Condamnare pentru fostul primar din Focşani, într-un dosar de corupţie de la DNA. Ce pedeapsă a primit Decebal Bacinschi
0Decebal Gabriel Bacinschi, fostul primar din Focşani, şi o fostă subalternă au fost judecaţi la Tribunalul Vrancea pentru infracţiunea de abuz în serviciu, într-un dosar instrumentat de DNA. Decizia nu este definitivă.
După trei amânări de pronunţare, magistraţii de la Tribunalul Vrancea au decis astăzi să-l condamne pe Decebal Bacinschi, fostul primar al municipiului Focşani, la trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul de corupţie în care a fost trimis în judecată de DNA în urmă cu un an şi jumătate.
O pedeapsă mai mică, 2 ani şi nouă luni, a primit-o şi Cristina Costin, fosta şefă de la serviciul Investiţii din Primăria Focşani. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
Decebal Gabriel Bacinschi a fost judecat pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, într-un dosar în care este învinuit că ar fi prejudiciat bugetul oraşului pe care l-a condus timp de 16 ani cu suma de 394.854 de lei. Împreună cu fostul edil în boxa acuzaţilor s-a aflat şi Maria Cristina Costin, şefa Serviciului de Investiţii, tot pentru aceeaşi faptă.
Primarul Bacinschi este acuzat de fapte de corupţie în legătură cu atribuirea unui contract pentru iluminatul ornamental de sărbătorile de iarnă, în perioada decembrie 2013-ianuarie 2014, când a atribuit direct şi apoi a plătit, contrar dispoziţiilor legale, pentru un contract privind iluminatul ornamental în Piaţa Unirii.
Procurorii DNA spun că acest contract s-a făcut la un preţ supraevaluat. Primăria Focşani a plătit 496.880 de lei, producându-se astfel un prejudiciu municipiului de 394.854 de lei şi un folos necuvenit firmei SC Total Strada în sumă de 267.482 de lei.
"Procurarea şi montarea efectivă a instalaţiilor de iluminat ornamental în Piaţa Unirii s-a realizat înaintea obţinerii aprobărilor legale privind investiţia, a întocmirii documentaţiei ce a stat la baza achiziţiei şi înaintea semnării contractului cu operatorul economic. Montarea efectivă a instalaţiilor de iluminat ornamental s-a realizat în două etape, respectiv în perioada 3-6 decembrie 2013 şi în perioada 15-18 decembrie. Iniţierea unui proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici a fost demarată începând cu 13.12.2013, de inculpatul Bacinschi Decebal Gabriel, cu ajutorul inculpatei Costin Maria-Cristina. În data de 16.12.2013 a avut loc de îndată sedinţa Consiliului Local al municipiului Focşani şi beneficiind de suportul atât al aparatului de specialitate cât şi al consilierilor locali ai formaţiunii politice din care făcea parte, proiectul de hotărâre iniţiat de inculpatul Bacinschi Decebal Gabriel a fost aprobat cu suma de 500.500 de lei, obţinându-se astfel finanţarea solicitată pentru plata instalaţiei de iluminat ornamental", se arată în rechizitoriu.
Procurorii DNA arată că procedura de achiziţie s-a derulat în perioada 17-19 decembrie, confirmând ceea ce Adevărul a scris de la acea vreme, că „perdeaua” de luminiţe era montată cu două săptămâni în urmă în centrul civic al oraşului, astfel că la momentul votului consilierii erau deja puşi în faţa faptului împlinit.
De menţionat că Primăria Foşani, sub actualul edil Cristi Misăilă, a refuzat să se constituie parte civilă în acest dosar.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului penal asupra unor bunuri imobile ce aparţin atât lui Decebal Bacinschi, cât şi Cristinei Costin (foto), în ambele cazuri până la concurenţa sumei de 394.854 de lei.
Vă mai recomandăm:
Primăria le-a tras focşănenilor, pe ultima sută de metri, "o plasă" de 110.000 de euro