Cum funcţiona reţeaua traficului cu alcool controlată de gruparea Jitea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii gălăţeni au motivat hotărârea prin care s-a decis arestarea celor opt persoane acuzate de contrabandă cu alcool, care au adus un prejudiciu statului de aproape şase milioane de euro.

Potrivit probelor existente la dosar, „reţeaua Jitea” era monitorizată de doi ani, mai exact din luna iulie a anului 2011.

Este vorba despre o reţea foarte bine pusă la punct, structurată pe două paliere de lucru, în care Liviu Jitea deţinea calitatea de lider şi coordonator al membrilor grupului, asigurând şi protecţia grupului infracţional prin intermediul „diferitelor relaţii pe care le are şi le cultiva în rândul reprezentanţilor autorităţii cu atribuţii de control fiscală şi chiar în sfera politică”.

Astfel, anchetatorii spun că  urmărind obţinerea unor importante sume de bani prin evitarea plătii taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat Liviu Jitea a gândit un mecanism infracţional în care prin utilizarea în mod ilegal a capacităţilor de producţie ale SC Trust LF Trade SRL în vederea obţinerii unor importante cantităţi de alcool pe care apoi să le păstreze în spaţiile de depozitare ale  Vranlact  Focşani după care să le valorifice.

„În acest scop inculpatul J.M.L. a atras în activităţile infracţionale şi alte persoane, o parte dintre aceştia având calitatea de salariaţi la societăţile la care deţine calitatea de asociat sau acţionar majoritar ajungând astfel ca la mijlocul lunii iulie 2011 să cristalizeze un grup infracţional organizat în care fiecărui membru îi revin atribuţii clare şi specifice toate circumscrise obţinerii de sume de bani din producţia şi comercializarea ilegală de alcool.

Din grupul infracţional face parte şi inculpata M.R. care sub coordonarea directă  a inculpatului J.M.L. a acţionat pentru producerea şi comercializarea ilegală de cantităţi însemnate de alcool cu privire la care nu s-au achitat obligaţiile fiscale, realizând în acest sens un sistem de distribuţie care să ducă la evitarea depistării  activităţilor infracţionale de către instituţiile statului cu atribuţii de control.

Din acelaşi grup infracţional face parte şi inculpata I.F.M. administrator al SC Trust Trade SRL Focşani aceasta având rolul de a gira calitatea producţiei de alcool, scoaterea acesteia în  mod ilicit din incinta antrepozitului fiscal şi inclusiv valorificarea la negru”, se arată în motivarea făcută de magistraţi.

Potrivit acestora, oamenii de încredere ai lui Liviu Jitea au folosit în producerea alcoolului cantităţi de cereale achiziţionate de la persoane fizice şi juridice din Vrancea şi Galaţi, dar neevindenţiate ca intrate în fluxul de producţie al fabricii de alcool, obţinând cantităţi importante de alcool  respectiv 798.015 litri de alcool.

VIDEO Sechestru pe firmele lui Liviu Jitea de la Focşani

Drept argument al reţinerii celor opt învinuiţi principal în acest dosar, magistraţii au oferit şi exemple privind modul cum se făceau transporturile ilicite de alcool

„În acest sens s-a mai exemplificat situaţia din data de 10.07.2012 când la ora 13.41.20, făptuitorul C.L. a părăsit parcarea la volanul autoturismului său Opel, ulterior  primind de la inculpatul B.A. din spaţiul de depozitare 31 bidoane a 20 de litri fiecare pe care le-a încărcat într-un autoturism, autovehiculul părăsind locaţia prin Calea Munteniei, ulterior fiind depistat în trafic de către lucrătorii vamali care au găsit asupra acestuia cantitatea de 620 de litri de alcool.

Imediat după depistarea la în ziua de 10.07.2012, la ora 14:03:00, făptuitorul C.L., a luat legătura cu un domn, cei doi având următorul dialog în legătură cu acest eveniment în sensul că a fost depistat de organele de poliţie.
Pe timpul efectuării cercetărilor şi a supravegherii activităţii  infracţionale a grupului infracţional ce face obiectul prezentei cauze au fost capturate în trafic în mai multe rânduri astfel de cantităţi de alcool pentru care nu au existat documente privind producerea, transportul, deţinerea, evidenţierea ori accizarea acestuia, cantităţile variind între 5.000 şi 190 litri, la momentul depistării acestea fiind transportate cu autovehicule de diferite categorii în polistifuri ramforsate cu capacitatea de 1.000 litri, ori bidoane cu capacitatea de 20 de litri.
Astfel de cantităţi au fost găsite în posesia făptuitorilor A.A.T., C.N., G.D.O., R.N., D.D. şi C.L., persoane ce preluaseră alcoolul direct de la magazia inculpatului B.A. precum şi a făptuitorului M.I.persoană ce a preluat cantitatea de alcool din locaţia aflată în Câmpineanca judeţul Vrancea.

Organele de control vamal care, au prelevat probe din lichidul identificat cu ocazia tuturor acestor capturi, au constatat că acesta era alcool etilic cu o concentraţie de 95-96 grade.
Membrii grupului infracţional au organizat o distribuţie extinsă de alcool, valorificându-l către diferiţi făptuitori care, ulterior, îl folosesc la producerea de băuturi alcoolice şi vin cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, majoritatea acestor făptuitori având calitate de asociaţi, administratori sau salariaţi ai unor societăţi comerciale ce au că principală activitate producerea şi comercializarea de astfel de băuturi.

Poliţişti şi lucrători vamali, implicaţi în mafia alcoolului

Pentru a proteja interesele grupului infracţional şi scopul acestuia de a obţine sume de bani ce sunt folosite în interes personal ori la finanţarea activităţii infracţionale, inculpatul J.M.L. se foloseşte de potenţa să financiară pentru a influenţa şefi sau funcţionari din cadrul organelor de control ale statului.
Astfel în cazul în care funcţionari din cadrul organelor de control ce supravegheau activitatea SC Trust LF Trade SRL nu acţionau conform dorinţei acestuia, la solicitarea să sunt schimbaţi cu alţi funcţionari docili şi care trec cu vederea neregulile identificate.

De asemenea, prin intermediul inculpatei M.R., inculpatul J.M.L. a încercat să influenţeze funcţionari publici din cadrul administraţiei judeţului Vrancea şi lucrători de poliţie ce au atribuţii pe linia prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale în domeniul producerii şi comercializării alcoolului şi derivatelor acestuia, cu scopul neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a unor activităţi în legătură cu serviciul, urmare a capturării în trafic de alcool şi întocmirii unor dosare penale rezultate din acestea.

Astfel, în data de 04.04.2012 după ce a fost găsită în trafic cantitatea de aproximativ 1.000 de litri de alcool etilic în autoutilitara condusă de făptuitorul G.D.O., acesta a declarat, cu ocazia depistării, că alcoolul provenea din curtea SC Trust LF Trade SRL şi că aparţinea unui membru al grupului infracţional, respectiv inculpatul T.V.D. şi că intenţiona să-l transporte la domiciliu acestuia din urmă în localitatea Odobeşti din judeţul Vrancea.
De altfel, inculpatul T.V.D. conducea autoturismul proprietatea sa, care circulă în tandem cu autoutilitara condusă de făptuitorul G.D.O., la momentul depistării transportului asigurându-i traseul, în calitate de antemergător.

Urmare a acestui eveniment, inculpatul J.M.L. a dispus ca inculpata M.R. să contacteze lucrătorul de poliţie însărcinat cu instrumentarea cauzei precum şi pe subprefectul judeţului Vrancea, de la acel moment, pentru a limita efectele legale care rezultau de pe urma depistării cantităţii de alcool şi respectiv să-i solicite subprefectului să nu raporteze pe linie ierarhică realizarea capturii de alcool de către organele abilitate.
Inculpata M.R. a atras în activitatea infracţională şi persoane care au susţinut activitatea grupului infracţional privind transportul cantităţilor de alcool, una din acestea fiind făptuitorul O.A., persoană care a efectuat transporturi de alcool sub coordonarea inculpatului T.V.D. între magazia controlată de inculpatul B.A. şi locaţii deţinute de acesta.

De altfel, inculpatul J.M.L. coordona activitatea grupului infracţional prin intermediu făptuitoarei M.R., dispoziţiile sale fiind transpuse în fapt de către această, iar sumele de bani obţinute de pe urma valorificării alcoolului ajungeau în mare majoritate în posesia făptuitorului, acesta dispunând ulterior în mod direct asupra lor.

Totodată activitatea infracţională a grupului era cunoscută şi de alţi salariaţi ai SC Trust LF Trade SRL, însă J.M.L., prin orice mod a încercat ascunderea acesteia de persoane străine de societate prin şantajarea salariaţilor cu concedierea sau chiar prin discuţii purtate sub ameninţarea armei.

Din sumele obţinute din valorificarea alcoolului produs şi comercializat ilegal o parte ajungeau în posesia celorlalţi membrii ai grupului, după un algoritm stabilit de liderul grupului infracţional, uneori membrilor palierului de execuţie permiţându-li-se, cu ocazia distribuţiei cantităţilor de alcool, majorarea preţului de valorificare a acestuia", mai arată anchetatorii.

         Activitatea infracţională a fost desfăşurată de membrii grupului infracţional în mod neîntrerupt din cursul lunii iulie 2011 până în cursul lunii martie 2013, când aceasta a fost întreruptă de intervenţia organelor de aplicare a legii, valoarea totală a prejudiciului cauzat bugetului de stat fiind de  peste 5.700.000 euro.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite