarea unor acţiuni de protocol, în valoare de 520.000 lei.