Acum 100 de ani, focşănenii strângeau cenuşa din sobe să o doneze armatei române

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Focşănenii erau îndemnaţi de primărie să strângă cenuşa  FOTO: Arhivele Vrancea
Focşănenii erau îndemnaţi de primărie să strângă cenuşa  FOTO: Arhivele Vrancea

Cenuşa era necesară la fabricarea carbonatului de potasiu, care în combinaţie cu carbonatul de calciu rezulta o sticlă de calitate superioară.

În ajunul Primului Război Mondial, edilii de atunci ai Primăriei Focşani încercau să pună ordine într-un oraş care trăia sugrumat de nelinişte.

Astfel, printr-o serie de ordonanţe emise se reglementa preţul tuturor alimentelor de strictă necesitate vieţii, se insista pentru raţionalizarea apei, a curentului electric pentru curăţenia străzilor, a trotuarelor, pentru fluidizarea circulaţiei auto şi pietonale în Piaţa de produse şi în întreg oraşul.

„În aceste ordonanţe găsim o curiozitate şi anume faptul că s-a cerut tuturor focşănenilor să strângă toată cenuşa din sobe pe care să o doneze armatei romane fiind necesară la fabricarea carbonatului de potasiu utilizat în fabricarea sticlei”, spune istoricul Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale Vrancea.

Astfel, din folosirea unei cantităţi pure de carbonat, alături de carbonat de calciu şi dioxid de siliciu, se obţinea o sticlă de o calitate superioară.

Viţa de vie era stropită cu zeamă de nicotină

În acea perioadă nu s-a uitat nici soarta viţei de vie, pentru apărarea căreia s-a emis de către Ministerul Agriculturii un ordin relativ la combaterea a două insecte foarte distrugătoare.

Se recomanda tuturor agricultorilor întreţinerea viilor cu aceleaşi metode şi substanţe, pentru a împiedica migrarea insectelor de la un vecin la altul.

2

Utilitatea folosirii unei combinaţii de zeamă cu nicotină era foarte eficientă pentru combaterea acestor dăunători şi se făcea apel la toţi viticultorii să nu mai alunge păsările prin distrugerea cuiburilor, ci mai mult chiar să facă cuiburi artificiale pentru că păsările sunt de mare ajutor în combaterea acestor insecte ce stricau pe atunci viile.

Trebuie amintit că în Focşani, în nordul oraşului erau suprafeţe considerabile de vie şi era justificată preocuparea autorităţilor pentru buna lor îngrijire deoarece viile asigurau un venit bun pentru focşăneni şi stat, iar vinul atât la vreme de pace, dar mai ales pe timp de război este foarte căutat.

Mai puteţi citi:

FOTO În ajunul Primului Război Mondial, autorităţile din Focşani învăţau localnicii cum să doboare aeroplanele inamice

FOTO Focşaniul acum 100 de ani, în imagini şi fapte

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite