VIDEO Scrisoarea unei femei gravide, pentru medicii cu care va naşte: „Solicit să fiu tratată cu răbdare, calm şi respect“. Ce alte „pretenţii“ are gravida

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Maris Simion
Raluca Maris Simion

Raluca Maria Simion este o tânără mămică din Focşani, psiholog de profesie, care în trei săptămâni va da naştere celui de-al doilea copil al ei.

Raluca a citit cu multă atenţie „Legea drepturilor pacienţilor“ şi a trimis reprezentanţilor Spitalului de Urgenţă Focşani o solicitare în 16 puncte, în care cere să i se respecte condiţiile de internare şi tratament. Solicitarea vine ca urmare a faptului că s-a interesat dinainte de condiţiile din spitalul de stat focşănean.

„Din câte am înţeles, condiţiile din spital nu sunt chiar aşa cum ar trebui şi vreau să mă asigur că, indiferent cu cine nasc şi cine este de gardă în ziua respectivă, mi se vor asigura anumite condiţii pe care eu le consider bune pentru naşterea copilului meu. Spre exemplu, am solicitat ca după ce nasc copilului să nu i se taie imediat cordonul ombilical, pentru că m-am documentat şi am aflat că acest aspect îl va ajuta pe copil din punct de vedere al sănătăţii. La fel şi în privinţa alăptării. Este foarte importantă alăptarea în primele ore de viaţă, iar aceasta să se facă la cerere, nu la program“, ne-a spus tânăra.
 

Totodată, gravida cere să fie asistată la naştere de soţul ei şi insistă să fie tratată cu răbdare de cadrele medicale, care de multe ori îşi pierd răbdarea cu pacientele în timpul travaliului. Ea mai spune că niciuna din solicitările sale nu reprezintă ceva exagerat, ci au menirea de a facilita o colaborare care să fie lipsită de complicaţii. „În străinătate este un lucru firesc, nu trebuie să faci solicitări disperate. În România sunt unele spitale care respectă deja solicitările pacienţilor“, mai spune Raluca Maria Simion.

„Respectăm drepturile pacientului“

Reprezentanţii Spitalului de Urgenţă din Focşani i-au formulat deja un răspuns gravidei. „Spitalul Judeţean a primit petiţia doamnei şi i-am înaintat şi răspunsul. Noi nu putem face public acest răspuns, deoarece doamna are dreptul la confidenţialitate, mai ales că petiţia cuprinde lucruri cu caracter intim, însă pot să vă spun că în Spitalul Judeţean Vrancea sunt respectate drepturile pacientului şi toate protocoalele medicale“, a declarat Alina Cosma, purtător de cuvânt la Spitalul de Urgenţă Sf. Pantelimon din Focşani.

gravida focsani

Redăm mai jos solicitarea adresată Spitalului din Focşani:

Către, Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Sf. Pantelimon”, Focşani,

Subsemnata, Simion Raluca-Maria, domiciliată în Focşani, asigurată în cadrul CASS, însărcinată în 35 de săptămâni, doresc să vă aduc la cunoştinţă că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, Legea nr. 46 din 21 ianuarie 2003 - Legea drepturilor pacienţilor, am dreptul să fiu asistată la naştere şi solicit aprobarea respectării de către întreg personalul medical implicat a următoarelor condiţii de internare şi tratament în perioada în care eu şi nou-născutul vom fi spitalizaţi în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă:

1) În timpul travaliului şi al naşterii, solicit să fiu însoţită de către soţul meu. În cazul în care în sala de travaliu/naştere mai sunt şi alte paciente, doresc să fiu însoţită de o altă persoană desemnată de sex feminin.

2) Solicit ca pe parcursul întregii spitalizări să fiu tratată cu răbdare, calm şi respect, iar pe timpul travaliului să mi se vorbească pe un ton cât mai scăzut şi liniştit.

3) Solicit ca pe durata spitalizării, în limita locurilor disponibile, să fiu cazată în rezervă.

4) În timpul travaliului solicit ca fătul să fie monitorizat intermitent, astfel încât să am cât mai mare libertate de mişcare şi gestionare activă a durerilor din travaliu.

5) În timpul travaliului solicit să mi se permită să mă mişc şi să adopt orice poziţie consider a fi confortabila şi să consum lichide şi alimente daca voi simţi nevoia.

6) În vederea pregătirii pentru naştere, nu doresc să accept proceduri precum rasul pubian sau clisma.

7) Cu excepţia situaţiilor de urgenţă, în care se impune altfel, solicit ca travaliul să se desfăşoare în ritmul natural, fără intervenţii, perfuzii cu calciu sau oxitocină, ruperea membranelor, etc.

8) Solicit să fiu informată şi să mi se ceară acordul pentru orice intervenţie sau procedură urmează a fi aplicată mie sau fătului/nou-născutului.

9) În cazul în care starea mea de sănătate nu permite exprimarea acordului/dezacordului, solicit să i se ceară acordul soţului meu, care este la curent cu toate doleanţele mele.

10) Solicit să mi se permită să nasc în ce poziţie voi simţi mai confortabil.

11) După naştere, solicit ca bebeluşul să fie aşezat imediat pe pieptul meu şi evaluat la fata locului, cu excepţia situaţiei în care starea sa de sănătate ar fi în pericol. Proceduri precum măsurarea şi cântărirea solicit să fie efectuate ulterior.

12) Solicit ca cordonul ombilical să fie tăiat doar după ce încetează a mai pulsa, iar placenta să fie lăsată să se expulzeze în ritmul propriu, in limita a 30 de minute după naştere.

13) Nu doresc ca bebeluşul să fie spălat după naştere, doar şters superficial şi nu doresc să i se administreze niciun fel de picături oculare.

14) Solicit iniţierea alăptării în prima oră după naştere, daca starea mea şi a nou-născutului permite acest lucru.

15) Pe toata durata spitalizării, solicit ca nou-născutul să fie spitalizat cu mine în rezervă şi să fie alăptat la cerere, nu după un program prestabilit, fără să i se administreze lapte praf sau alte suplimente, dacă starea mea şi a nou-născutului permite acest lucru. În acest sens, mă angajez ca pe durata spitalizării, în rezervă să primesc doar vizita soţului, pentru a minimiza riscul nou-născutului de îmbolnăvire.

16) Dacă nou-născutul se va naşte înainte de termen, solicit să se ia in considerare şi să se încerce îngrijirea piele-pe-piele, ca metodă de recuperare şi îngrijire a acestuia.

Menţionez că solicitările de mai sus nu sunt menite să împiedice intervenţia personalului medical, ci din contra, să faciliteze o colaborare care să ducă la o spitalizare mai scurtă, lipsită de complicaţii şi plină de satisfacţie de ambele părţi.

De asemenea menţionez că aceasta va fi a doua naştere pentru mine, prima a avut loc natural, respectându-se condiţiile solicitate mai sus şi că sunt informată asupra riscurilor şi beneficiilor solicitărilor făcute, pe care mi le asum în întregime. Aceste solicitări sunt în conformitate cu Legea 46 din 21 ianuarie 2003 - Legea drepturilor pacienţilor, cap. II, art. 6, respectiv cap. VI, art. 32 şi sunt susţinute de multiple studii de specialitate în domeniu, precum şi de numeroşi specialişti din ţară şi străinătate ca fiind factori importanţi ce favorizează o mai bună evoluţie a stării de sănătate a mamei şi fătului/nou-născutului.

Dacă se doreşte, pot pune la dispoziţie aceste studii. În multiple unităţi sanitare din ţară, aceste solicitări sunt respectate fără dificultăţi, atât în mediul privat, cât şi in cel de stat, în oraşe mari, dar şi în oraşe mici, de provincie, câteva exemple ar fi: Spitalul ”Pelican”, Oradea, jud. Bihor, Clinica Ginecologie I, Cluj-Napoca, jud. Cluj, Spitalul Municipal Dej, jud. Cluj, Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia, Bucureşti, Spitalul Medicover Bucureşti, Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ”Cuza Vodă”, Iaşi, jud. Iaşi, etc.

În speranţa că si în Spitalul Judeţean se vor putea face eforturi spre a împlini măcar o parte din solicitările de mai sus, aştept răspunsul dvs. punctual la această cerere, cu menţionarea solicitărilor pe care vă angajaţi a fi respectate sau motivul pentru care se refuză respectarea anumitor solicitări şi temeiul legal în baza căruia vă exprimaţi refuzul. Această cerere a fost redactată în 4 exemplare, 3 dintre acestea fiind adresate către: managerul Spitalului, şeful Secţiei de Obstetrică-ginecologie, şeful Secţiei de Neonatologie, al 4-lea rămânând petiţionarului. Solicit adresarea răspunsului scris pe adresa de domiciliu în interiorul termenului prevăzut de lege precum şi în baza legală a OG nr.27/2002 actualizată.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite