A murit Ion Lungu, bătrânul de 104 ani, cetăţean de onoare al Focşaniului. A luat Bacalaureatul la 72 de ani şi a fost făcut sublocotenent la 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Lungu  FOTO: Ştefan Borcea
Ion Lungu  FOTO: Ştefan Borcea

Nea Ionică, aşa cum este cunoscut în Focşani, a murit marţi, în locuinţa sa din Focşani. Sicriul cu trupul său neînsufleţit se află depus la Biserica Precista.

Unul dintre cei mai vârstnici, dar şi cunoscuţi focşăneni, Ion Lungu, a murit marţi după-amiază în locuinţa sa din Focşani, la vârsta de 104 ani. Viaţa lui nea Ionică Lungu, aşa cum îi spuneau cunoscuţii, a fost una de roman.

Născut pe 1 noiembrie 1912, în ţinutul Hotin din Basarabia, Ion Lungu a avut o copilărie nu tocmai fericită. Avea doar 4 ani când cazacii i-au gonit familia din sat. „Nu eram bun de mers pe jos, dar nici în braţe nu mă putea ţine mama. Aşa că, la îndemnul cazacului care mânuia sabia deasupra capului, am fost luaţi mai mult pe sus şi duşi în marş forţat în satul Mămăliga, unde am făcut foamea, dar ne-am adăpostit de război“, povesteşte cu tâlc bătrânul. Au urmat Al Doilea Război Mondial şi refugiul din Basarabia mamă, perioadă a vieţii care-i trezeşte amintiri dureroase. S-a stabilit în 1944 la Horezu, în Vâlcea, pentru o scurtă perioadă, iar până în 1963, când a venit la Focşani, a străbătut ţara în lung şi în lat. A ieşit la pensie din meseria de poştaş, dar tot în acel moment avea să înceapă un nou capitol din viaţa tumultuoasă a lui Ion Lungu.

ion

LICEAN LA 70 DE ANI

Lui nea Ionel i-a plăcut cartea, dar nu a avut posibilitatea să-şi finalizeze studiile. „După ce am terminat şcoala primară, de patru clase, doream să învăţ mai departe, dar tata nu m-a lăsat. Aşa că mă duceam la domnul învăţător, care îmi dădea cărţi, să le citesc. Mai ales cărţi de istorie şi de geografie“, îşi aminteşte Ion Lungu. Aproape de vârsta de pensionare, s-a înscris la şcoala gimnazială din comuna vrânceană Milcovul, iar apoi a urmat şi cursurile serale ale Liceului Economic din Focşani. A obţinut diploma de Bacalaureat cu note de peste 8.00, în 1984. „Am terminat cu specialitatea comerţ-contabilitate. Cel mai mult mi-a plăcut istoria, în care sunt autodidact. Dau lecţii multor profesori“, se mândreşte bătrânul. Spune că şi-a dorit foarte mult să facă şi facultatea de istorie, dar moartea soţiei i-a schimbat planurile.

CETĂŢEAN DE ONOARE AL FOCŞANIULUI

În toamna anului 2012, în luna în care Ion Lungu a împlinit 100 de ani, municipalitatea din Focşani i-a conferit titlul de cetăţean de onoare al oraşului, pentru „apărarea drepturilor veteranilor de război din Focşani şi participare activă la viaţa socială şi culturală“. În acelaşi an, a venit şi o recunoaştere din partea Ministerului Apărării Naţionale, care i-a oferit lui nea Ionică gradul de sublocotenent în rezervă pentru faptele sale de armă de pe front, la Regimentul 32 Dorobanţi, din cel de-Al Doilea Război Mondial.

ion lungu

În ultimul interviu Ion Lungu ne spunea că secretul longevităţii sale este cumpătarea. „Cred că 50% din viaţă e datorită părinţilor, care au fost oameni sănătoşi, nu se certau, nu beau, nu fumau. Iar 50% e cumpătarea mea. M-a întrebat odată cineva dacă am băut în viaţa mea. Am băut la masă un pahar, dar în viaţa mea nu m-am culcat beat“, spune Ion Lungu.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite