Boteitul oilor, obiceiul care a născut „Mioriţa”, integrat în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Vrancea a semnat contractul de finanţare pentru promovarea procesului de transhumanţă. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană cu 600.000 de lei şi constă în panouri şi pliante publicitare, care să promoveze tradiţia veche de sute de ani.

Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea a semnat de curând un contract cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru finanţarea proiectului "Vrancea turistică", proiect ce are drept scop promovarea produselor cu potenţial turistic din zona montană a judeţului, după cum se arată într-o informare a consiliului.

Principalul obiectiv al proiectului este însă boteitul oilor, obiceiul tradiţional ce stă la baza transhumanţei şi care a dus la naşterea baladei „Mioriţa".

An de an, la 21 mai, în comuna Negrileşti, se adună ciobanii cu sute de oi pentru a le duce la păscut în munţi. Are loc tocmeala între ciobani şi proprietarii animalelor ca pe vremuri, în funcţie de cât lapte dă fiecare oaie. O problemă ar fi faptul că satul a cam rămas fără ciobani tineri întrucât majoritatea au plecat la muncă în străinătate şi au renunţat la oierit.

Obiceiul se vrea a fi mediatizat momentan la nivel naţional însă cu fonduri europene. CJ Vrancea a primit 600.000 de lei pentru promovarea evenimentului timp de doi ani. Practic vor fi montate panouri publicitare în mai multe zone din munţii Vrancei şi vor fi difuzate spoturi publicitare pe un post de televiziune naţional în preajma evenimentului.

Primarul din Negrileşti, Ion Văsuian, nu pare să ştie însă prea multe despre proiectul ce se vrea implementat în comuna sa. „Eu nu am văzut proiectul. Nu ştiu nimic din ce vor să facă. Am înţeles că fac nişte pliante din acestea informative", ne-a spus edilul.

Cazare, la localnici

Reprezentanţii CJ susţin însă că proiectul va promova o arie mai largă din munţii Vrancei. „Vor fi montate panouri publicitare în 13 comune din munţii Vrancei la mai multe obiective turistice.

Obiectivul central al proiectului este „Boteitul oilor" însă vor fi montate panouri şi la biserici, la casa Babei Vrîncioaia, precum şi alte obiective turistice culturale, gospodării ţărăneşti, cămine culturale ce au muzee de-a dreptul. Vor fi promovate produse tradiţionale, cum ar fi caşul afumat", ne-a spus Iulian Matache de la Direcţia de Dezvoltare a CJ Vrancea.

Turiştii dornici să fie martori la procesul de transhumanţă pot fi cazaţi doar la localnici o parte din aceştia fiind încadraţi în Autoritatea Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite