Cum a reuşit Consiliul Judeţean Vrancea să piardă 3 milioane de euro. Cel mai notoriu proiect al judeţului, declarat „nefuncţional“ definitiv şi irevocabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul de amenanajare a Crângului Petreşti a suportat mai multe amânări FOTO: Ştefan Borcea
Proiectul de amenanajare a Crângului Petreşti a suportat mai multe amânări FOTO: Ştefan Borcea

Proiectul privind amenajarea Crângului Petreşti din fonduri europene, în valoare totală de peste 5 milioane de euro, este deja un eşec pentru Consiliul Judeţean Vrancea, ai cărui oficiali n-au reuşit decât într-o foarte mică măsură să cheltuiască fondurile europene.

După ce focşănenii au fost asiguraţi de administraţia judeţeană că pe 31 decembrie 2015 vor putea păşi în Crângul Petreşti, modernizat cu bani europeni, valoarea investiţiei fiind de peste 5 milioane de euro, acest lucru nu a fost respectat.

Din acest motiv, Guvernul va declara ca nefuncţional proiectul, aşa cum rezultă din draft-ul unei Hotărâri de Guvern prin care se aprobă lista proiectelor nefuncţionale din cadrul Programului operaţional regional 2007 – 2013, a căror finalizare este asigurată de beneficiari din resurse proprii. În ţară sunt 74 de astfel de proiecte nefuncţionale, iar unul dintre ele este cel de la Vrancea. 

Potrivit informaţiilor din dosar, proiectul a avut o valoare de 5.104.673 de euro, din care contribuţia Uniunii Europene a fost de 4.027.435 de euro. Până în prezent, în acest proiect au fost făcute plăţi de 1.285.434 de euro, din care 1.161.646 de euro au fost decontaţi de Uniunea Europeană.

Cu alte cuvinte, Consiliul Judeţean Vrancea a pierdut 3 milioane de euro, fiind nevoit să finalizeze investiţia cu fonduri de la bugetul propriu.

Din amânare în amânare

În opinia autorităţilor, vinovate au fost găsite firmele care au primit contractul, respectiv societatea Recon şi Doje din Bucureşti, care s-au angajat că finalizează lucrarea în termen, respectiv până pe 31 decembrie 2015. Cu această firmă s-a reziliat contractul  şi există un litigiu în instanţă prin care se speră recuperarea celor trei milioane de euro.

În luna mai 2016, contractul a fost atribuit altor firme, de data aceasta locale, cu promisiunea că lucrarea va fi finalizată în septembrie 2016, cum nu s-a întâmplat nici la 31 decembrie 2016, un alt termen dat de autorităţi.. Nu s-a întâmplat nici de data aceasta respectarea termenului, la sfârşitul anului trecut consilierii judeţene aprobând o nouă amânare, până în vara anului 2017, cu toate că s-a menţionat că lucrarea este realizată în procent de 95,1%.

"Sunt trei elemente pe care vreau să vi le aduc la cunoştinţă care au dus la întârzierea priectului. Primul care consider eu că a fost benefic este modernizarea DJ 204 E, iar eu consider că dacă nu s-ar fi început lucrările în acelaşi timp treaba nu ieşea la fel de bine. Acest lucru ne-a întârziat cu vreo 30 de zile. Al doilea element principal, cele două inundaţii şi ploi teribile care ne-au prelungit lucrările cu 45 de zile, lucru care nu ne-a permis să terminăm în termen. Ultimul, iar benefic pentru proiect, a fost că s-a constatat faptul că lăţimea şoselei spre Vînători este insuficientă şi s-a hotărât lărgirea ei la şapte metri. Proiectul total este executat în proporţie de 95,1%", a spus constructorul Andrei Tănase.

Potrivit Guvernului, proiectele nefuncţionale “sunt acele proiecte care până la data de 1 noiembrie 2016 nu sunt finalizate şi în uz; pot fi considerate eligibile, în mod excepţional, pe baza unei justificări temeinice, dacă bugetul total al unui proiect este de cel puţin 5 milioane euro, iar contribuţia fondurilor pentru aceste proiecte nu este mai mare de 10% din alocarea totală pentru programul în cadrul căruia au fost finanţate”.

Prin urmare, chiar dacă va fi realizat din bani de la bugetul judeţean, proiectul de amenajare a Crângului Petreşti va fi monitorizat îndeaproape.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite