Amendă de 4 milioane de euro pentru societatea de termoficare a Focşaniului. Salvarea de la faliment, tot mai improbabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Falimentul ENET este aproape FOTO: ENET
Falimentul ENET este aproape FOTO: ENET

SC ENET SA Focşani trebuia să cumpere până la sfârşitul lunii aprilie 43.000 de certificate verzi, dar nu a avut bani nici pentru plata facturii la gaze, motiv pentru care apa caldă a fost întreruptă.

Societatea ENET, care livrează agent termic în Focşani, a primit o amendă de patru milioane euro pentru neachitarea contravalorii certificatelor de emisii CO2.

Certificatele sunt nişte taxe care se plătesc pentru poluare, iar la fiecare tonă de bioxid de carbon emis în atmosferă se cumpără un certificat, iar conform normelor ENET trebuia să cumpere 43.000 de certificate, fiecare certificat având o valoare de 100 de euro.

Este greu de crezut că producătorul de energie termică va găsi banii necesari pentru plata amenzii, mai ales că societatea are şi restanţe de aproape şase milioane lei la plata facturilor pentru gazele naturale, motiv pentru care apa caldă a fost oprită de o lună.

„Nu le putem plăti pentru că suma este enormă. Deocamdată, nu ne-au trimis amenda pentru că este aproape o situaţie generală”, potrivit lui Manole Merchea, directorul ENET Focşani.

Autorităţile spun că trebuie găsite soluţii pentru continuarea serviciului centralizat pentru populaţie, având în vedere că în momentul de faţă apa caldă este oprită din cauză că nu a fost achitată factura de gaze, iar sezonul rece vine în patru luni.

Soluţia ar fi ca instanţa care judecă procesul de insolvenţă să stabilească dacă ENET va intra în faliment şi va fi înfiinţată o nouă firmă, fără datorii, care să preia aceste serviciu de alimentare cu energie termică în Focşani.

„La maniera cum arată azi funcţionarea ENET-ului, în insolvenţă, nu face decât să adâncească şi mai mult datoriile şi criza în care a intrat. Actualele preţuri ale gazelor sub nicio formă nu-i va aduce randament sau profit din care să-şi poată plăti datoriile. Poate fi şi o decizie a judecătorului sindic, care poate declara falimentul, sau a autorităţilor locale, Consiliul Local Focşani care poate constata că ENET nu poate plăti această amendă şi nici celelalte datorii acumulate în cursul anului. Trebuie să găsim soluţii pentru a continua livrarea de apă caldă şi apoi de agent termic pentru sezonul rece”, este de părere prefectul Nicuşor Halici.

Cât despre reluarea furnizării apei calde, deşi în urmă cu două săptămâni primarul se lăuda că a făcut demersuri pentru obţinerea de bani de la Guvern, acum se declară neputincios.

„Am făcut toate demersurile către Ministerul Dezvoltării pentru a ne aloca suma de care avem nevoie pentru a asigura furnizarea apei calde. Am primit atunci garanţii că în următoarele zile va fi publicat un ordin de ministru pentru alocarea sumei necesare reînceperii furnizării apei calde. De atunci şi până acum nu am primit nimic”, i-a răspuns primarul Cristi Misăilă unui localnic la o întrebare pe această temă.

Şi liderul consilierilor majoritari din Consiliul local a avut o întrevedere cu directorul ENET, pentru rezolvarea crizei.

„În acest context, nu există nicio posibilitate de redresare a societăţii actuale. Una din soluţii ar fi înfiinţarea unei noi societăţi care să preia activitatea de termoficare prin încredinţare directă. O altă soluţie ar fi scoaterea la licitaţie de către Primăria municipiului Focşani a serviciului de termoficare”, a precizat şi Victor Dumitru, consilier local PNL.

Vă mai recomandăm:

Mii de focşăneni, fără apă caldă pe termen nelimitat. Care este motivul

Primul pas pentru deblocarea crizei apei calde. 2,2 milioane de lei de la Guvern pentru Primăria Focşani

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite