Asigurarea obligatorie a locuinţelor îi pune la muncă pe asiguratori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până pe 15 ianuarie 2011, tot românul va trebui să-şi încheie o asigurare obligatorie pentru locuinţe care acoperă riscuri precum cutremur, inundaţii sau alunecări de teren. Proprietarii de locuinţe trebuie să plătească 10 euro sau 20 de euro/an, în funcţie de materialul din care este construit imobilul.

Fenomenele meteorologice periculoase, care au lovit în ultimii ani mai multe regiuni ale ţării, printre care şi Vrancea, au determinat mulţi dintre semenii noştri să înţeleagă cât de importantă devine încheierii unei asigurări în cazul unui imobil.

Aşa se face că în ultimii cinci ani societăţile de asigurări au început să prospere de pe urma încheierii unor astfel de poliţe, multe întrecându-se între ele în a oferi pachete de asigurări cât mai atractive pentru clienţi.

De săptămâna trecută însă, odată cu intrarea în vigoare a legii asigurării obligatorii a locuinţelor, vrâncenii se văd nevoiţi să scoată din buzunare, anual, câte 10 euro, în cazul locuinţelor din chirpici sau paiantă şi 20 de euro, pentru cei care stau la bloc sau au case cu structură de rezistenţă din beton armat, pentru a încheia poliţe de asigurare a locuinţei.

Dacă e obligatoriu, cu plăcere

Vrâncenii spun că o astfel de lege se impunea mai demult, astfel încât statul să nu fie nevoit să bage mâna adânc în buget pentru a reconstrui casele distruse de calamităţi.

„Consider că 40 de lei pe an nu e o sumă prea mare ca să-ţi pui la adăpost agoniseala şi să-ţi asigur un risc. E vorba şi de cât de serioşi vor fi cei care aplică această lege, pentru a da încredere oamenilor de avantajele unei astfel de asigurări", ne-a precizat focşăneanul Silviu Stanciu.

image

Asigurarea obligatorie a locuinţelor dă însă şi o pâine bună de mâncat societăţilor de asigurări din Vrancea, care au început deja să încheie primele poliţe.


Asiguratorii, în goană după clienţi

„Am încheiat deja în ultimele zile cam 20 de poliţe pe acest tip de asigurare obligatorie. Am avut şi avantajul că am fost pregătiţi pe acest segment, pentru că am funcţionat timp de trei ani după pachetul de legi care a intrat acum în vigoare, cu aceleaşi tarife şi am avut rezultate bune în special în mediul rural", ne-a declarat Carmen Punţuru, directoarea uneia dintre societăţile mari de asigurări din Vrancea.

„Am stabilit deja traseele din judeţ pentru inspectorii de asigurări, care sunt dotaţi cu logistica necesară pentru a merge din casă în casă să încheie asigurări", spune şi Ion Constantinescu, director de societate de asigurări.

Potrivit legii, persoanele care refuză să-şi asigure locuinţele sunt pasibile de amendă, care poate ajunge la 500 de lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite