De ce s-a sinucis ambasadorul lui Hitler la Bucureşti. Tudor Arghezi a pătimit din cauza diplomatului german

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manfred baron von Killinger
Manfred baron von Killinger

Manfred baron von Killinger s-a născut în anul 1886, la Leippen, în Germania, a fost ofiţer de marină, istoric militar şi diplomat trimis de Hitler în 1941 ca ambasador la Bucureşti.

În anul 1941, Manfred baron von Killinger a fost trimis de Hitler ca ambasador la Bucureşti după înfrângerea rebeliunii legionare de la 21- 23 ianuarie 1941. El s-a bucurat în cei peste trei ani de mandat la Bucureşti de o influenţă extraordinar de mare.

Era considerat un fel de stăpân al României, foarte arogant, iar istoricii spun că a avut deplină încredere în mareşalul Antonescu. Momentul 23 august 1944 a fost unul însă care i-a dat total planurile peste cap. În planurile sale se regăsea şi posibilitatea de a se muta în România, la Soveja, pentru aerul extrem de curat de acolo, dar şi pentru pasiunea sa imensă pentru vânătoare. 

De altfel, la Soveja, pe muntele Zboina, von Killinger a împuşcat un cerb care s-a dovedit a fi un mare trofeu pentru demnitar, pe locul al II-lea în lume ca frumuseţe.

Conştient că Hitler nu-i va ierta faptul că România a întors armele împotriva Germanii naziste, Manfred von Killinger şi-a pus capăt zilelor pe 25 august 1944.  Istoricii spun că mai întâi şi-a împuşcat secretara, cu care, se pare, avea o legătură amoroasă, apoi s-a sinucis.

Ştirea a fost redată astfel de ziarul Libertatea: „Manfred von Killinger, ministrul hitlerist în România, care în ziua răsturnării guvernului trădător al Antonescilor se afla sub pază la Legaţia germană din Calea Victoriei, s-a sinucis azi dimineaţă. Împreună cu el s-a sinucis şi secretara lui, Ingride. Cadavrele au fost găsite azi dimineaţă la fosta legaţie nazistă, unde au sosit autorităţile româneşti în frunte cu d. prefect al Poliţiei Capitalei, d. Colonel Ionel Cristea. Întreaga legaţie e înconjurată de forţe româneşti şi se procedează la percheziţionarea localului”. 

Manfred von Killinger a activat şi ca scriitor, însă scrierile lui au fost considerate de critici ca fiind de calitate slabă. Unul dintre cei mai mari scriitori ai României, Tudor Arghezi, i-a dedicat pamfletul "Baroane", în urma căruia a fost arestat şi trimis pentru un an în lagărul de la Târgu Jiu.

“Ţi-aduci aminte ce sfrijit erai pe când erai sărac şi cum ne pălmuia căutătura ta aţâţată după ce te-ai procopsit. Îndopat cu bunurile mele, nu-ţi mai dam de nas şi ţi s-a părut că eram pus pe lume ca să slujesc mădularele tale, burţii, guşii, sacului şi dăsagilor tăi: ăsta era rostul meu, a trebuit să-l aflu de la tine, flămândule, roşcovanule, boboşatule, umflatule. Mi-ai împuţit salteaua pe care te-am culcat, mi-ai murdărit apa din care ai băut şi cu care te-ai spălat. Picioarele tale se scăldau în Olt, şi mirosea pănă la Calafat, nobilă spurcăciune!”, sunt doar câteva fraze din pamfletul  publicat în  „Informaţia Zilei“ în data de 30 septembrie 1943.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite