Cum au construit comuniştii cea mai mare şcoală din Focşani în jumătate de an. „Secretul“: munca în trei schimburi
0În anul 1964, în Focşani avea să fie dată în folosinţă cea mai mare unitate de învăţământ, care găzduieşte şi astăzi peste 1.000 de elevi.
La mijlocul anilor 60, în plin spor natural pozitiv, autorităţile din Focşani au ajuns la concluzia că unităţile de învăţământ din oraş sunt insuficiente pentru a prelua spre educaţie toţi copiii.
Astfel că au pus bazele proiectului pentru construcţia în Focşani a unei şcoli cu 16 săli de clasă, parter plus două nivele. Practic, această viitoare unitate devenea cea mai mare şcoală din Focşani.
În memoriul general întocmit de proiectant se argumentează necesitatea şi oportunitatea lucrărilor.
Cu ajutorul istoricului Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale Vrancea, aflăm că Şcola „Duiliu Zamfirescu” a fost construită în doar şase luni şi jumătate, aşa cum reiese din documenţaţia păstrată în arhive.
„Pentru desfăşurarea învăţământului general de 8 ani, în prezent (1964 ) pe cuprinsul oraşului Focşani funcţionează 7 şcoli de 8 ani şi una de 4 ani , totalizând 112 săli de clasă, din care 25 de săli de clasă funcţionează în săli improprii La cele de mai sus se poate adăuga că marea majoritate a şcolilor existente au o vechime cuprinsă între 80 şi 100 de ani, care le face să nu mai corespundă cerinţelor actuale ale învăţământului şi altor condiţii legale. Din cauza supraaglomerării şcolilor deja existente se impune necesitatea construirii unei noi şcoli cu 16 săli de clasă şi darea ei în folosinţă în anul şcolar 1964-1965”, se arată în memoriu.

Memoriul detalia că şcoala se va construi în partea de sud a oraşului, pe str. Miciurin, azi Tinereţii, colţ cu strada Bucureşti, azi Unirii. Pentru etapa finală a construcţiei se preconiza o suprafaţă de peste 7.000 mp necesar de teren, având în vedere sala de gimnastică şi terenurile de sport ulterioare. Pentru prima etapă a construirii şcolii s-a asigurat o suprafaţă de 4000 mp.
Autorizaţia de construcţie a fost emisă de Sfatul Popular al oraşului Focşani pe 27 ianuarie 1964 iar amplasarea şcolii s-a făcut în aşa fel încât să nu aibă loc demolări de construcţii, fiind necesară doar exproprierea de teren liber, în baza unui decret special din 1963.
Valoarea lucrărilor, conform devizului general, s-a ridicat până aproape de suma de 3 milioane de lei. Datorită zonei seismice din regiunea Vrancea, de categoria a II-a, şcoala a fost proiectată din zidărie de cărămidă plină, stâlpi de beton armat şi planşee de beton armat monolit.
Fundaţiile au fost armate atât la partea inferioară cât şi la nivelul soclului, cu două centuri, realizându-se în acest fel grinzi de fundaţie foarte rigide.
O atenţie deosebită s-a acordat terenului de fundare a respectivei şcoli, pentru că pe teren se aflau două beciuri destul de mari de la casele din zonă, multe WC-uri şi un puţ absorbant, şanţuri de tranşee, pline de gunoaie şi multe alte obstacole în adâncimea terenului.

Pe latura vestică a terenului destinat clădirii şcolii, hărţile şi legendele locale pomeneau de un vechi curs părăsit al râului Milcov şi încă o dată se cerea o deosebită atenţie şi se recomanda armarea fundaţiilor.
De asemenea, se impunea nivelarea suprafeţei terenului în jurul construcţiei pe o rază de cel puţin 20 de metri pentru a asigura scurgerea rapidă şi completă în afară suprafeţei construite a apelor din precipitaţii sau din alte surse. În jurul construcţiei s-au executat trotuare etanşe de cel puţin un metru lăţime.
Începută la finele lui ianuarie 1964, aria construită rezultată a fost de 771 mp, iar cea desfăşurată de 2390 mp. În 6 luni şi jumătate s-a construit acest imobil, ceea ce astăzi nu ar fi posibil. Documentele pomenesc că s-au folosit între 65 şi 73 de muncitori, în funcţie de vârfurile de activitate, iar unele operaţiuni s-au executat chiar şi în trei schimburi pentru eficacitate, mai ales la turnarea fundaţiilor .
Procesul verbal de recepţie definitivă s-a încheiat pe 11 septembrie 1964, cu puţin timp înainte de deschiderea anului şcolar, anul acesta Şcoala Duiliu Zamfirescu sărbătorind 52 de ani de activitate.