Cât de avantajos este pentru o femeie să nască acasă. Legea le interzice moaşelor şi doctorilor să asiste astfel de naşteri
0
Naşterea la domiciliu începe să aibă tot mai mulţi adepţi în România, cu toate că nu există un cadru legal foarte bine definit, aşa cum se întâmpla în multe ţări din Occident.
Chiar dacă este asociată cu trecutul, când se ştie că femeile năşteau acasă, de multe ori în condiţii precare, sunt foarte multe femei care au avut experienţe neplăcute în spitalele de stat, cu medici şi asistente care pur şi simplu nu le-au acordat atenţie, astfel că au luat în calcul faptul ar fi mai avantajoasă pentru ele opţiunea de a naşte la domiciliu.
Cazul focşănencei care a ales naşterea la domiciliu, asistată de o moaşă profesionistă, alegere făcută pe fondul dezamăgirii răspunsului primit de la Spitalul din Focşani, care nu i-a admis cererea ca soţul să fie lângă ea la naştere, a stârnit reacţii pro şi contra din partea opiniei publice.
Femeia a cerut spitalului ca pruncul nou născut să rămână lângă ea, ca să-l poată alăpta când doreşte, nu la ore fixate de spital, dar a făcut şi alte solicitări respinse de unitatea medicală. În consecinţă, femeia a ales să nască acasă.
"A fost o naştere foarte uşoară. Bineînţeles că m-am documentat înainte, am avut conversaţii cu alte mămici care au născut cu moaşe şi am luat legătura cu o moaşă profesionistă, din Ungaria, care să mă asiste la naştere. Medicul care mi-a urmărit tot timpul sarcina şi-a dat acordul şi din punctul meu de vedere a fost foarte bine, pentru că am fost lăsată să aleg ce am considerat eu că este bine. Aş mai face asta odată, având în vedere că la naşterea primului copil lucrurile au decurs mai greu şi cu mici probleme. Acum, recuperarea a fost mai rapidă, fără complicaţii. După 10 ore de la naştere eram deja în parc la plimbare cu celălalt copil", ne-a spus Raluca Simion, devenită luna trecută mamă pentru a doua oară.
Naşterea nu este un eveniment medical
Adepţii naşterii la domiciliu consideră că sunt extrem de multe avantaje, în primul rând plecând de la mediul familiar, femeile considerând că naşterea nu este un eveniment neapărat medical, astfel încât să fie tratate ca şi paciente.
Bineînţeles, această opţiune este aleasă de femeile care au avut parte de sarcină fără risc şi care nu se află la prima naştere. În plus, în acest tip de naştere este implicat şi viitorul tătic, care are sarcina să o liniştească pe gravidă.
“Am ales în aşa fel încât să mă pot simţi protejată, respectată, ceea ce merită fiecare viitoare mămică. A fost cea mai inspirată alegere”, susţine Raluca.
Medicii nu sunt de acord cu femeile care recurg la această procedură şi susţin că naşterea acasă presupune riscuri majore pentru sănătatea mamei şi a nou născutului.
“Complicaţiile pot simple, şi atunci mai poţi avea timp să chemi o salvare, să iei mama şi copilul şi să-i duci la cea mai apropiată unitate sanitară pentru acordarea asistenţei, sau să se întâmple o urgenţă majoră, precum o hemoragie, un şoc anafilactic sau altă situaţie gravă cu mămica sau cu copilul şi atunci nu mai ai ce să mai faci. Din punctul meu de vedere, naşterea la domiciliu este riscantă”, susţine dr. DorinNeacşu, medic primar obstetrică-ginecologie.
Medicii şi moaşele, împotrivă
Nici moaşele care ajută zilnic mămicile să aducă pe lume pruncii nu sunt de acord cu naşterea la domiciliu, chiar dacă gravidele sunt asistate. Ele spun că naşterea este un fenomen complex, imprevizibil, iar surprizele neplăcute pot apărea oricând. În general, cele mai multe naşteri la domiciliu au loc la ţară şi nu de puţine ori cadrele medicale s-au confruntat cu urgenţe.
“Te poţi trezi cu o sângerare masivă căreia nu poţi să-i faci faţă la domiciliu, pentru că nu ai ce-ţi trebuie. În spital este altceva, ai un medic. O naştere fiziologică poate fi un succes, dar cu patologia nu e de glumit. Ajungem să pierdem oamenii şi copii. Vin cu sângerări masive, cu rupturi uterine, cu dezlipire prematură de placentă, care acesta este o urgenţă medico-chirurgicală majoră, deci pacienta poate să-şi piardă viaţa”, spune şi Mirela Marica, moaşă profesionistă în spital.
Olanda este ţara care a raportat că 30% din naşteri se produc la domiciliu, iar această practică a început să se răspândească foarte tare în ţările scandinave.
În România, legislaţia este destul de ambiguă, în sesul că mamele au libertatea de naşte unde vor ele, dar medicii şi moaşele, conform Codului de Deontologie Medicală, nu au voie să îţi exercite profesia în altă parte decât înspital: “exercitarea profesiei medicale în condiţii care ar putea compromite actul profesional ar putea afecta calitatea actului medical”. Practic, legea limitează gravidei posibilitatea de a apela la profesioniştii din sistemul medical.
Avantajele naşterii acasă:
-mediu intim
-gravida este mai relaxată;
-condiţii mai bune ca la unele spitale;
Riscuri:
-apariţia unor complicaţii la naştere;
-necesitatea intervenţiei chirurgicale (cezariană);
-necesitatea acordării primului ajutor nou-născutului.
Mai puteţi citi: