Beciurile cu murături antiaeriene din Focşani. „Şi-au tras apă şi curent electric în ele” FOTO
0Zeci de buncăre săpate fără autorizaţie pe spaţiul public, de toate dimensiunile, împânzesc cartierul Sud al municipiului Focşani.
Cartierul Sud din Focşani, construit pentru poporul muncitoresc în anii comunismului, aici fiind zona care concentra cea mai mare parte a oamenilor activi şi aproape întreaga platformă industrială a oraşului, ar fi trebuit să fie azi o oază de verdeaţă după derularea unui proiect cu fonduri europene finalizat în anul 2016.
Finanţat prin Programul Operaţional Regional, proiectul a vizat, printre altele, reabilitarea şi extindere de spaţii verzi pe o arie de 1.200 hectare, lucrări care au costat la vremea respectivă aproximativ 8 milioane de lei.
Pentru administraţia locală a fost o ocazie numai bună de a scăpa de beciurile ilegale construite de locatarii de la blocuri, în special cei de la parter, care şi-au construit de-a lungul timpului o adevărată reţea de buncăre în care să-şi ţină murăturile şi alte acareturi.
Ceea ce s-a şi întâmplat atunci, dar printr-un alt proiect, al societăţii de termoficare ENET, care a schimbat întreaga reţea de conducte subterane pentru căldură, ocazie cu care mare parte din construcţiile improvizate au fost demolate.
La puţin timp însă după reabilitarea zonei, locatarii au revenit la vechiul obicei şi şi-au însuşit din nou domeniul public, construind alte beciuri.
Aşa se face că astăzi, dacă străbaţi la pas anumite zone din cartier întâlneşti la tot pasul tot felul de construcţii subterane, apărate de lacăte mari.
Pentru acestea, nimeni nu s-a obosit să meargă la primărie şi să ceară autorizaţie, pe care de altfel nici nu ar fi obţinut-o, dar nici oamenii primăriei şi nici Poliţia Locală, prin compartimentul de disciplină în construcţii nu s-a sesizat în legătură cu aceste buncăre.
Mai mult decât atât, zona este împânzită de garaje construite unul lângă altul, de asemenea fără nicio autorizaţie.
Construieşte fiecare cum îl taie capul
„Nu se respectă nimic, fiecare construieşte după cum îl taie capul. Poliţia Locală trece zilnic cu echipaje pe aici, dar pare să-i intereseze doar ordinea publică, mai puţin aspectul oraşului. Unul îşi ţine în ele baxurile cu apă, altul damigenele cu vin, am văzut beci ultradotat, cu apă trasă şi curent electric, făcute, bineînţeles, clandestin. Un locatar are acolo un fel de bar, cu tot felul de băuturi, unde vara vecinii se cinstesc. Este râsu’-plânsu’ la noi”, ne-a declarat Marian Potorac, un locuitor cu spirit civic din cartier.
Şi garajele sunt construite ilegal acolo, chiar pe zona destinată spaţiilor verzi şi pentru care firma care s-a ocupat de reabilizarea zonei şi-a luat banii europeni.
Locatarul cere autorităţilor să-şi îndrepte mai mult atenţia către aspectul urban al municipiului reşedinţă de judeţ şi să aplice legile care există.
Municipalitatea din Focşani a început deja un proces de desfiinţare a construcţiilor fără autorizaţie. Recent, într-un alt cartier a fost demolat un garaj ilegal ridicat în urmă cu 30 de ani, iar un alt proprietar a fost somat de Poliţia Locală să-şi demoleze construcţia ilegală până la începutul lunii martie, în caz contrar demolarea urmând să fie făcută de autorităţi.
Demersul nu este deloc simplu, pentru că de multe ori cei puşi să rezolve probleme se lovesc de ostilitatea „investitorilor” de construcţii sau beciurile cu murături antiaeriene.
„Este cazul să învăţăm fiecare dintre noi că nu ne putem juca cu legile care ţin de urbanism, unde prea multe abateri au fost tolerate cu complicitatea unor funcţionari din instituţiile statului şi de noi toţi depinde să avem un oraş în care să ne placă să trăim. Noi avem acum reguli de urbanism, pe care le-am făcut pentru dezvoltarea şi amenajarea localităţii noastre şi îmi propun să urmăresc atent acest fenomen al construcţiilor ilegale, indiferent de faptul că unora le convine sau nu”, ne-a declarat Alexandra Tătaru, viceprimarul municipiului Focşani.
Vă mai recomandăm: